Mijn ochtend en avondroutine zijn heilig, dat weet je inmiddels als je me langer volgt. Ik heb er ontzettend veel baat bij, en ik kan oprecht zeggen dat sinds ik vaste routines heb voor het beginnen en eindigen van de dag, ik een gelukkiger, rustiger en positiever mens ben. Dus, dat enthousiasme voor het creëren van routines probeer ik zoveel mogelijk te verspreiden! In deze blog behandel ik dit keer de avondroutine. Ik vertel je hoe je een avondroutine creëert die bij je past en geef je wat goede en fijne tips wat betreft rituelen.
Het belang van routines
Je ochtendroutine bereidt je voor op een nieuwe dag. Je avondroutine is de afsluiting van je dag, en tegelijk ook weer de voorbereiding op een nieuwe dag. Wat je tijdens die routines doet is belangrijk. Het heeft invloed op hoe je dag gaat verlopen en met welk gevoel je ‘m afsluit. Routines geven je een bepaalde houvast. Ze zorgen voor structuur, helderheid, rust, regelmaat. Wanneer iets een routine is doe je het zonder nadenken, en dat is precies het fijne eraan. Je bent niet meer in gevecht met wat je moet of wat je wilt, je weegt niet meer af ‘dit of dat’, er is geen ruimte voor zelfsabotage: je doet het gewoon. Dat betekent dat je in staat bent om dingen te doen waar je misschien niet altijd zin in hebt, maar die wél goed voor je zijn of je achteraf een goed gevoel geven. De kracht van een ochtend of avondroutine ligt daarnaast ook in de intentie die je ermee hebt. Wanneer jij de intentie hebt om goed voor jezelf te zorgen tijdens je ochtendroutine doe je waarschijnlijk heel andere dingen dan gedachteloos je ontbijt wegwerken, social media checken, snoozen en haasten naar je werk. Wanneer jij je avondroutine in het teken stelt van reflectie en rust, doe je waarschijnlijk andere dingen dan scrollen op je telefoon en tv kijken. Wanneer je in de ochtend en avond een routine hebt die bestaat uit dingen waar jij waarde aan hecht geef je een boodschap af aan jezelf: ik ben belangrijk. Ik maak tijd vrij om de dingen te doen die bijdragen aan mijn welzijn, geluk, gezondheid, ontwikkeling. Ik kom eerst, voor de dag echt begint, en ook aan het einde van de dag ben ik mijn prioriteit.
Zelf een passende avondroutine creëren
Wanneer je wilt gaan experimenteren met het creëren van een passende avondroutine, mag je jezelf deze vraag gaan stellen: hoe kan ik de dag met een fijn, rustig, tevreden en voldaan gevoel afsluiten? Maak eens een lijstje van dingen die je fijn vindt om ‘s avonds te doen. Maak ook een lijstje van dingen die je nu doet die je helemaal niet fijn vindt. Bedenk daarnaast eens hoe je ideale avondroutine eruit zou zien als je zeeën van tijd zou hebben, en kies daar dan een aantal dingen uit. Ook een goede vraag: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik een fijne en goede nachtrust ga hebben? De rituelen die je hebt vóór je gaat slapen bepalen namelijk hoe je nacht gaat verlopen. Hier helderheid in krijgen zal je genoeg inspiratie geven om een passende avondroutine te creëren. Geef jezelf vervolgens de tijd om te experimenteren met wat werkt en wat goed voelt!
Tips
Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan
Slaap is een heel groot onderdeel van self care. Je hebt elke nacht een bepaald aantal uur slaap nodig om te herstellen, bepaalde processen in gang te zetten in je lichaam en brein, maar ook om de volgende ochtend energiek wakker te worden. Iedereen heeft andere slaapbehoeften, dus is het handig om erachter te komen hoeveel slaap jij nodig hebt om fit en uitgerust op te staan. Is dat 7, 8 of misschien zelfs 9 uur? Hoe laat moet je naar bed gaan om aan die uren te komen? Probeer dan op doordeweekse avonden om ongeveer dezelfde tijd op bed te liggen, zodat je over het algemeen bijna altijd de slaapuren haalt die je nodig hebt.
Neem rustig de tijd om de dag te verwerken
De hele dag komt er informatie binnen. Je doet indrukken op. Er doen zich situaties voor. Je hebt gesprekken. Werk gedaan. Van hot naar her gerend. Je kunt de dag niet afsluiten met Netflix kijken en door social media scrollen en dan verwachten dat je een heerlijke nachtrust tegemoet zal gaan. Je brein heeft een tijdje nodig om alle informatie van de afgelopen dag een plekje te geven zodat je in de ruststand terecht komt. Zonder schermen, fel licht en nog meer binnenkomende informatie. Als je daar geen tijd voor vrijmaakt moet je brein ‘s nachts de dag verwerken. Dat zorgt ervoor dat je heel onrustig slaapt, veel droomt en ‘s ochtends niet uitgerust wakker wordt. Wanneer jij meer rust in je hoofd wilt ervaren, maar zeker ook wanneer je een betere nachtrust wilt hebben, is het dus heel belangrijk dat je die verwerk tijd echt neemt en daar rituelen voor creëert. Mediteren is zo’n ritueel, journalen ook, in stilte zitten, yoga oefeningen doen, een (niet te intensief) boek lezen. Op je gemakje het huis opruimen. Of misschien werkt het voor jou beter om met een zacht muziekje op, zonder verdere afleiding, rustig te genieten van een kop thee.
Zet je telefoon op vliegtuigstand na een bepaald tijdstip
Maak er een gewoonte van om je telefoon een uur voor je naar bed gaat op vliegtuigstand te zetten (en neem ‘m zeker niet mee de slaapkamer in!). Jezelf begrenzen klinkt misschien niet heel erg zacht en mild, maar dat is het wel degelijk. Je mag grenzen voor jezelf stellen in dingen als telefoongebruik of Netflix kijken (automatismen waar ons brein steeds maar weer naar ‘grijpt’ omdat het een kort geluksgevoel geeft). Probeer wat meer te kiezen voor gewoonten die je op de lange termijn wat brengen, in plaats van op de korte termijn. Wanneer jij er al een tijdje van baalt dat je heel veel avonden op je telefoon doorbrengt, omdat je dat eigenlijk zonde van je tijd vindt en er soms ook onrustig en onzeker van wordt, en je wilt dat patroon doorbreken, moet je regels gaan stellen. Kijk wat voor jou mogelijk is, het is ook prima om eerst een half uur te proberen, en probeer het eens uit voor een week. In het begin zal het even lastig zijn, maar wat je vervolgens zult gaan merken is dat je gaat genieten van het niet online zijn, dat je toekomt aan dingen waar je normaal zogenaamd geen tijd voor hebt en ook dat je veel sneller in slaap komt.
Rituelen
Voor het slapen gaan wat stretch oefeningen doen
Een manier om de dag te verwerken en tot rust te komen zonder dat je in meditatie houding hoeft te gaan zitten. Doe lekker wat stretch of yoga oefeningen. Dat hoeft geen uren te zijn, 10 minuten is al prima. Je raakt uit je hoofd en komt meer in je lichaam, het maakt je ontspannen. Fijn ritueel. Op youtube zijn er genoeg practices te vinden als inspiratie.
Een stilte momentje houden
Voordat je in bed gaat liggen kun je jezelf aanleren om eerst nog even 10 minuutjes op een matje op de grond te gaan zitten of liggen en stil te zijn. Het fijnste is om dat in een schemerige ruimte te doen. (Zo laat je je brein en lichaam ook weten dat je bijna naar bed gaat.) Je kunt wat kaarsjes aansteken. Laat je gedachten uitrazen (dan heb je ze niet meer nodig), probeer af en toe een stil momentje te vangen. Een mooie vraag om mee af te sluiten: hoe voel ik me?
Op de dag reflecteren in je journal
Zet een lekker kopje thee, of wat jij graag drinkt, nestel je op de bank met een dekentje en pak je journal erbij. Je hebt talloze verschillende oefeningen die je kunt doen, vragen die je jezelf kunt stellen, maar begin er gewoon eens met een. Wat voor dag was het vandaag? Waar ben ik dankbaar voor? Wat wil ik laten gaan? Ik ben trots op mezelf omdat… (Toe aan meer inspiratie? Dan is het journal werkboek vast wat voor je.) Een manier om de dag te verwerken, even rustig stil te staan bij wat was, maar ook om je te focussen op je groeiproces in bijvoorbeeld zelfliefde of je mindset.
Een fijn en ontspannen ritueel maken van je gezicht reinigen, tanden poetsen
Dingen die normaal al haastend gedaan worden en snel snel moeten. Ook hier kun je een bewust ritueel van maken. Misschien douche je altijd ‘s avonds, geniet hier dan ook echt van. Voel het water op je lichaam, laat de gedachten die je niet meer nodig hebt door het doucheputje spoelen. Smeer jezelf daarna lekker in met een voedende olie of crème. Verzorg je gezicht. Zeg iets liefs tegen jezelf in de spiegel. Poets met aandacht je tanden. Hier uitgebreid de tijd voor nemen, of maken, zorgt ervoor dat je afschakelt. Dat je uit je snelle tempo van de dag komt en in de ontspanning raakt.
Waar besteed jij je tijd het liefste aan?
Er zijn vast dingen waar je weinig aan toekomt, waar je jezelf de tijd niet voor gunt of die je al heel lang wilt doen. Misschien is dat een boek lezen, in bad liggen, uitgebreid bellen met een goede vriendin die je niet vaak ziet, misschien is het voor jou iets creatiefs. Of wil je al tijden die cursus volgen, aan een bepaald onderwerp in je leven werken, meer aan zelfontwikkeling doen. Wat het ook is, maak er tijd voor in je avondroutine. Maak van jou een prioriteit.
Opruimen
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Schoonmaken is misschien niet zozeer onderdeel van self care, maar het heeft wel effect op je mentale gezondheid. Je ruimt daarmee namelijk ook de kamers in je hoofd op. Voordat je naar bed gaat de keuken netjes achterlaten, de woonkamer op orde brengen, je kleding in de kast leggen of in de wasmand gooien. Op het moment zelf is het even een fijne en mindfulle activiteit, maar ook de volgende dag heb je er zeker nog profijt van.
Je voorbereiden op een nieuwe dag
Je avondroutine is enerzijds het afsluiten van de dag, maar tegelijk ook de voorbereiding op een nieuwe dag. Voldoende slaap bereid je voor op een productieve en energieke dag, bijvoorbeeld. Een voedzaam ontbijt voorbereiden, of de lunch alvast klaarmaken, zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt gedurende de dag, maar ook dat je zorg draagt voor je gezondheid. Misschien vind je het fijn om je sportkleding of je gewone kleding alvast klaar te leggen, of een to do lijstje/focus lijstje te maken. Dit zijn allemaal kleine rituelen die voor rust en structuur maar ook richting zorgen in je dagelijkse leven.
Ook over het belang van een krachtige ochtendroutine heb ik een blog geschreven. Die vind je hier.
Foto: Unsplash
Mijn ochtend en avondroutine zijn heilig, dat weet je inmiddels als je me langer volgt. Ik heb er ontzettend veel baat bij, en ik kan oprecht zeggen dat sinds ik vaste routines heb voor het beginnen en eindigen van de dag, ik een gelukkiger, rustiger en positiever mens ben. Dus, dat enthousiasme voor het creëren van routines probeer ik zoveel mogelijk te verspreiden! In deze blog behandel ik dit keer de avondroutine. Ik vertel je hoe je een avondroutine creëert die bij je past en geef je wat goede en fijne tips wat betreft rituelen.
Het belang van routines
Je ochtendroutine bereidt je voor op een nieuwe dag. Je avondroutine is de afsluiting van je dag, en tegelijk ook weer de voorbereiding op een nieuwe dag. Wat je tijdens die routines doet is belangrijk. Het heeft invloed op hoe je dag gaat verlopen en met welk gevoel je ‘m afsluit. Routines geven je een bepaalde houvast. Ze zorgen voor structuur, helderheid, rust, regelmaat. Wanneer iets een routine is doe je het zonder nadenken, en dat is precies het fijne eraan. Je bent niet meer in gevecht met wat je moet of wat je wilt, je weegt niet meer af ‘dit of dat’, er is geen ruimte voor zelfsabotage: je doet het gewoon. Dat betekent dat je in staat bent om dingen te doen waar je misschien niet altijd zin in hebt, maar die wél goed voor je zijn of je achteraf een goed gevoel geven. De kracht van een ochtend of avondroutine ligt daarnaast ook in de intentie die je ermee hebt. Wanneer jij de intentie hebt om goed voor jezelf te zorgen tijdens je ochtendroutine doe je waarschijnlijk heel andere dingen dan gedachteloos je ontbijt wegwerken, social media checken, snoozen en haasten naar je werk. Wanneer jij je avondroutine in het teken stelt van reflectie en rust, doe je waarschijnlijk andere dingen dan scrollen op je telefoon en tv kijken. Wanneer je in de ochtend en avond een routine hebt die bestaat uit dingen waar jij waarde aan hecht geef je een boodschap af aan jezelf: ik ben belangrijk. Ik maak tijd vrij om de dingen te doen die bijdragen aan mijn welzijn, geluk, gezondheid, ontwikkeling. Ik kom eerst, voor de dag echt begint, en ook aan het einde van de dag ben ik mijn prioriteit.
Zelf een passende avondroutine creëren
Wanneer je wilt gaan experimenteren met het creëren van een passende avondroutine, mag je jezelf deze vraag gaan stellen: hoe kan ik de dag met een fijn, rustig, tevreden en voldaan gevoel afsluiten? Maak eens een lijstje van dingen die je fijn vindt om ‘s avonds te doen. Maak ook een lijstje van dingen die je nu doet die je helemaal niet fijn vindt. Bedenk daarnaast eens hoe je ideale avondroutine eruit zou zien als je zeeën van tijd zou hebben, en kies daar dan een aantal dingen uit. Ook een goede vraag: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik een fijne en goede nachtrust ga hebben? De rituelen die je hebt vóór je gaat slapen bepalen namelijk hoe je nacht gaat verlopen. Hier helderheid in krijgen zal je genoeg inspiratie geven om een passende avondroutine te creëren. Geef jezelf vervolgens de tijd om te experimenteren met wat werkt en wat goed voelt!
Tips
Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan
Slaap is een heel groot onderdeel van self care. Je hebt elke nacht een bepaald aantal uur slaap nodig om te herstellen, bepaalde processen in gang te zetten in je lichaam en brein, maar ook om de volgende ochtend energiek wakker te worden. Iedereen heeft andere slaapbehoeften, dus is het handig om erachter te komen hoeveel slaap jij nodig hebt om fit en uitgerust op te staan. Is dat 7, 8 of misschien zelfs 9 uur? Hoe laat moet je naar bed gaan om aan die uren te komen? Probeer dan op doordeweekse avonden om ongeveer dezelfde tijd op bed te liggen, zodat je over het algemeen bijna altijd de slaapuren haalt die je nodig hebt.
Neem rustig de tijd om de dag te verwerken
De hele dag komt er informatie binnen. Je doet indrukken op. Er doen zich situaties voor. Je hebt gesprekken. Werk gedaan. Van hot naar her gerend. Je kunt de dag niet afsluiten met Netflix kijken en door social media scrollen en dan verwachten dat je een heerlijke nachtrust tegemoet zal gaan. Je brein heeft een tijdje nodig om alle informatie van de afgelopen dag een plekje te geven zodat je in de ruststand terecht komt. Zonder schermen, fel licht en nog meer binnenkomende informatie. Als je daar geen tijd voor vrijmaakt moet je brein ‘s nachts de dag verwerken. Dat zorgt ervoor dat je heel onrustig slaapt, veel droomt en ‘s ochtends niet uitgerust wakker wordt. Wanneer jij meer rust in je hoofd wilt ervaren, maar zeker ook wanneer je een betere nachtrust wilt hebben, is het dus heel belangrijk dat je die verwerk tijd echt neemt en daar rituelen voor creëert. Mediteren is zo’n ritueel, journalen ook, in stilte zitten, yoga oefeningen doen, een (niet te intensief) boek lezen. Op je gemakje het huis opruimen. Of misschien werkt het voor jou beter om met een zacht muziekje op, zonder verdere afleiding, rustig te genieten van een kop thee.
Zet je telefoon op vliegtuigstand na een bepaald tijdstip
Maak er een gewoonte van om je telefoon een uur voor je naar bed gaat op vliegtuigstand te zetten (en neem ‘m zeker niet mee de slaapkamer in!). Jezelf begrenzen klinkt misschien niet heel erg zacht en mild, maar dat is het wel degelijk. Je mag grenzen voor jezelf stellen in dingen als telefoongebruik of Netflix kijken (automatismen waar ons brein steeds maar weer naar ‘grijpt’ omdat het een kort geluksgevoel geeft). Probeer wat meer te kiezen voor gewoonten die je op de lange termijn wat brengen, in plaats van op de korte termijn. Wanneer jij er al een tijdje van baalt dat je heel veel avonden op je telefoon doorbrengt, omdat je dat eigenlijk zonde van je tijd vindt en er soms ook onrustig en onzeker van wordt, en je wilt dat patroon doorbreken, moet je regels gaan stellen. Kijk wat voor jou mogelijk is, het is ook prima om eerst een half uur te proberen, en probeer het eens uit voor een week. In het begin zal het even lastig zijn, maar wat je vervolgens zult gaan merken is dat je gaat genieten van het niet online zijn, dat je toekomt aan dingen waar je normaal zogenaamd geen tijd voor hebt en ook dat je veel sneller in slaap komt.
Rituelen
Voor het slapen gaan wat stretch oefeningen doen
Een manier om de dag te verwerken en tot rust te komen zonder dat je in meditatie houding hoeft te gaan zitten. Doe lekker wat stretch of yoga oefeningen. Dat hoeft geen uren te zijn, 10 minuten is al prima. Je raakt uit je hoofd en komt meer in je lichaam, het maakt je ontspannen. Fijn ritueel. Op youtube zijn er genoeg practices te vinden als inspiratie.
Een stilte momentje houden
Voordat je in bed gaat liggen kun je jezelf aanleren om eerst nog even 10 minuutjes op een matje op de grond te gaan zitten of liggen en stil te zijn. Het fijnste is om dat in een schemerige ruimte te doen. (Zo laat je je brein en lichaam ook weten dat je bijna naar bed gaat.) Je kunt wat kaarsjes aansteken. Laat je gedachten uitrazen (dan heb je ze niet meer nodig), probeer af en toe een stil momentje te vangen. Een mooie vraag om mee af te sluiten: hoe voel ik me?
Op de dag reflecteren in je journal
Zet een lekker kopje thee, of wat jij graag drinkt, nestel je op de bank met een dekentje en pak je journal erbij. Je hebt talloze verschillende oefeningen die je kunt doen, vragen die je jezelf kunt stellen, maar begin er gewoon eens met een. Wat voor dag was het vandaag? Waar ben ik dankbaar voor? Wat wil ik laten gaan? Ik ben trots op mezelf omdat… (Toe aan meer inspiratie? Dan is het journal werkboek vast wat voor je.) Een manier om de dag te verwerken, even rustig stil te staan bij wat was, maar ook om je te focussen op je groeiproces in bijvoorbeeld zelfliefde of je mindset.
Een fijn en ontspannen ritueel maken van je gezicht reinigen, tanden poetsen
Dingen die normaal al haastend gedaan worden en snel snel moeten. Ook hier kun je een bewust ritueel van maken. Misschien douche je altijd ‘s avonds, geniet hier dan ook echt van. Voel het water op je lichaam, laat de gedachten die je niet meer nodig hebt door het doucheputje spoelen. Smeer jezelf daarna lekker in met een voedende olie of crème. Verzorg je gezicht. Zeg iets liefs tegen jezelf in de spiegel. Poets met aandacht je tanden. Hier uitgebreid de tijd voor nemen, of maken, zorgt ervoor dat je afschakelt. Dat je uit je snelle tempo van de dag komt en in de ontspanning raakt.
Waar besteed jij je tijd het liefste aan?
Er zijn vast dingen waar je weinig aan toekomt, waar je jezelf de tijd niet voor gunt of die je al heel lang wilt doen. Misschien is dat een boek lezen, in bad liggen, uitgebreid bellen met een goede vriendin die je niet vaak ziet, misschien is het voor jou iets creatiefs. Of wil je al tijden die cursus volgen, aan een bepaald onderwerp in je leven werken, meer aan zelfontwikkeling doen. Wat het ook is, maak er tijd voor in je avondroutine. Maak van jou een prioriteit.
Opruimen
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Schoonmaken is misschien niet zozeer onderdeel van self care, maar het heeft wel effect op je mentale gezondheid. Je ruimt daarmee namelijk ook de kamers in je hoofd op. Voordat je naar bed gaat de keuken netjes achterlaten, de woonkamer op orde brengen, je kleding in de kast leggen of in de wasmand gooien. Op het moment zelf is het even een fijne en mindfulle activiteit, maar ook de volgende dag heb je er zeker nog profijt van.
Je voorbereiden op een nieuwe dag
Je avondroutine is enerzijds het afsluiten van de dag, maar tegelijk ook de voorbereiding op een nieuwe dag. Voldoende slaap bereid je voor op een productieve en energieke dag, bijvoorbeeld. Een voedzaam ontbijt voorbereiden, of de lunch alvast klaarmaken, zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt gedurende de dag, maar ook dat je zorg draagt voor je gezondheid. Misschien vind je het fijn om je sportkleding of je gewone kleding alvast klaar te leggen, of een to do lijstje/focus lijstje te maken. Dit zijn allemaal kleine rituelen die voor rust en structuur maar ook richting zorgen in je dagelijkse leven.
Ook over het belang van een krachtige ochtendroutine heb ik een blog geschreven. Die vind je hier.
Foto: Unsplash
+ show Comments
- Hide Comments
add a comment