fbpx

Innerlijk kind werk

Dit moet je weten over een familieopstelling

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Inmiddels heb ik twee blogs geschreven over mijn ervaringen met het doen van een familieopstelling. (Zie hier en hier.) In deze blog is het tijd voor antwoorden op vragen. Wat is een familieopstelling precies? Wanneer is een opstelling helpend? Voor wie? Hoe werkt een opstelling? Milou van Praktijk Lukkie is coach en opsteller en wilde me met deze blog graag helpen.

Een familieopstelling, wat houdt het precies in?

Milou: Een familieopstelling is een werkvorm vanuit het systemisch werk en wordt ingezet om antwoorden op levensvragen te krijgen. Je gaat hierbij terug naar je kern en maakt contact met je innerlijke zelf en met delen in jezelf die om één of andere reden niet helemaal heel meer zijn.

Soms ervaar je dat het leven niet stroomt: je loopt rond met klachten, je komt steeds hetzelfde thema of probleem tegen of je voelt dat je tegengewerkt wordt om voluit te leven. Dingen die je niet goed kunt verklaren. Vaak is het zo dat de oorzaak van gedrag, klachten en patronen op een dieper onbewust niveau ligt; het gaat meestal om iets wat in jouw verleden is gebeurd of om een patroon dat in de familie speelt wat al vele jaren van generatie tot generatie is doorgegeven (ook wel dynamiek genoemd).

Je bent als kind van je ouders onderdeel van een familiesysteem, bestaande uit je familie en voorouders. Zij spelen een veel grotere rol in je leven dan je vaak beseft. Het familiesysteem is je basis en het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Je bent en blijft hier altijd (on)bewust aan verbonden. Dynamieken en patronen die in een familiesysteem een rol spelen hebben invloed op jouw gevoel, gedrag en houding in het leven.

Een opstelling geeft inzicht in waar blokkades zitten en inzicht in de, vaak onbewuste, oorsprong van een probleem, last of gevoel dat wordt ervaren. Het is ook wel te zien als een levend schilderij waarin je jezelf (en wat in jouw onderbewuste leeft) ziet in verhouding tot je naasten en andere aspecten in jouw leven. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om op een totaal andere manier te kijken naar de situatie waarin je zit.

Een korte en bondige omschrijving:
In een opstelling krijg je een beeld van en inzicht in dat wat maakt wie je nu bent. Een opstelling zorgt voor bewustwording in onderliggende patronen die in jouw leven en dat van jouw familie spelen. Deze bewustwording creëert beweging en ruimte voor verandering.

Wat gebeurt er wanneer je niet op je plek staat in je familiesysteem? 

Wanneer je niet op jouw plek staat in jouw familiesysteem raak je op sommige vlakken in je leven uit balans en sta je niet volledig in je kracht. Dit zijn verschillende voorbeelden van signalen dat je niet op je plek staat in je familiesysteem:

* Het leven verloopt stroef
* Alles kost veel moeite en energie
* Je loopt rond met een ongelukkig of onbestemd gevoel waarvan je geen idee hebt hoe je eraan komt
* Je merkt dat relaties steeds weer mislukken
* Je wordt geconfronteerd met terugkerende conflicten
* Je vindt het lastig om zichtbaar te zijn
* Je hebt moeite met het aangeven van je grenzen, nee te zeggen en jezelf op nummer 1 te zetten
* Je hebt moeite met het maken van keuzes
* Je komt maar niet van je verslaving af

Voor wie of in welke situaties is een familieopstelling geschikt?

Een opstelling is geschikt voor mensen die vastlopen in het leven, last hebben van terugkerende patronen en daar niet of moeilijk uit komen. Voor mensen die zich afvragen waar hun eigen gedrag en uitdagingen of dat van hun kinderen vandaan komen, die zichzelf beter willen leren begrijpen en patronen willen opruimen. Of voor mensen die voor een keuze staan en maar niet voelen wat ze moeten kiezen.

Kun je uitleggen waarom je voor een familieopstelling zou kiezen boven een sessie met een coach/therapeut bijvoorbeeld?

Van nature zijn we vaak geneigd oplossingen te bedenken en alles te beredeneren, waardoor je verdwaald raakt in verhalen en oordelen. Soms zit een oorsprong van bijvoorbeeld een beperkende overtuiging zo diep, dat je er met alleen denken en praten niet bijkomt. Vaak is een beweging naar binnen, met aandacht in contact en ‘gesprek’ komen met je onderbewustzijn nodig om écht tot verandering te komen. Zo werk je vanuit de kern in plaats van met de buitenlaag. 

In systemisch werk werken ons hoofd, ons lichaam en het onderbewustzijn samen:

– Ons hoofd kan ons de feitelijke gebeurtenissen vertellen.

– Ons lichaam, waarin alles wat we in het leven meemaken wordt gevestigd, maakt het mogelijk contact te maken met onbewuste gevoelens.

– Ons onderbewustzijn is het familiesysteem met bijvoorbeeld de overtuigingen die we van daaruit bij ons dragen.

Het werkt enorm krachtig om deze 3 samen te combineren. Doordat je op een essentiële, onbewuste laag werkt en verbinding maakt met de kern van hetgeen waar je tegenaan loopt, kunnen de blokkades in jezelf opgelost worden. Je raakt vrij van je verleden waardoor energie weer kan stromen.

Hoe werkt een familieopstelling? Welke vormen zijn er?

Een familieopstelling werkt als volgt: we bespreken kort de vraag die je hebt, waar je tegenaan loopt. Vervolgens stel ik als opsteller vragen naar feitelijkheden die gelinkt (kunnen) zijn aan jouw vraag. Hierna kijken we met aandacht naar wat er zichtbaar mag worden. Bij een opstelling kun je werken met een vraag als “het contact met mijn moeder verloopt moeilijk, daar heb ik last van. Ik weet eigenlijk niet waar het vandaan komt?’’ Ook kun je een bepaalde keuze die je moet maken opstellen, of thema’s als angst, vertrouwen, verslaving, ziekte en verlies centraal stellen.

Voor het werken met opstellingen bestaan diverse vormen:

  • Individueel in meditatievorm, met poppetjes of vloerankers
  • In een groep (we werken dan met representanten – hier lees je in het volgende stukje meer over), dan is er ruimte voor meerdere mensen om hun vraag in te brengen en een opstelling te krijgen

Voor mensen die zich absoluut niet voor kunnen stellen hoe een familieopstelling zal gaan, wat zou je zeggen?

Het meest helpend is om er met een open mind in te gaan, open te staan voor nieuwe inzichten en oordelen, hoe lastig soms ook, vooral los te laten. Je mag erop vertrouwen dat een opstelling precies laat zien wat er nu nodig is en naar boven mag komen. Veel mensen vinden het spannend, logisch, want het is onbekend en niet helemaal te begrijpen met ons hoofd. 

Een familieopstelling komt pas echt ‘tot leven’ als je werkt in een groep met personen die binnen een opstelling representant staan voor een andere persoon of soms een abstractie (bijvoorbeeld een emotie, een keuze, een onderwerp). Deze representanten zijn (mede-)deelnemers die door de begeleider gevraagd worden om tijdens de opstelling een bepaalde ‘rol’ aan te nemen. Er is tussen mensen altijd een informatie-uitwisseling gaande die we niet altijd letterlijk kunnen zien, dit is in een opstelling ook. Een opstelling wordt ook wel het ‘wetende veld’ genoemd, je kunt het zien alsof jij een stekker bent die in een stopcontact wordt gestopt en aangesloten wordt op het veld. Hiervoor hoef je niets speciaals te doen, integendeel, je hoeft alleen maar waar te nemen wat er gebeurt en van binnen gevoeld wordt, en daarbij de subtiele innerlijke bewegingen te volgen. De opsteller begeleidt het hele proces, dus je kunt eventuele gedachten (‘Wat moet ik nou doen of kan ik dit wel?’) hierbij loslaten. Ik wil je aanmoedigen het ‘hoe’ los te laten en het gewoon te laten gebeuren. 

Wat kunnen de uitwerkingen zijn wanneer je een opstelling hebt gedaan?

Vaak ontstaat eerst verwarring en tegelijkertijd meer bewustzijn, rust en ruimte, doordat je jouw eigen plek inneemt. Andere voorbeelden van uitwerkingen zijn:

* Het leven verloopt gemakkelijker, moeitelozer
* Contacten en verbindingen verlopen soepeler, stromen beter
* Je voelt je vrijer je eigen weg te gaan
* Je voelt meer levenskracht en levensenergie
* Je beweegt weer mee met de stroom van het leven, in een flow
* Je weet beter wat je wilt
* Je volgt meer je hart
* Je weet de wet van aantrekkingskracht optimaal te benutten

“Hoe beter we in staat zijn om contact te maken met aspecten van ons onderbewuste, des te beter zullen we in staat zijn om in verbinding te komen met wie we werkelijk zijn. Hier zijn we verbonden met de stroom van het leven en kunnen we ons laten leiden door een intelligentie die niets te maken heeft met het denken.” – Elmer Hendrix


Foto: Unsplash

Inmiddels heb ik twee blogs geschreven over mijn ervaringen met het doen van een familieopstelling. (Zie hier en hier.) In deze blog is het tijd voor antwoorden op vragen. Wat is een familieopstelling precies? Wanneer is een opstelling helpend? Voor wie? Hoe werkt een opstelling? Milou van Praktijk Lukkie is coach en opsteller en wilde me met deze blog graag helpen.

Een familieopstelling, wat houdt het precies in?

Milou: Een familieopstelling is een werkvorm vanuit het systemisch werk en wordt ingezet om antwoorden op levensvragen te krijgen. Je gaat hierbij terug naar je kern en maakt contact met je innerlijke zelf en met delen in jezelf die om één of andere reden niet helemaal heel meer zijn.

Soms ervaar je dat het leven niet stroomt: je loopt rond met klachten, je komt steeds hetzelfde thema of probleem tegen of je voelt dat je tegengewerkt wordt om voluit te leven. Dingen die je niet goed kunt verklaren. Vaak is het zo dat de oorzaak van gedrag, klachten en patronen op een dieper onbewust niveau ligt; het gaat meestal om iets wat in jouw verleden is gebeurd of om een patroon dat in de familie speelt wat al vele jaren van generatie tot generatie is doorgegeven (ook wel dynamiek genoemd).

Je bent als kind van je ouders onderdeel van een familiesysteem, bestaande uit je familie en voorouders. Zij spelen een veel grotere rol in je leven dan je vaak beseft. Het familiesysteem is je basis en het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Je bent en blijft hier altijd (on)bewust aan verbonden. Dynamieken en patronen die in een familiesysteem een rol spelen hebben invloed op jouw gevoel, gedrag en houding in het leven.

Een opstelling geeft inzicht in waar blokkades zitten en inzicht in de, vaak onbewuste, oorsprong van een probleem, last of gevoel dat wordt ervaren. Het is ook wel te zien als een levend schilderij waarin je jezelf (en wat in jouw onderbewuste leeft) ziet in verhouding tot je naasten en andere aspecten in jouw leven. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om op een totaal andere manier te kijken naar de situatie waarin je zit.

Een korte en bondige omschrijving:
In een opstelling krijg je een beeld van en inzicht in dat wat maakt wie je nu bent. Een opstelling zorgt voor bewustwording in onderliggende patronen die in jouw leven en dat van jouw familie spelen. Deze bewustwording creëert beweging en ruimte voor verandering.

Wat gebeurt er wanneer je niet op je plek staat in je familiesysteem? 

Wanneer je niet op jouw plek staat in jouw familiesysteem raak je op sommige vlakken in je leven uit balans en sta je niet volledig in je kracht. Dit zijn verschillende voorbeelden van signalen dat je niet op je plek staat in je familiesysteem:

* Het leven verloopt stroef
* Alles kost veel moeite en energie
* Je loopt rond met een ongelukkig of onbestemd gevoel waarvan je geen idee hebt hoe je eraan komt
* Je merkt dat relaties steeds weer mislukken
* Je wordt geconfronteerd met terugkerende conflicten
* Je vindt het lastig om zichtbaar te zijn
* Je hebt moeite met het aangeven van je grenzen, nee te zeggen en jezelf op nummer 1 te zetten
* Je hebt moeite met het maken van keuzes
* Je komt maar niet van je verslaving af

Voor wie of in welke situaties is een familieopstelling geschikt?

Een opstelling is geschikt voor mensen die vastlopen in het leven, last hebben van terugkerende patronen en daar niet of moeilijk uit komen. Voor mensen die zich afvragen waar hun eigen gedrag en uitdagingen of dat van hun kinderen vandaan komen, die zichzelf beter willen leren begrijpen en patronen willen opruimen. Of voor mensen die voor een keuze staan en maar niet voelen wat ze moeten kiezen.

Kun je uitleggen waarom je voor een familieopstelling zou kiezen boven een sessie met een coach/therapeut bijvoorbeeld?

Van nature zijn we vaak geneigd oplossingen te bedenken en alles te beredeneren, waardoor je verdwaald raakt in verhalen en oordelen. Soms zit een oorsprong van bijvoorbeeld een beperkende overtuiging zo diep, dat je er met alleen denken en praten niet bijkomt. Vaak is een beweging naar binnen, met aandacht in contact en ‘gesprek’ komen met je onderbewustzijn nodig om écht tot verandering te komen. Zo werk je vanuit de kern in plaats van met de buitenlaag. 

In systemisch werk werken ons hoofd, ons lichaam en het onderbewustzijn samen:

– Ons hoofd kan ons de feitelijke gebeurtenissen vertellen.

– Ons lichaam, waarin alles wat we in het leven meemaken wordt gevestigd, maakt het mogelijk contact te maken met onbewuste gevoelens.

– Ons onderbewustzijn is het familiesysteem met bijvoorbeeld de overtuigingen die we van daaruit bij ons dragen.

Het werkt enorm krachtig om deze 3 samen te combineren. Doordat je op een essentiële, onbewuste laag werkt en verbinding maakt met de kern van hetgeen waar je tegenaan loopt, kunnen de blokkades in jezelf opgelost worden. Je raakt vrij van je verleden waardoor energie weer kan stromen.

Hoe werkt een familieopstelling? Welke vormen zijn er?

Een familieopstelling werkt als volgt: we bespreken kort de vraag die je hebt, waar je tegenaan loopt. Vervolgens stel ik als opsteller vragen naar feitelijkheden die gelinkt (kunnen) zijn aan jouw vraag. Hierna kijken we met aandacht naar wat er zichtbaar mag worden. Bij een opstelling kun je werken met een vraag als “het contact met mijn moeder verloopt moeilijk, daar heb ik last van. Ik weet eigenlijk niet waar het vandaan komt?’’ Ook kun je een bepaalde keuze die je moet maken opstellen, of thema’s als angst, vertrouwen, verslaving, ziekte en verlies centraal stellen.

Voor het werken met opstellingen bestaan diverse vormen:

  • Individueel in meditatievorm, met poppetjes of vloerankers
  • In een groep (we werken dan met representanten – hier lees je in het volgende stukje meer over), dan is er ruimte voor meerdere mensen om hun vraag in te brengen en een opstelling te krijgen

Voor mensen die zich absoluut niet voor kunnen stellen hoe een familieopstelling zal gaan, wat zou je zeggen?

Het meest helpend is om er met een open mind in te gaan, open te staan voor nieuwe inzichten en oordelen, hoe lastig soms ook, vooral los te laten. Je mag erop vertrouwen dat een opstelling precies laat zien wat er nu nodig is en naar boven mag komen. Veel mensen vinden het spannend, logisch, want het is onbekend en niet helemaal te begrijpen met ons hoofd. 

Een familieopstelling komt pas echt ‘tot leven’ als je werkt in een groep met personen die binnen een opstelling representant staan voor een andere persoon of soms een abstractie (bijvoorbeeld een emotie, een keuze, een onderwerp). Deze representanten zijn (mede-)deelnemers die door de begeleider gevraagd worden om tijdens de opstelling een bepaalde ‘rol’ aan te nemen. Er is tussen mensen altijd een informatie-uitwisseling gaande die we niet altijd letterlijk kunnen zien, dit is in een opstelling ook. Een opstelling wordt ook wel het ‘wetende veld’ genoemd, je kunt het zien alsof jij een stekker bent die in een stopcontact wordt gestopt en aangesloten wordt op het veld. Hiervoor hoef je niets speciaals te doen, integendeel, je hoeft alleen maar waar te nemen wat er gebeurt en van binnen gevoeld wordt, en daarbij de subtiele innerlijke bewegingen te volgen. De opsteller begeleidt het hele proces, dus je kunt eventuele gedachten (‘Wat moet ik nou doen of kan ik dit wel?’) hierbij loslaten. Ik wil je aanmoedigen het ‘hoe’ los te laten en het gewoon te laten gebeuren. 

Wat kunnen de uitwerkingen zijn wanneer je een opstelling hebt gedaan?

Vaak ontstaat eerst verwarring en tegelijkertijd meer bewustzijn, rust en ruimte, doordat je jouw eigen plek inneemt. Andere voorbeelden van uitwerkingen zijn:

* Het leven verloopt gemakkelijker, moeitelozer
* Contacten en verbindingen verlopen soepeler, stromen beter
* Je voelt je vrijer je eigen weg te gaan
* Je voelt meer levenskracht en levensenergie
* Je beweegt weer mee met de stroom van het leven, in een flow
* Je weet beter wat je wilt
* Je volgt meer je hart
* Je weet de wet van aantrekkingskracht optimaal te benutten

“Hoe beter we in staat zijn om contact te maken met aspecten van ons onderbewuste, des te beter zullen we in staat zijn om in verbinding te komen met wie we werkelijk zijn. Hier zijn we verbonden met de stroom van het leven en kunnen we ons laten leiden door een intelligentie die niets te maken heeft met het denken.” – Elmer Hendrix


Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

7 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!