• 10 kleine dagelijkse zelfliefde keuzes

  Het is een levenslang proces, de relatie met jezelf, en daarom draait zelfliefde niet om de dingen die je eenmalig doet maar om de keuzes die je dagelijks voor jezelf maakt. Deze kleine gebaren zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de relatie met jezelf beter wordt (of blijft), sterker wordt, dat je zelfliefde groeit. In deze blog een fijn lijstje met kleine dagelijkse zelfliefde keuzes die een positieve impact hebben op de relatie met jezelf.

  Luisteren naar de seintjes van je lijf

  Dit is een makkelijke, ik weet het. Maar hoe vaak luister jij nou écht naar je lichaam? We zitten met zijn allen zo in ons hoofd, in de doe modus, razen de hele dag maar door. Die signalen van je lijf voel je dan op een gegeven moment niet eens meer. Dus: wanneer je hoofdpijn krijgt betekent dit dat je een break nodig hebt van wat je aan het doen bent. Frisse lucht, beweging. Wanneer je lijf zwaar aanvoelt en je begint te gapen geef je daar lekker aan toe en doe je een powernap of ga je op de bank liggen met een boek. Wanneer je lichaam HO! zegt en weerstand geeft betekent dit dat het genoeg is geweest. Morgen weer een dag. Heb je al een paar dagen weinig energie? Ga vanavond lekker een uurtje vroeger naar bed. Je lichaam zal je dankbaar zijn, en dat voel je. Een zelfliefde keuze die echt verschil maakt!

  Iets liefs tegen jezelf zeggen

  Wen jezelf aan om jezelf elke dag een compliment te geven. Dat kan zijn als je in de spiegel kijkt, maar ook als je iets gedaan hebt waar je trots op bent, of gewoon, wanneer je wel wat lieve woorden kunt gebruiken. Probeer mild en zacht voor jezelf te zijn op momenten dat je dat nodig hebt, zelfcompassie te tonen op momenten dat je je rot voelt over iets, je kritisch bent, je hebt gefaald. Liefdevolle woorden heb je niet altijd van een ander nodig maar kun je jezelf geven. Je zult merken dat dit naarmate je het vaker doet steeds beter gaat voelen.

  Zelfzorg: jezelf geven wat je nodig hebt

  Vaak wanneer je moeite hebt met zelfliefde weet je ook niet meer zo goed wat je nou eigenlijk nodig hebt, wat je behoeften zijn. Jezelf geven wat je nodig hebt is daarom allereerst weten wat je nodig hebt. Vraag jezelf regelmatig: wat heb ik nu nodig? Waar heb ik behoefte aan? Slaap, een knuffel, een work-out, een avond niks, een gezonde maaltijd, pauze, een goed gesprek? Probeer het antwoord eens uit te vinden en en kijk of je steeds vaker gehoor kunt geven aan die behoefte.

  Tijd vrijmaken voor iets waar jij blij van wordt

  Wat laat je hart zingen? Wanneer voel jij je happy, vreugdevol? Wat doe jij graag? Waar ga jij helemaal in op? We hebben allemaal verantwoordelijkheden, verplichtingen, dingen die moeten, lijstjes, en dat is prima, maar vergeet ook vooral niet dagelijks iets te doen wat jou écht blij maakt. Dat mag je ook op je lijstje schrijven!

  Kiezen voor gezond en voedzaam eten

  Vaak voelt een chocoladereep of een stuk taart of wat jouw favoriete ‘guilty pleasure’ eten ook is, als een act of self love. En ja, op sommige momenten is dat ook echt zo en mag dat ook. Maar uiteindelijk zul je merken dat wanneer je kiest voor die voedzame en gezonde maaltijd, wanneer je toch even lekker die smoothie of juice klaarmaakt of dat bord vol met groenten, dat je lijf daar met veel meer dankbaarheid op reageert. Mijn ervaring is dat wanneer je je lijf innerlijk gaat voeden, je kijk op je uiterlijke lichaam ook zal veranderen.

  Aandacht geven aan wie je wel bent

  Richten op wat er niet goed is of niet goed gaat of wat je graag anders zou zien, dat doe je al genoeg. Dat patroon ga je doorbreken door ook aandacht te gaan geven aan wat je wél waardeert aan jezelf, aan wie je wel bent. Vier jezelf dagelijks. Sta stil bij je mooie eigenschappen. Bij overwinningen. Bij wat je goed doet. Doe dit door er bijvoorbeeld een dagelijks ritueel van te maken in je journal. In het begin is dit vast even moeilijk, je opeens richten op het positieve, maar het zal snel beter gaan, echt! Wat je aandacht geeft groeit!

  Jezelf een pauze gunnen

  Midden op de dag besluiten dat je een lange pauze verdiend hebt (ongeacht of je hard gewerkt hebt of niet en ondanks je lange to do list) en dan kiezen voor iets wat jij fijn vindt om te doen. Een wandeling maken, een koffie to go halen, een uitgebreide lunch klaarmaken, bellen met iemand die belangrijk voor je is, sporten, of gewoon lekker in de relax modus. Je mag jezelf, zeker als je je zelfliefde wilt vergroten, elke dag vertellen dat jij veel belangrijker bent dan je to do list, en ook dat jouw waarde niet zit in doen maar in zijn. Dit signaal geef je af door fijn voor die pauze te kiezen in plaats van maar door te gaan.

  Je grenzen eren

  De hele dag door ervaar je grenzen. Een grens van je lijf die je aangeeft dat het genoeg is voor vandaag. Een gevoel van weerstand in je binnenste omdat die persoon je niet zo respectvol behandelt. Een reactie in jezelf door iets wat iemand zegt. Naar deze grenzen, deze seintjes, mag je allemaal luisteren. Ze zijn er niet voor niks. Ze weerspiegelen wat je nodig hebt, wat je waarden zijn, hoe je behandeld wilt worden. Deze seintjes zien als je kompas, ze waarderen en eren en ernaar gaan handelen is echt een gebaar van zelfliefde. Wat ik voel en vind is belangrijk. Mijn behoeften zijn belangrijk. Ik ben belangrijk.

  Je echte zelf laten zien

  Ergens is in je hoofd de gedachte ontstaan dat je niet goed genoeg bent, dat er iets mis met je is, dat je iemand anders zou moeten zijn. Als reactie daarop ben je een tweede identiteit gaan creëren, je ego. Achter dat masker verschuil jij jezelf de hele dag. Verschuilen een hele hoop mensen zich. Je echt zelf laten zien is spannend en eng. Je weet niet hoe mensen gaan reageren, je bent bang voor afwijzing. Juist daarom is dit een gebaar van zelfliefde. Probeer jezelf vaker kwetsbaar op te stellen. Te delen wat er echt in je omgaat. Spreek jezelf eens uit tegen iemand van wie je houdt. Kleed jezelf zoals jij er graag uitziet. Sta voor waar jij voor wilt staan. Ongeacht hoe de wereld daarop zal reageren. Weet je wat je tegen jezelf zegt op zo’n moment? Alles van mij mag er zijn. Ik accepteer mezelf. 

  Kiezen voor wie/wat je energie geeft

  Yes! Ook heel belangrijk deze. Omring jezelf met mensen in je leven die jou helemaal accepteren voor wie je bent. Mensen die je energie geven, je goed laten voelen, je aanmoedigen en optillen. Hetzelfde geldt voor de dingen die je dagelijks doet. Het overgrote deel daarvan moet/mag je energie geven. Daarin mag je kritisch zijn. Dat betekent dat je gedag mag zeggen tegen mensen die negativiteit om zich heen hebben en altijd iets komen halen in plaats van brengen. Dat betekent dat je zoveel mogelijk dingen uit je leven mag elimineren die je energie kosten. Stel jezelf deze vraag wat vaker: geeft dit/deze persoon me energie of kost dit me energie? Maak daar keuzes naar. Jij bent het waard om je goed te voelen, jij verdient lieve en inspirerende mensen in je leven, werk wat je graag doet. Echt!  Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je deze kleine dagelijkse zelfliefde keuzes in de praktijk gaan brengen? (Dat betekent patronen doorbreken!) In A guide to self love neem ik je aan de hand en help ik je op weg! Je leest er hier alles over.


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *