• Hardloopmeisje Japke

  Hoi Lief voor je Leif-lezers! Mijn naam is Japke. Ik ben 25 jaar en ik woon in het hoge Noorden, Groningen. In het dagelijks leven werk ik als orthopedagoog. Ik begeleid kinderen, jongeren en hun ouders bij diverse problematiek.

  In mijn vrije tijd spreek ik het liefst af met vriendinnen, ben ik aan het schrijven of natuurlijk aan het sporten. Eén van mijn grootste passies is hardlopen. Dit doe ik dan ook zeker vier keer per week. Ik vind het daarnaast heerlijk om te gaan wielrennen in de zomer; een echte cardiolover dus! Slechts één keer per week pak ik wat gewichten en een matje om core- en krachtoefeningen te doen.

  Ik ben altijd al een fanatieke sporter geweest. Van jongs af aan deed ik verschillende sporten. In de één blonk ik meer uit dan in de ander. Langebaanschaatsen ging mij heel erg goed af. Ik werd steeds enthousiaster en fanatieker. Ik mocht op een gegeven moment NK’s rijden en behaalde uiteindelijk daarmee ook nog podiumplekken.

  Helaas eindigde mijn langebaanschaatsen nadat ik een eetstoornis ontwikkelde. De combinatie van de levensfase waarin ik zat, het behalen van mijn gymnasium diploma en het fanatieke sporten was genoeg om in de put te raken. Ik zat flink met mezelf in de knoop en dit uitte zich in (niet) eten.

  Na een intensieve therapie herstelde ik lichamelijk en vooral -het belangrijkste- mentaal. Ik had weer veerkracht om met allerlei dingen in het leven te dealen en ik kon mezelf weer accepteren zoals ik ben. Na deze periode ben ik gaan studeren en heb ik het sporten weer helemaal opgepakt.

  Ik begon met hardlopen, omdat het gemakkelijk was en het weinig tijd kost. Je hebt er bijna niets voor nodig, alleen een paar goede hardloopschoenen. Na de eerste 5 kilometer loopjes en een keer een 10, was ik toe aan een grotere uitdaging. Ik schreef me in voor een halve marathon in 2015. Het ging hartstikke goed en al snel volgden de volgende halve marathons. Na er drie gelopen te hebben, wilde ik nog meer. Een hele marathon leek me geweldig. Afgelopen april liep ik mijn allereerste hele marathon in Rotterdam. Na 3 uur en 40 minuten kwam ik over de finish. Ik stortte ineen van warmte, uitdroging en vermoeidheid. De marathon ging niet zoals gepland. Ik had last van allerlei factoren en was genoodzaakt om te wandelen. Mijn streeftijd was 3.30. En hierdoor was ik behoorlijk teleurgesteld na de finish.

  Het hardlopen bezorgt me, zelfs na die marathon, nog steeds een grote glimlach op mijn gezicht. Waarom?

  1. Hardlopen geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik moet even niks van mezelf en ik kan gaan waar ik wil.
  2. Hardlopen kost praktisch niets. Het enige dat ik nodig hebt, zijn goede hardloopschoenen. Ook gebruik ik een horloge waarop ik de afstand en snelheid kan aflezen. Dat motiveert mij altijd een beetje meer.
  3. Hardlopen kost weinig tijd. Ik werk als zzp-er en geen dag is hetzelfde. In een halfuurtje heb ik er al een leuke work-out opzitten. Het kan soms gemakkelijk tussen mijn afspraken door.
  4. Hardlopen is een toffe manier om de omgeving te verkennen. Nadat ik verhuisd was, vond ik het heerlijk om de nieuwe routes te ontdekken. Ook wanneer ik op vakantie ben, ga ik het liefst hardlopend de omgeving verkennen. Rennen is altijd leuker dan in zo’n trage hop-on, hop-off bus.
  5. Hardlopen is te combineren met sociale activiteiten. Tijdens het sporten kan ik gemakkelijk bijkletsen met een goede vriendin. Dat bespaart me uiteindelijk weer tijd wanneer ik druk ben.
  6. Ik vind het fijn dat ik met hardlopen doelen kan stellen. Iedere week worden er genoeg loopwedstrijden georganiseerd. Dit motiveert me om te trainen en sneller te worden.
  7. Oké, een andere reden waarom ik veel en vaak ga hardlopen is, omdat het simpelweg lichtelijk verslavend is.
  8. Hardlopen kan overal: in de stad en op het platteland.
  9. Hardlopen kan altijd: regen, mist, hagel, wind, zon, onweer, sneeuw, ijzel (hm, minder verstandig). Juist wanneer ik de meest extreme weersomstandigheden weet te trotseren, krijg ik een meer voldaan gevoel naderhand.
  10. Tot slot zorgt hardlopen er bij mij voor dat het mijn hoofd leegmaakt. Even rust tussen alle hectische dingen door, even een moment ècht voor mezelf en even niks moeten. Heerlijk!

  Dit waren mijn tien redenen waarom ik zo van hardlopen houd. Bedankt Lief voor je Leif voor het mogen delen van mijn verhaal. Ik hoop anderen hiermee te inspireren en motiveren om ook Lief voor je Leif te zijn!

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *