• In het diepe springen

  Hoewel ik helemaal niet zo’n thrillseeker ben van nature, kan ik wel zeggen dat ik de afgelopen jaren aardig wat in het diepe gesprongen ben. Ontslag nemen, dat heb ik talloze keren gedaan (zonder een back-up te hebben). Ik verhuisde in mijn eentje naar een compleet nieuwe stad waar ik niemand kende. Ik startte met werken als freelancer, gewoon out of the blue. Ik zegde ‘zomaar’ mijn huis op, liet alles vallen en kocht een ticket naar de andere kant van de wereld. Een jaar geleden stopte ik mijn freelance werkzaamheden en besloot ik me helemaal te focussen op Lief voor je Leif, zonder plan en zonder financieel vangnet. En dit zijn dan nog maar een paar voorbeelden. Mijn kijk op in het diepe springen is door de jaren veranderd, en mocht jij op een punt in je leven staan waarin je graag zou willen springen (je hebt een verlangen!), dan wil ik je deze dingen graag meegeven:

  Winnen versus verliezen

  ”Your mind can only measure what you will lose, not what you will gain.” (Kyle Cease) Toen ik dit hoorde in een podcast dacht ik: ‘JAAAAA! AMEN!’ Wanneer je op het punt staat om in het diepe te springen en je geen idee hebt hoe het uit gaat pakken is daar altijd die innerlijke dialoog. Je mind kakelt er een eind op los, misschien al wel maanden, en zijn enige doel is jouw behoeden voor afgang, falen en mislukking. Je mind wil dat je veilig bent, dat is zijn doel. Het probleem van de stem is dat die je alleen kan vertellen wat je zult verliezen/kwijtraken, hij kan tenslotte niet in de toekomst kijken. Je focust je daarom onbewust vaak op het negatieve. Maar bedenk dit: door jouw sprong zul je ook zeker onwijs veel winnen!

  Stel je voor…

  Daarom is het zo belangrijk om ook vooral aandacht te geven aan wat die sprong in het diepe voor je kan betekenen. Ruimte te maken voor het positieve. Gebruik je inbeeldingsvermogen en doe regelmatig een visualisatie. Wat zou voor jou de ideale uitkomst zijn? Wat hoop je dat er gaat gebeuren wanneer je de sprong neemt? Beeld je in hoe je je zal voelen, hoe anders je leven eruit zal zien. Ga voor het meest positieve scenario en houdt je daaraan vast!

  Mind versus intuïtie

  Je mind speelt vaak een enorme rol in het nemen van (grotere) beslissingen. Maar realiseer je dat je mind ook alleen maar in kan schatten waar jij toe in staat bent, gebaseerd op wat je in het verleden hebt gedaan/bereikt. Je mind ís je verleden. Een verzameling van herinneringen en ervaringen. Het heeft geen idee van je potentieel, want daarvoor moet je in connectie staan met wie je echt bent. Voelen. En natuurlijk mag je bij het maken van belangrijke keuzes ook echt wel rationeel nadenken en de voors en tegens afwegen, maar de echte waarheid leeft in je hart. Diep van binnen weet jij heel goed of iets een goede stap (sprong) is of niet.

  Maar/eigenlijk

  Herken je dit van jezelf? Je spreekt een verlangen uit, en daar achteraan gooi je meteen een ‘maar’. ‘Maar dat kan niet.’ ‘Maar dat is niet realistisch.’ ‘Maar ik moet mijn rekeningen betalen.’ Dit stemmetje is je ratio, je mind met zijn oude verhaal. De tegenhanger is ‘eigenlijk’. ‘Ik moet mijn rekeningen betalen, maar eigenlijk zou ik het liefste…’ Het is voor jezelf fijn om deze twee te herkennen. De eerste is je angst stem, de andere is de stem van je intuïtie/hart/ziel; je verlangen. Aan welke geef jij gehoor?

  Dingen gaan altijd anders dan je ze bedacht had

  Vanuit je drang naar controle (je brein) ga je vaak tot in de puntjes de hele situatie uitdenken, plannen, om toch het gevoel te hebben dat je in control bent. Maar het feit is: dingen gaan altijd anders dan je ze in je hoofd bedacht had. Dan je gepland had, in een ideaal scenario. Vaak is het zo dat het leven nog iets veel beters voor je in petto heeft als je de uitkomst open laat. Sprongen nemen vraagt overgave. Je kunt de uitkomst niet controleren, dus je mag de uitkomst loslaten. Op die manier kan het leven voor je regisseren wat jij in dat moment nodig hebt. Een les? Een waardevolle ervaring? Iets veel mooiers en groters dan je je ooit had kunnen bedenken? Vertrouwen is het sleutelwoord. Vertrouw erop dat het leven altijd het best met je voorheeft. Dat het vóór je werkt. Zo wordt in het diepe springen pas echt leuk.

  Falen

  De synoniemen van falen: tekortschieten, mislukken, fouten begaan, je doel niet bereiken. Ik zou je mijn variant willen meegeven: iets geprobeerd hebben, jezelf uitgedaagd hebben, voor een droom zijn gegaan, alles hebben gegeven voor een bepaald doel, geluisterd hebben naar je verlangen, waardevolle lessen hebben opgedaan. Verander alsjeblieft de betekenis van het woord als je een nare associatie hebt met het woord falen. Dat verandert meteen je hele perspectief! Geef jezelf de toestemming om te falen; het is jouw uitnodiging om te groeien. Al de lessen die je leert wanneer iets niet gaat of anders gaat, ze zijn zo waardevol en je leert ze niet wanneer altijd alles maar gewoon lukt en goed gaat.

  Dit verhaal wil ik je graag nog even vertellen

  Ik wil deze blog eindigen met een verhaal dat ik hier nooit eerder gedeeld heb. Toen ik twee jaar geleden een ticket kocht naar Bali en Australië was het idee om minstens een paar maanden weg te blijven. Ik zou een paar weken in Bali blijven, en daarna gaan werken in Australië. Mijn gezondheid gooide eerst roet in het eten. Na Bali vloog ik terug naar huis omdat mijn lichaam nog te zwak was en mijn psyche enorm getraumatiseerd. (Ik was herstellende van een aardige intense ziekenhuiservaring.) Na krap zes weken vloog ik alsnog naar Australië. Ik moest en zou mijn reis afmaken. Ook dat ging heel anders dan ‘gepland’. Na anderhalve week nanny te zijn geweest bij een familie in OZ wist ik: dit ga ik geen maanden volhouden. Het voelde alles behalve goed. Dus ik nam afscheid, puur op intuïtie, en weer moest ik mijn plan bijstellen. Maanden werden zo een paar fantastische weken, waarin ik helemaal in het moment kon zijn en alle verwachtingen los heb kunnen laten. Of ik gefaald heb? Die gedachte heb ik misschien twee seconden gehad. Toen liet ik hem los. Mijn falen (doel niet bereiken) was het begin van mijn groei. Ik heb een geweldige tijd gehad na mijn nanny ervaring, onwijs leuke mensen ontmoet, mooie plekken en steden gezien. Ik heb zoveel geleerd, over mezelf, over het leven. Deze weken hebben me enorm in mijn (zelfliefde) proces geholpen. Na de reis voelde ik me zoveel meer in mijn kracht en zoveel zelfverzekerder. Ik heb ervaren dat ik met tegenslagen om kon gaan, dat ik kon anticiperen op veranderingen en van die verandering het beste kon maken. Uiteindelijk ging het niet zoals ik gepland had, maar werd het nog veel meer bijzonder.

  Go for it. Waag die sprong! Ik geloof in je!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *