fbpx

Blogs

De kracht van een ochtendroutine

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

De vroege ochtend is voor mij altijd al magisch geweest. Het gevoel dat je voorloopt op de rest van de wereld, het ontwaken van de natuur, in stilte en rust de dag beginnen. Ik was me dan ook al jong bewust van de kracht van een ochtendroutine. Als puber stond ik al voor dag en dauw op om een rondje te gaan hardlopen. Ik maakte vervolgens een gezond ontbijt klaar, las rustig de krant. Haasten in de ochtend staat voor mij gelijk aan het niet onder controle hebben van mijn dag. En als er iets is in het leven waar je wél controle over hebt, zijn het je routines.

Waarom een ochtendroutine creëren?

Een ochtendroutine bereid je voor op een nieuwe dag. Wat je tijdens die routine doet is belangrijk: het heeft invloed op hoe je dag vervolgens gaat verlopen. Ben je de dag vanuit rust opgestaan en heb je tijd vrij gemaakt voor dingen die jij belangrijk vindt, goed ontbijten, even bewegen, schrijven in je journal, dan zul je de effecten daarvan gedurende de dag merken. Je voelt je energiek, positief, kalm, geïnspireerd. Een ochtendroutine hebben betekent dat je bewust je dag begint met wat jij belangrijk vindt. Je laat je niet meeslepen door het leven (en de wekker), je rent niet achter de feiten aan, maar je kiest ervoor om zelf de touwtjes in handen te nemen en de dag vanuit een bepaalde intentie te starten met rituelen die van jou een leuker, prettiger, gezonder, gelukkiger mens maken. Naast die rituelen kun je jezelf tijdens je ochtendroutine vragen stellen: hoe ga ik deze dag invullen? Hoe kan ik van deze dag een mooie dag maken? Welke to do wil ik sowieso afstrepen wat me een voldaan gevoel geeft en me dichterbij mijn visie brengt? Zo ga je veel meer in control je dag in. Je weet waar je naar op weg bent, wat je van deze dag wilt. Een ochtendroutine hebben geeft je houvast. Het zorgt voor structuur, helderheid, rust, regelmaat. Wanneer iets een routine is doe je het zonder nadenken, en dat is precies het fijne eraan. Je bent niet meer in gevecht met wat je moet of wat je wilt, je weegt niet meer af ‘dit of dat’, er is geen ruimte voor zelfsabotage: je doet het gewoon. Dat betekent dat je in staat bent om dingen te doen waar je misschien niet altijd zin in hebt, maar die wél goed voor je zijn of je achteraf een goed gevoel geven.

Zo creëer je een ochtendroutine die bij je past

Ga eens met jezelf zitten en bedenk je wat je van het leven wilt. Waar sta je elke dag voor op? Wat maakt je enthousiast? Waar word je gelukkig van? Waar wil je aan werken? Wat is je langetermijnvisie (op het gebied van je ontwikkeling, gezondheid, dromen, werk) en hoe kan je ochtendroutine daaraan bijdragen? En dan: hoe sta jij het fijnste op? Wat doe je nu nog haastend, terwijl je daar eigen meer tijd voor zou willen maken ‘s ochtends? Welke routines die je nu al jaren hebt wil je eigenlijk doorbreken, en welke rituelen zouden beter in jouw ochtendroutine passen? Denk aan: rustig een kopje thee zetten en een aantal dingen waarvoor je dankbaar bent opschrijven. Een paar yoga/ stretch oefeningen doen en een gezond ontbijt klaarmaken. Een paar minuutjes mediteren. Lezen, een rondje hardlopen, of misschien een uurtje aan een van je grotere doelen werken voordat de dag echt begint en je naar andere verplichtingen moet.

Hoe maak je jezelf een nieuwe ochtendroutine eigen? 

Wanneer je een totaal nieuwe routine wilt gaan inpassen zou ik je aanraden dat stapje voor stapje te doen. Ga niet meteen elke dag een uur vroeger uit bed, én sporten én mediteren én… Je snapt het wel. Begin bij één kleine verandering en bouw dat langzaam op. Ga twintig minuten eerder uit bed en vul die op een voor jou fijne manier in. Geef jezelf vervolgens een maand om te wennen aan het eerder opstaan en voeg dan pas een nieuw ritueel toe. Experimenteer wat voor jou goed voelt en wat haalbaar is. Een goede ochtendroutine sluit aan bij wie jij bent en wat je nodig hebt, en bereid je voor op de dag die gaat komen.

Een goede ochtendroutine begint in de avond

Als jij je wekker om zes uur hebt staan maar je gaat pas om twaalf uur naar bed, dan zul je die ochtendroutine totaal niet als prettig ervaren en verval je waarschijnlijk snel weer in je oude gewoonten. Om echt baat bij je ochtendroutine te hebben zul je dus ook wat aan je avondroutine moeten aanpassen. Vanuit rust de dag beëindigen (zonder schermen). Geen telefoon in de slaapkamer. Elke avond rond dezelfde tijd naar bed zodat je aan de slaapuren komt die je nodig hebt om uitgerust op te staan. Alvast je sportkleding (of wat je ook wilt gaat doen) klaarleggen. Het vergt in het begin wat discipline, maar hé, het is het zo waard!

Mijn ochtendroutine en tips

» Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan
Ik sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Om vijf uur gaat de wekker. Een lief en zacht deuntje met natuurgeluiden dat naarmate de wekker langer gaat harder klinkt. Mijn eerste tip om prettiger op te staan is dan ook: kies een liefdevol deuntje om mee wakker te worden.

» Stoppen met snoozen
Mijn tweede tip om voor een fijne ochtendroutine is stop met snoozen. Zorg ervoor dat je wekker ergens staat of ligt waarvoor je uit bed moet en vindt de discipline om eruit te blijven. Dat is twintig seconden even heel zwaar, maar daarna ben je wakker en is er niks ergs meer aan. Na een paar weken spring je lachend uit bed. Dat kleine verschilletje van nog even een paar minuten blijven liggen en snoozen of meteen eruit maakt je dag. Want in die paar minuten ga jij allemaal redenen verzinnen waarom je niet uit bed wilt. Je hoofd gaat in korte tijd een hoop negatieve gedachten produceren en daardoor begin je met een stuk minder zin aan je dag. Zonde!

» Telefoon op vliegtuigstand
De meeste mensen checken bij het opstaan meteen hun telefoon. Staan meteen aan. Dag rust. Laat je telefoon op vliegtuigstand staan totdat je je ochtendroutine hebt afgewerkt of in ieder geval het eerste half uur van de dag. Neem de touwtjes zelf in handen, en begin de dag niet vanuit een reactie door je te laten opslokken door mail, social media of nieuws. Jij beslist zelf waar je je mind mee voedt.

» Dit wordt een mooie dag!
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet altijd direct zeg wanneer ik uit bed spring, maar 90% van de tijd zeker. Ik merk bij het opstaan dat mijn mind vaak op zoek gaat naar negativiteit. Ik ben moe, het is vroeg, het wordt een stomme dag. Door me meteen te richten op het positieve en dat uit te spreken shift ik mijn aandacht en voel ik me ook meteen anders.

» Tijd voor meditatie, affirmaties en visualisatie
Nadat ik warm water met citroensap heb gedronken en in mijn journal heb geschreven mediteer ik een half uurtje. Ik doe ademwerk, zet een bepaalde intentie voor de dag, noem op waar ik dankbaar voor ben en werk aan mijn belemmerende overtuigingen (onkruid). Dit elke dag doen heeft echt mijn leven veranderd. Ik ben veel bewuster gedurende de dag, ik ervaar innerlijke rust, laat me minder meeslepen door mijn gedachten en sta veel positiever in het leven.

» Elke ochtend bewegen/sporten
Elke dag sporten is een must voor mij. Ik word enorm gelukkig van al die stofjes die vrijkomen wanneer ik in beweging ben. Sporten geeft me energie in plaats van dat het energie kost. Maar misschien nog wel belangrijker: ik voel me er mentaal krachtig door wat ervoor zorgt dat ik mijn (ondernemers)leven beter aankan. Na mijn meditatie trek ik mijn sportkleding aan en ga aan de slag. Ik loop hard, doe bootcamp, krachttraining en yoga.

» IJskoud douchen
Na het sporten ga ik douchen. Niks bijzonders, ware het niet dat ik altijd eindig met een of twee minuten ijskoud douchen. Waarom koud douchen? Het vermindert stress, verbetert de bloedcirculatie, versterkt je immuunsysteem, verhoogt je energieniveau (je krijgt echt een adrenaline stoot), verhoogt je mentale kracht. Ik zweer erbij!

» Aan het werk
Normaal zou ik hier hebben neergezet dat ik nu een gezond ontbijt klaarmaak. Maar inmiddels doe ik al een aantal jaren aan intermittent fasting. Dat betekent dat ik voor 10/11 uur ‘s ochtends niet eet. (Een beetje afhankelijk van hoe laat ik de avond ervoor voor het laatst gegeten heb.) Hoewel ik van mening ben dat een gezond en voedzaam ontbijt een goede start is van je dag, is het ook zo dat eten, en vooral het verteren van je voeding, ontzettend veel energie kost. Wanneer je ontbijt een flinke maaltijd is heeft je lijf alle energie nodig om die maaltijd te verwerken. Dat is waarom je je meestal moe voelt na het eten. Dit is de reden dat ik ervoor kies om een langere periode per dag te vasten. Ik ben daardoor productiever en helderder in de ochtend, en doordat ik maar twee, soms drie maaltijden op een dag eet, heeft mijn lichaam veel meer rust.

Wat de dag me dan ook gaat brengen, ik ben mijn ochtend vanuit rust gestart met de dingen die mij blij maken en die belangrijk voor mij zijn (bewegen, bezig zijn met mind en spirit). Achter elke routine die ik in mijn leven heb ontwikkeld zit op die manier wel een gedachte. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad en dat ik je kan inspireren om ook een routine te creëren die echt bij jou past en ervoor zorgt dat je de beste versie van jezelf kunt zijn.


Wil je gaan experimenteren met vroeg opstaan? In deze blog vertel ik meer over de gewoonte om elke dag om 5 uur op te staan.

Je verdiepen in je avondroutine? Lees deze blog.


Foto’s: Unsplash

De vroege ochtend is voor mij altijd al magisch geweest. Het gevoel dat je voorloopt op de rest van de wereld, het ontwaken van de natuur, in stilte en rust de dag beginnen. Ik was me dan ook al jong bewust van de kracht van een ochtendroutine. Als puber stond ik al voor dag en dauw op om een rondje te gaan hardlopen. Ik maakte vervolgens een gezond ontbijt klaar, las rustig de krant. Haasten in de ochtend staat voor mij gelijk aan het niet onder controle hebben van mijn dag. En als er iets is in het leven waar je wél controle over hebt, zijn het je routines.

Waarom een ochtendroutine creëren?

Een ochtendroutine bereid je voor op een nieuwe dag. Wat je tijdens die routine doet is belangrijk: het heeft invloed op hoe je dag vervolgens gaat verlopen. Ben je de dag vanuit rust opgestaan en heb je tijd vrij gemaakt voor dingen die jij belangrijk vindt, goed ontbijten, even bewegen, schrijven in je journal, dan zul je de effecten daarvan gedurende de dag merken. Je voelt je energiek, positief, kalm, geïnspireerd. Een ochtendroutine hebben betekent dat je bewust je dag begint met wat jij belangrijk vindt. Je laat je niet meeslepen door het leven (en de wekker), je rent niet achter de feiten aan, maar je kiest ervoor om zelf de touwtjes in handen te nemen en de dag vanuit een bepaalde intentie te starten met rituelen die van jou een leuker, prettiger, gezonder, gelukkiger mens maken. Naast die rituelen kun je jezelf tijdens je ochtendroutine vragen stellen: hoe ga ik deze dag invullen? Hoe kan ik van deze dag een mooie dag maken? Welke to do wil ik sowieso afstrepen wat me een voldaan gevoel geeft en me dichterbij mijn visie brengt? Zo ga je veel meer in control je dag in. Je weet waar je naar op weg bent, wat je van deze dag wilt. Een ochtendroutine hebben geeft je houvast. Het zorgt voor structuur, helderheid, rust, regelmaat. Wanneer iets een routine is doe je het zonder nadenken, en dat is precies het fijne eraan. Je bent niet meer in gevecht met wat je moet of wat je wilt, je weegt niet meer af ‘dit of dat’, er is geen ruimte voor zelfsabotage: je doet het gewoon. Dat betekent dat je in staat bent om dingen te doen waar je misschien niet altijd zin in hebt, maar die wél goed voor je zijn of je achteraf een goed gevoel geven.

Zo creëer je een ochtendroutine die bij je past

Ga eens met jezelf zitten en bedenk je wat je van het leven wilt. Waar sta je elke dag voor op? Wat maakt je enthousiast? Waar word je gelukkig van? Waar wil je aan werken? Wat is je langetermijnvisie (op het gebied van je ontwikkeling, gezondheid, dromen, werk) en hoe kan je ochtendroutine daaraan bijdragen? En dan: hoe sta jij het fijnste op? Wat doe je nu nog haastend, terwijl je daar eigen meer tijd voor zou willen maken ‘s ochtends? Welke routines die je nu al jaren hebt wil je eigenlijk doorbreken, en welke rituelen zouden beter in jouw ochtendroutine passen? Denk aan: rustig een kopje thee zetten en een aantal dingen waarvoor je dankbaar bent opschrijven. Een paar yoga/ stretch oefeningen doen en een gezond ontbijt klaarmaken. Een paar minuutjes mediteren. Lezen, een rondje hardlopen, of misschien een uurtje aan een van je grotere doelen werken voordat de dag echt begint en je naar andere verplichtingen moet.

Hoe maak je jezelf een nieuwe ochtendroutine eigen? 

Wanneer je een totaal nieuwe routine wilt gaan inpassen zou ik je aanraden dat stapje voor stapje te doen. Ga niet meteen elke dag een uur vroeger uit bed, én sporten én mediteren én… Je snapt het wel. Begin bij één kleine verandering en bouw dat langzaam op. Ga twintig minuten eerder uit bed en vul die op een voor jou fijne manier in. Geef jezelf vervolgens een maand om te wennen aan het eerder opstaan en voeg dan pas een nieuw ritueel toe. Experimenteer wat voor jou goed voelt en wat haalbaar is. Een goede ochtendroutine sluit aan bij wie jij bent en wat je nodig hebt, en bereid je voor op de dag die gaat komen.

Een goede ochtendroutine begint in de avond

Als jij je wekker om zes uur hebt staan maar je gaat pas om twaalf uur naar bed, dan zul je die ochtendroutine totaal niet als prettig ervaren en verval je waarschijnlijk snel weer in je oude gewoonten. Om echt baat bij je ochtendroutine te hebben zul je dus ook wat aan je avondroutine moeten aanpassen. Vanuit rust de dag beëindigen (zonder schermen). Geen telefoon in de slaapkamer. Elke avond rond dezelfde tijd naar bed zodat je aan de slaapuren komt die je nodig hebt om uitgerust op te staan. Alvast je sportkleding (of wat je ook wilt gaat doen) klaarleggen. Het vergt in het begin wat discipline, maar hé, het is het zo waard!

Mijn ochtendroutine en tips

» Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan
Ik sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Om vijf uur gaat de wekker. Een lief en zacht deuntje met natuurgeluiden dat naarmate de wekker langer gaat harder klinkt. Mijn eerste tip om prettiger op te staan is dan ook: kies een liefdevol deuntje om mee wakker te worden.

» Stoppen met snoozen
Mijn tweede tip om voor een fijne ochtendroutine is stop met snoozen. Zorg ervoor dat je wekker ergens staat of ligt waarvoor je uit bed moet en vindt de discipline om eruit te blijven. Dat is twintig seconden even heel zwaar, maar daarna ben je wakker en is er niks ergs meer aan. Na een paar weken spring je lachend uit bed. Dat kleine verschilletje van nog even een paar minuten blijven liggen en snoozen of meteen eruit maakt je dag. Want in die paar minuten ga jij allemaal redenen verzinnen waarom je niet uit bed wilt. Je hoofd gaat in korte tijd een hoop negatieve gedachten produceren en daardoor begin je met een stuk minder zin aan je dag. Zonde!

» Telefoon op vliegtuigstand
De meeste mensen checken bij het opstaan meteen hun telefoon. Staan meteen aan. Dag rust. Laat je telefoon op vliegtuigstand staan totdat je je ochtendroutine hebt afgewerkt of in ieder geval het eerste half uur van de dag. Neem de touwtjes zelf in handen, en begin de dag niet vanuit een reactie door je te laten opslokken door mail, social media of nieuws. Jij beslist zelf waar je je mind mee voedt.

» Dit wordt een mooie dag!
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet altijd direct zeg wanneer ik uit bed spring, maar 90% van de tijd zeker. Ik merk bij het opstaan dat mijn mind vaak op zoek gaat naar negativiteit. Ik ben moe, het is vroeg, het wordt een stomme dag. Door me meteen te richten op het positieve en dat uit te spreken shift ik mijn aandacht en voel ik me ook meteen anders.

» Tijd voor meditatie, affirmaties en visualisatie
Nadat ik warm water met citroensap heb gedronken en in mijn journal heb geschreven mediteer ik een half uurtje. Ik doe ademwerk, zet een bepaalde intentie voor de dag, noem op waar ik dankbaar voor ben en werk aan mijn belemmerende overtuigingen (onkruid). Dit elke dag doen heeft echt mijn leven veranderd. Ik ben veel bewuster gedurende de dag, ik ervaar innerlijke rust, laat me minder meeslepen door mijn gedachten en sta veel positiever in het leven.

» Elke ochtend bewegen/sporten
Elke dag sporten is een must voor mij. Ik word enorm gelukkig van al die stofjes die vrijkomen wanneer ik in beweging ben. Sporten geeft me energie in plaats van dat het energie kost. Maar misschien nog wel belangrijker: ik voel me er mentaal krachtig door wat ervoor zorgt dat ik mijn (ondernemers)leven beter aankan. Na mijn meditatie trek ik mijn sportkleding aan en ga aan de slag. Ik loop hard, doe bootcamp, krachttraining en yoga.

» IJskoud douchen
Na het sporten ga ik douchen. Niks bijzonders, ware het niet dat ik altijd eindig met een of twee minuten ijskoud douchen. Waarom koud douchen? Het vermindert stress, verbetert de bloedcirculatie, versterkt je immuunsysteem, verhoogt je energieniveau (je krijgt echt een adrenaline stoot), verhoogt je mentale kracht. Ik zweer erbij!

» Aan het werk
Normaal zou ik hier hebben neergezet dat ik nu een gezond ontbijt klaarmaak. Maar inmiddels doe ik al een aantal jaren aan intermittent fasting. Dat betekent dat ik voor 10/11 uur ‘s ochtends niet eet. (Een beetje afhankelijk van hoe laat ik de avond ervoor voor het laatst gegeten heb.) Hoewel ik van mening ben dat een gezond en voedzaam ontbijt een goede start is van je dag, is het ook zo dat eten, en vooral het verteren van je voeding, ontzettend veel energie kost. Wanneer je ontbijt een flinke maaltijd is heeft je lijf alle energie nodig om die maaltijd te verwerken. Dat is waarom je je meestal moe voelt na het eten. Dit is de reden dat ik ervoor kies om een langere periode per dag te vasten. Ik ben daardoor productiever en helderder in de ochtend, en doordat ik maar twee, soms drie maaltijden op een dag eet, heeft mijn lichaam veel meer rust.

Wat de dag me dan ook gaat brengen, ik ben mijn ochtend vanuit rust gestart met de dingen die mij blij maken en die belangrijk voor mij zijn (bewegen, bezig zijn met mind en spirit). Achter elke routine die ik in mijn leven heb ontwikkeld zit op die manier wel een gedachte. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad en dat ik je kan inspireren om ook een routine te creëren die echt bij jou past en ervoor zorgt dat je de beste versie van jezelf kunt zijn.


Wil je gaan experimenteren met vroeg opstaan? In deze blog vertel ik meer over de gewoonte om elke dag om 5 uur op te staan.

Je verdiepen in je avondroutine? Lees deze blog.


Foto’s: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!