• Boekentips | vier

  Het werd weer eens tijd voor een nieuwe boekenblog! De laatste was alweer maanden geleden, en in de tussentijd heb ik genoeg gelezen. Ik ben op het moment helemaal weg van biografieën. Ze geven me kracht op mijn eigen reis, en door het lezen van andermans verhalen weet ik dat geduld een héél belangrijke eigenschap is als je dromen hebt. Daarnaast vind ik van die kleine boekjes met mooie inzichten en wijsheden ook heel fijn, zoals de nieuwe van Haemin Sunim. Boeken die je af en toe even doorbladert om je weer terug te brengen in het nu, bij jezelf. Benieuwd naar mijn andere tips? Lees mee!

  Becoming – Michelle Obama*

  Mijn favoriet uit deze boekenblog! Ik kocht de biografie van Michelle Obama vooral uit nieuwsgierigheid voor de reis die ze als mens heeft afgelegd. En wat een reis… geboren in de South Side van Chicago groeide ze op in een liefdevol en warm nest. Haar familie had het allesbehalve breed, maar wel het vermogen om van datgeen wat ze hadden echt te genieten. Ze werd opgevoed tot een zelfverzekerde en intelligente jonge vrouw, ging studeren aan Princeton en Harvard, en eindigde als bedrijfsjurist op een advocatenkantoor. (En dat is bijzonder voor een zwarte vrouw uit dat deel van Amerika in die tijd.) Daar ontmoette ze Barack Obama, haar grote liefde. Michelle beschrijft hoe ze als topjurist op een punt in haar leven vast kwam te zitten. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn idealen? Ze neemt je mee in de eerste jaren samen met Barack, hoe ze een gezin stichtten, de politiek in hun leven kwam, en hoe ze de periode in het witte huis beleefden. Ik heb het boek in een paar dagen ademloos uitgelezen, en eerlijk: ik ben een fangirl van Michelle geworden. Hoe zij haar pad heeft bewandeld, haar stem is gaan gebruiken om positieve veranderingen in de wereld in gang te zetten, maar ook haar oprechtheid, moedigheid en warmte, het is een biografie geworden waar je als mens enorm veel uit mee kunt nemen.  Big Magic – Elizabeth Gilbert*

  Elizabeth Gilbert is de auteur van eten, bidden en beminnen (eat, pray, love). De bestseller die vrijwel iedereen wel kent. Haar laatste boek Big Magic gaat over het leiden van een creatief leven zonder angst. Een boek speciaal voor creatievelingen, omdat het creatieve proces soms gewoon ZWAAR is. De twijfel, de (writers)blocks, de drempels die je ervaart als je iets naar buiten brengt, de tweestrijd tussen trouw blijven aan jezelf en je passie en toch ook de rekeningen moeten betalen. Het vergt moed, vertrouwen en geloof om door te zetten. Liz neemt je mee in haar verhaal, in haar lessen en geeft je simpele maar waardevolle tips mee die je op je creatieve weg goed kunt gebruiken. Het interview van Marie Forleo met Elizabeth over Big Magic is ook zo mooi!

  ‘‘What will make you finish is not self-discipline, but self-forgiveness.’’ – Elizabeth Gilbert


  Master your mindset – Michael Pilarczyk*

  Master your mindset van Michael Pilarczyk las ik eind 2018, en opende op zoveel gebieden mijn ogen. Ik was klaar om aan mijn mindset te gaan werken, en daar heeft dit boek me enorm bij geholpen. Michael Pilarczyk neemt je in het eerste deel van het boek mee in zijn (inspirerende) levensverhaal. In deel twee en drie worden de filosofie voor succes en geluk behandelt, en krijg je inzichten in je eigen denkwijze. Michael legt uit hoe je je mindset vervolgens kunt gaan veranderen om zo de kwaliteit van je leven te verbeteren. Want dat is waar het boek uiteindelijk over gaat: hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Wat wil je echt, en hoe ga je dat bereiken? Master your mindset geeft je de handvatten en een praktisch stappenplan op weg naar dat mooiste leven.  The wisdom of sundays – Oprah Winfrey*

  Oprah Winfrey’s Wisdom of sundays is ingedeeld in tien onderwerpen (onder andere: intentie, ego, vergevingsgezindheid, dankbaarheid, vervulling), allemaal op het gebied van spiritualiteit en mindfulness. Oprah deelt in het boek de mooiste gesprekken die ze de afgelopen jaren in haar shows met inspirerende leiders heeft gehad. Ook vind je door het hele boek rake quotes en levensveranderende inzichten. Die quotes die je normaal overal in boekjes krabbelt, of snel in de notities van je telefoon zet, gebundeld in een boek. Heerlijk. The wisdom of sundays is prachtig vormgegeven, een feestje om door te bladeren. Tijdens het lezen van de korte stukjes vallen rust en kalmte over me heen en heb ik, zoals Oprah ze noemt, heel veel ‘aha’ momenten!

  ‘‘Your life is always speaking to you. The fundamental spiritual question is: Will you listen?’’ – Oprah


  De herontdekking van het lichaam – Bregje Hofstede*

  De herontdekking van het lichaam (over de burn-out) van Bregje Hofstede kreeg ik als tip van een vriendin die het boek heel waardevol vond omdat het een link legt tussen het overvragen van jezelf (door alle mogelijkheden van nu) en het daardoor niet in contact staan met je lichaam. Bregje Hofstede vertelt in het boek openhartig over haar burn-out en herstel, en gaat op zoek naar de filosofische en maatschappelijke context van die ervaring. Ze behandelt de gezondheidsrage en prestatiedruk van deze tijd, wat voor veel van ons denk ik heel herkenbaar is. Zelf zegt ze in een interview: ‘‘Een burn-out is niet een gebrek aan brandstof, het is een gebrek aan leegte. Aan niksdoen, even geen muziek, geen contact, geen filmpjes, of glimpen van wat andere mensen aan het doen zijn. Mijn generatie is op plek A, maar volgt wat er op plek B, C en D gebeurt. Je geest is niet waar je lichaam is. We zijn op drift. We raken onthecht van plaats, tijd en context. Dat veroorzaakt diepe onrust en uiteindelijk een leeg gevoel.”


  Houden van dingen die niet perfect zijn – Haemin Sunim*

  Haemin Sunim is boeddhistisch monnik en schreef al eerder het boek ‘dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’, wat gaat over het vinden van rust en acceptatie om meer bewust in het hier en nu te kunnen zijn. Ik vond het een fijn boek om er regelmatig bij te pakken, stukjes te herlezen op momenten dat ik het nodig had, en gaf het boekje aan meerdere mensen cadeau. ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’ gaat over compassie, goed voor jezelf zorgen, zelfliefde en acceptatie. Het staat vol met mooie illustraties, inspirerende korte teksten en quotes die je aan het denken zetten. Zoals deze:

  ‘‘Ware vrijheid is vrij zijn van de angst om niet perfect te zijn.’’ – Sengchan


  Foto: Unsplash

  *Dit is een affiliate linkje. Wanneer jij een boek besteld via deze linkjes, krijg ik daar een kleine bijdrage voor (kost jou niks extra’s). Dit is één van de manieren waarop ik deze gratis content kan blijven bieden. Ik wil je daarnaast meegeven dat binnenlopen bij een plaatselijke boekhandel van tijd tot tijd óók heel leuk kan zijn trouwens.

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  4 gedachten over “Boekentips | vier

  1. Silke schreef:

   De boeken spreken mij stuk voor stuk aan. Al had ik dat bij het eerste boek totaal niet verwacht, dat is niet een boek die ik zelf opgepakt zou hebben in de boekenwinkel. Big Magic vind ik een fantastisch boek, hij ligt momenteel naast me. Ik heb hem bijna uit 🙂
   Het eerste boek van Haemin Sunim heb ik ook gelezen en doorgegeven aan een vriendin. Mooi boek! Maar goed op mijn lijst staat voorlopig vooral het uitlezen van de boeken waar ik nog in bezig ben haha!

   • Willemijn schreef:

    Leuk Silke! Ik had precies hetzelfde met de biografie van Michelle hoor! Ik ben niet geïnteresseerd in politiek, en volg het nieuws amper, maar toch toen ik de flap had gelezen werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik hou gewoon van échte verhalen van mensen. En wat grappig dat je Bi g Magic ook aan het lezen bent. Dan hebben we wel dezelfde ‘smaak’! Haha ja, hier ook nog een stapeltje boeken waar ik halverwege in gestopt ben:-)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *