• Dit is handig om te weten voor je naar Bali afreist

  Nog meer Bali tips! Ik heb natuurlijk mijn favoriete slaapadresjes in Bali én de healthy hotspots in Canggu al op de blog gedeeld. Toch zijn er nog genoeg tips die in me opkomen als ik aan mijn eerste soloreis naar Bali denk. Toen ik mijn ticket naar Bali boekte had ik namelijk géén idee wat me te wachten stond. Daarom, mocht je naar Bali gaan: dit is wellicht handig om te weten!

  • Alles is onderhandelbaar – de taxi rit, het flesje water(;-), de tros bananen, het zonnebedje op het strand. Zodra de locals (niet allemaal hoor) in de gaten hebben dat je toerist bent wordt je op de proef gesteld. Zie afdingen dus niet als iets slechts maar gewoon als noodzaak, en denk vooral na of de prijs reëel is.
  • Weet ook wanneer je niet moeilijk moet doen en locals een fooi verdienen. De mensen zijn daar al enorm dankbaar met een paar euro, wat voor ons een schijntje is.
  • Blond, blank en alleen is een soort van kermisattractie (heb ik althans ervaren). Voel dan ook niet altijd de neiging om te vertellen dat je solo reist. De smoes dat je vriend in het hostel is is prima om bepaalde mannen op afstand te houden.
  • Om die reden is het ook handiger om niet half naakt (in bikini bijvoorbeeld) over straat te gaan of op je scooter te stappen. Ook getuigt het van iets meer respect naar de bevolking als je wat gekleder op pad gaat.
  • Blijf omrekenen – 100.000 roepiah is ongeveer 8 euro – een gemiddeld ontbijt in een leuk tentje kost 70.000 en een Indonesische streetfood maaltijd 30.000 (2/3 euro). Je kunt het dus zo ‘duur’ maken als je zelf wilt. (Ik denk dat de gemiddelde prijzen inmiddels wel hoger zijn door het toenemende toerisme.)
  • Dit geldt ook voor accommodatie. Slaapzalen voor 8 euro per nacht, hutjes op het strand, hotelkamers of enorm luxe villa’s met infinity pool. Bali heeft het allemaal.
  • Verplaatsen doe je met een taxi, wat prima betaalbaar is (goedkoop in vergelijking met hier). Vanuit je hostel of hotel kunnen ze altijd een taxichauffeur voor je regelen, maar je kunt ook een Uber boeken (gewoon via de app). Hoewel de afstanden niet ontzettend groot zijn ben je zo een paar uurtjes onderweg vanwege opstoppingen in het verkeer (smal en druk) of slecht begaanbare wegen.
  • Smeren! De UV straling is heel sterk, zelfs gewoon in de schaduw onder je parasol. Neem je zonnebrand mee vanuit Nederland want die is in Bali nogal prijzig (25 euro).
  • Enorm veel afval, straathonden, armoede en luchtvervuiling doordat iedereen zich verplaatst per scooter is ook part of the deal in Bali, en dit was voor mij vooral in het begin even schrikken.
  • Daartegenover staan de meest paradijselijke plekjes die niet door de massa bezocht worden. Reis je bijvoorbeeld naar het noorden dan vind je daar echt nog authentieke, rustige plekjes met prachtige natuur en hele gastvrije mensen.
  • Een dagje op pad met een privé gids is heel betaalbaar (50 euro) en is een onwijs bijzondere ervaring. Zo bezocht ik met Wayan de watervallen bij Ubud, lunchten we bij een lokaal tentje, deden we een hike tour door de rijstvelden, kreeg ik een aap om m’n nek in het monkey paradijs, fietsten we door dorpjes waar hij was opgegroeid en bezocht ik onderweg één van de vele ceremonies die die dag toevallig plaatsvonden. Na de tour was ik enorm veel informatie over Bali rijker en had ik echt wat meegekregen van de cultuur.
  • Het regenseizoen loopt van oktober t/m april. Je hebt er dan weken bijzitten waarin het dag en nacht non stop regent. Ik heb het zelf meegemaakt!
  • Ga ’s avonds nooit in je eentje in het donker de straat op, waar dan ook. Ook in Bali heb je straatrovers of mensen die niet al te beste bedoelingen hebben. Probeer je bezittingen achter te laten in je accommodatie en sleep het niet allemaal mee in je rugzak, dat scheelt weer mocht er wat gebeuren.
  • Vraag in je hostel, hotel of guesthouse waar de dichtstbijzijnde ATM (geldautomaat) is waar je veilig geld kunt pinnen. Ook in Bali wordt er geskimd. Ook kun je in sommige wisselkantoren opgelicht worden. Laat je dus voorlichten door de locals waar je verblijft!
  • Wat maakt een reis bijzonder? Wat mij betreft het contact met de mensen van dat land. Indonesische mensen hebben enorm veel tradities en vieringen die voortkomen uit het geloof. Ook zie je overal op straat een soort mandje met bloemen en een stokje wierook: offerings voor de goden. Respecteer deze vooral en woon eens een ceremonie bij. Ook een woordje Indonesisch tegen ze spreken maakt alleen al hun dag!


  Bali is perfect voor een (eerste) solo reis. Het is toegankelijk, betaalbaar, redelijk klein dus makkelijk bereisbaar en de mensen zijn super vriendelijk en behulpzaam. Vanuit Bali kun je makkelijk en snel de oversteek maken naar Nusa Lembongan, de Gili eilanden of Lombok en dat maakt het nog leuker! Bali heeft zoveel prachtigs, je moet alleen door bepaalde dingetjes heen kijken en je echt willen onderdompelen in de Indonesische cultuur, dan ga je zeker verliefd worden.

  Liefs!

  Willemijn

  Sinds +7 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *