fbpx

Blogs

Kleine (dagelijkse) positieve gewoonten die je leven verrijken

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Soms hebben de kleinste gewoonten enorme positieve impact op je leven. Met dit lijstje wil ik aan je laten zien dat het niet heel ingewikkeld en tijdrovend hoeft te zijn om een betere versie van jezelf te worden, om jezelf te ontwikkelen, meer uit je leven te halen, beter in je vel te zitten of meer innerlijke rust te ervaren.

1 kleine afspraak maken met jezelf

Dagelijks een kleine haalbare afspraak maken met jezelf is een krachtige manier om progressie te boeken, te groeien, voor verandering te zorgen, aan doelen te werken en ook om zelfsabotage patronen te doorbreken. De gedachte is dat de afspraak zo klein/haalbaar moet zijn dat er geen excuses voor bestaan om deze niet na te komen/niet te volbrengen. Voorbeelden? Ik doe vandaag vijf squats. Ik drink vandaag minimaal drie glazen water. Ik schrijf een zin in mijn journal. Ik loop een blokje om. Ik werk 10 minuten aan de cursus. Ik geef mezelf een compliment vandaag. Ik lees een bladzijde in een boek. Ik luister 10 minuten naar een podcast. Omdat de afspraak haalbaar is en de drempel laag zul je merken dat je veel sneller in de actiemodus komt en dat je in het moment zelf wanneer je eenmaal bezig bent vaak meer doet. De kleine successen die je boekt werken motiverend en je zelfvertrouwen groeit! Hoe begin je? Bepaal het gebied waarop je graag progressie zou willen maken of verandering zou willen zien en maak dan een dagelijkse kleine afspraak voor de komende weken. Je kunt je hele leven veranderen met deze positieve gewoonte!

De dag beginnen zonder telefoon

Maak er een gewoonte van om de eerste 30 minuten van de dag je telefoon niet aan te raken en gebruik deze tijd om aan jezelf te besteden en de dag vanuit rust te beginnen. Creëer in de 30 minuten een korte ochtendroutine met gewoonten die weerspiegelen wie jij wilt zijn, waar je in wilt groeien, wat je belangrijk vindt. Even een paar minuten stil zijn en bij jezelf inchecken, bewust ademhalen, wat kleine to do’s of gedachten opschrijven in je journal, een kleine afspraak maken met jezelf voor de dag, een gezond ontbijt maken, een rondje rennen, een stukje lezen. Je zult je niet alleen innerlijk veel rustiger voelen, je bent de dag vanuit een bepaalde gedachte en intentie gestart in plaats van vanuit reactie (scrollen op je telefoon en reageren op de wereld), hebt in dat half uurtje aan zelfzorg gedaan. Dit heeft zeker uitwerking op de rest van je dag!

Een kwartiertje bewegen

Heeft een ontzettend positieve impact op jou en je leven! Je zult meer energie hebben, je staat meer in je kracht, je mindset verandert door beweging, je zult beter in je vel komen te zitten. En het goede nieuws: je hoeft echt niet uren intensief te sporten om deze fijne uitwerkingen te ervaren. Een kwartiertje een youtube work-out doen (heel laagdrempelig!) zorgt al voor een energieboost, een leeg hoofd en een krachtig gevoel! Maak die drempel voor jezelf daarom wat lager als je merkt dat je van nature niet zo’n sporter bent.

Visualiseren waar je naar op weg bent

Een énorm krachtige positieve gewoonte die veel impact heeft op je leven is dagelijks kort visualiseren waar je naar op weg bent. Beeld je eens in hoe je graag zou willen dat je leven eruit ziet over een jaar, over 5 jaar. Wat zijn je doelen? Hoe zou je je graag willen voelen? Welke dingen wil je hebben, ervaren, meemaken? Waar wil je staan in je carrière, in je ontwikkeling, in je relaties, in de liefde, in je gezondheid? Het liefste doe je dat net voor het slapen gaan, zodat je onderbewuste ‘s nachts met die visie aan de slag kan gaan!

Een paar minuten stil zijn

Gun jezelf een paar minuten stilte per dag. Zet een alarm op je telefoon en op het moment waarop dat alarm gaat zoek je even een stil plekje op. Gebruik dit moment om bewust aanwezig te zijn, adem te halen, de rust in jezelf op te zoeken, bij jezelf in te checken en jezelf te vragen hoe het met je gaat, hoe je je voelt. Brengt rust, zorgt voor meer verbinding met jezelf.

Glimlachen naar een onbekende

Ja! Doe dit vaker! Trek die mondhoeken omhoog, kijk iemand in de ogen en glimlach. Dit voelt niet alleen heel goed bij jezelf van binnen en brengt meer positiviteit in je leven, maar heeft ook zeker impact op de ander. Het voelt fijn om gezien te worden en een blij iemand zien maakt blij!

Journalen over je dag

Nog zo’n krachtig ritueel dat maar een paar minuten in beslag neemt. Leg je journal op je nachtkastje en maak er een gewoonte van om elke avond kort te schrijven over de dag. Een aantal thema’s: dit was mijn dag in een zin. Dit was een fijn moment. Hier ben ik dankbaar voor. Deze gedachte wil ik omdenken. Dit kan ik morgen anders doen. Hierin ben ik geslaagd vandaag. Hier mag ik mezelf een compliment voor geven. In een paar minuten heb je zo gereflecteerd, de dag verwerkt, aan zelfliefde gewerkt of je mindset getraind.

Een zelfzorg moment(je) plannen

Maak er een gewoonte van om naast je belangrijke afspraken, deadlines en to do’s ook je zelfzorg te plannen in je agenda. Want jij en je gezondheid zijn óók belangrijk! Denk hierin ook weer klein. Dit kan zijn een stukje wandelen, een kop koffie ergens drinken, ‘s avonds een kwartiertje lezen, uitgebreid douchen, een yogales, je favoriete serie kijken. Check aan het begin van elke dag (of je doet het de avond ervoor) even bij jezelf in en vraag je af waar je behoefte aan hebt. Tijd voor jezelf maken geeft een goed gevoel en zorgt voor meer zelfliefde!

Een halve minuut onder een koude douche staan

Deze hele kleine gewoonte heeft op verschillende gebieden in je leven een positieve impact! Het is goed voor je gezondheid (google maar eens), je pijngrens wordt er hoger van (waardoor je beter leert omgaan met oncomfortabele dingen), je mind wordt even helemaal gereset (omdat alle aandacht uitgaat naar je ademhaling kun je niet nadenken), na het douchen voel je je sterk, wakker, energiek, herboren. Ga het eens ervaren!

Iets eerder opstaan dan de wekker

Het kan een fijne gewoonte zijn om standaard bijvoorbeeld een kwartiertje eerder op te staan dan de wekker gaat/dan je uit bed moet. Dit kwartier kun je vervolgens gaan gebruiken voor jou! Ga iets doen wat jij fijn vindt. Wordt in alle rust wakker. Doe een korte ochtendroutine. Doordat je bewust eerder opstaat neem je de leiding over je leven in plaats van dat je je laat leiden door de dag. Je zult gaan merken dat dit ook echt een positieve uitwerking heeft op de rest van je dag.

Een dankbaarheidslijstje(s) maken

Train jezelf om gedurende de dag regelmatig drie dingen (maak het laagdrempelig) op te noemen die fijn zijn in je leven, die je waardeert, waar je dankbaar voor bent. Eindig de dag tijdens je journal moment met een kort dankbaarheidslijstje. Maak er een gewoonte van om wanneer je negatieve gedachten hebt of in een negatieve mindset zit te zoeken naar dingen die je kunt waarderen, die positief en goed zijn in je leven. Maak er ‘s avonds een momentje van om tijdens het avondeten allemaal een fijn moment van de dag te delen. Dit soort momentjes zorgen voor een blij, positief en warm gevoel! Je verhoogt je energie door dit soort gewoonten. En geef je aandacht aan waar je dankbaar voor bent dan krijg je meer dingen om dankbaar voor te zijn.

Iets voor iemand betekenen

Doe dagelijks eens een klein gebaar voor iemand anders. Stuur een lief berichtje naar iemand die door een moeilijke tijd gaat, geef iemand een welgemeend compliment, luister oprecht wanneer je in gesprek bent, doe een donatie aan een goed doel, breng een maaltijd bij de buurvrouw, geef de vrouw van de daklozenkrant wat geld, stuur een (ouderwets) kaartje of een mooie bos bloemen naar iemand die je waardeert of wilt bedanken. Ook (of juist) wanneer je zelf niet zo goed in je vel zit of door een moeilijke periode gaat is dit een enorm fijne en krachtige gewoonte. Zo’n klein gebaar helpt je uit je eigen cocon te komen, je aandacht even te verplaatsen naar een ander. Het geeft daarnaast een goed gevoel om liefde en positiviteit te verspreiden!

Je telefoon wegleggen een uur voor het slapen gaan

Als ik je één gewoonte uit dit lijstje zou moeten aanraden om op te pakken dan zou het absoluut deze zijn. Je weet het waarschijnlijk allang, maar je telefoon heeft niet bepaald een positieve invloed op jou en je leven. Je telefoon op vliegtuigstand zetten of wegleggen een uur voordat je naar bed gaat zal zeker levensveranderend zijn. Wanneer je niet zulke goede dingen elimineert (je begrenst jezelf), ga je vanzelf dingen doen die beter voor je zijn. In dat uur heb je tijd om met je partner te kletsen over de dag, te ontladen en verwerken, je avondroutine te doen (zoals mediteren, journalen yoga), je lichaam rustig voor te bereiden op de nacht. Je zult beter slapen en de volgende ochtend uitgerust wakker worden zodat je vervolgens weer meer uit je dag kunt halen!

Iets nieuws leren

Een andere krachtige (kleine) gewoonte die je in je leven in kunt passen is dagelijks bijvoorbeeld 10 minuten of een kwartiertje in het teken te zetten van je ontwikkeling. Door een podcast te luisteren, een stukje in een (zelfhulp)boek te lezen, een korte youtube video te bekijken, aan de cursus te werken die je gestart bent. Door deze gewoonte laagdrempelig te maken zul je ervaren dat je echt plezier gaat ervaren in het werken aan jezelf en dat dit ook weer onderdeel wordt van je leefstijl. Leren, groeien, werken aan verandering, jezelf en je leven verbeteren: het maakt absoluut gelukkig en geeft zoveel voldoening!

Iets lastigs/pijnlijks/oncomfortabels doen

Nog een krachtige gewoonte! Daag jezelf uit om elke dag iets kleins te doen waar je niet zoveel zin in hebt, waar je tegenop ziet, wat oncomfortabel voelt of pijnlijk is. Dit kan zijn op het gebied van bepaalde afspraken met jezelf, het afronden van een werkproject, maar ook op het gebied van beweging, zelfontwikkeling, het doorvoelen van emoties, het voeren van een lastig gesprek. Kies wat vaker de moeilijke weg. Je pijngrens wordt zo hoger, je wordt veerkrachtiger, je ervaart dat je moeilijke dingen kunt doen, dit geeft je zelfvertrouwen een boost. Moeilijke keuzes leiden tot een relatief makkelijk leven!

In deze blog lees je meer over hoe je jezelf nieuwe positieve gewoonten aanleert.Foto: Unsplash

Soms hebben de kleinste gewoonten enorme positieve impact op je leven. Met dit lijstje wil ik aan je laten zien dat het niet heel ingewikkeld en tijdrovend hoeft te zijn om een betere versie van jezelf te worden, om jezelf te ontwikkelen, meer uit je leven te halen, beter in je vel te zitten of meer innerlijke rust te ervaren.

1 kleine afspraak maken met jezelf

Dagelijks een kleine haalbare afspraak maken met jezelf is een krachtige manier om progressie te boeken, te groeien, voor verandering te zorgen, aan doelen te werken en ook om zelfsabotage patronen te doorbreken. De gedachte is dat de afspraak zo klein/haalbaar moet zijn dat er geen excuses voor bestaan om deze niet na te komen/niet te volbrengen. Voorbeelden? Ik doe vandaag vijf squats. Ik drink vandaag minimaal drie glazen water. Ik schrijf een zin in mijn journal. Ik loop een blokje om. Ik werk 10 minuten aan de cursus. Ik geef mezelf een compliment vandaag. Ik lees een bladzijde in een boek. Ik luister 10 minuten naar een podcast. Omdat de afspraak haalbaar is en de drempel laag zul je merken dat je veel sneller in de actiemodus komt en dat je in het moment zelf wanneer je eenmaal bezig bent vaak meer doet. De kleine successen die je boekt werken motiverend en je zelfvertrouwen groeit! Hoe begin je? Bepaal het gebied waarop je graag progressie zou willen maken of verandering zou willen zien en maak dan een dagelijkse kleine afspraak voor de komende weken. Je kunt je hele leven veranderen met deze positieve gewoonte!

De dag beginnen zonder telefoon

Maak er een gewoonte van om de eerste 30 minuten van de dag je telefoon niet aan te raken en gebruik deze tijd om aan jezelf te besteden en de dag vanuit rust te beginnen. Creëer in de 30 minuten een korte ochtendroutine met gewoonten die weerspiegelen wie jij wilt zijn, waar je in wilt groeien, wat je belangrijk vindt. Even een paar minuten stil zijn en bij jezelf inchecken, bewust ademhalen, wat kleine to do’s of gedachten opschrijven in je journal, een kleine afspraak maken met jezelf voor de dag, een gezond ontbijt maken, een rondje rennen, een stukje lezen. Je zult je niet alleen innerlijk veel rustiger voelen, je bent de dag vanuit een bepaalde gedachte en intentie gestart in plaats van vanuit reactie (scrollen op je telefoon en reageren op de wereld), hebt in dat half uurtje aan zelfzorg gedaan. Dit heeft zeker uitwerking op de rest van je dag!

Een kwartiertje bewegen

Heeft een ontzettend positieve impact op jou en je leven! Je zult meer energie hebben, je staat meer in je kracht, je mindset verandert door beweging, je zult beter in je vel komen te zitten. En het goede nieuws: je hoeft echt niet uren intensief te sporten om deze fijne uitwerkingen te ervaren. Een kwartiertje een youtube work-out doen (heel laagdrempelig!) zorgt al voor een energieboost, een leeg hoofd en een krachtig gevoel! Maak die drempel voor jezelf daarom wat lager als je merkt dat je van nature niet zo’n sporter bent.

Visualiseren waar je naar op weg bent

Een énorm krachtige positieve gewoonte die veel impact heeft op je leven is dagelijks kort visualiseren waar je naar op weg bent. Beeld je eens in hoe je graag zou willen dat je leven eruit ziet over een jaar, over 5 jaar. Wat zijn je doelen? Hoe zou je je graag willen voelen? Welke dingen wil je hebben, ervaren, meemaken? Waar wil je staan in je carrière, in je ontwikkeling, in je relaties, in de liefde, in je gezondheid? Het liefste doe je dat net voor het slapen gaan, zodat je onderbewuste ‘s nachts met die visie aan de slag kan gaan!

Een paar minuten stil zijn

Gun jezelf een paar minuten stilte per dag. Zet een alarm op je telefoon en op het moment waarop dat alarm gaat zoek je even een stil plekje op. Gebruik dit moment om bewust aanwezig te zijn, adem te halen, de rust in jezelf op te zoeken, bij jezelf in te checken en jezelf te vragen hoe het met je gaat, hoe je je voelt. Brengt rust, zorgt voor meer verbinding met jezelf.

Glimlachen naar een onbekende

Ja! Doe dit vaker! Trek die mondhoeken omhoog, kijk iemand in de ogen en glimlach. Dit voelt niet alleen heel goed bij jezelf van binnen en brengt meer positiviteit in je leven, maar heeft ook zeker impact op de ander. Het voelt fijn om gezien te worden en een blij iemand zien maakt blij!

Journalen over je dag

Nog zo’n krachtig ritueel dat maar een paar minuten in beslag neemt. Leg je journal op je nachtkastje en maak er een gewoonte van om elke avond kort te schrijven over de dag. Een aantal thema’s: dit was mijn dag in een zin. Dit was een fijn moment. Hier ben ik dankbaar voor. Deze gedachte wil ik omdenken. Dit kan ik morgen anders doen. Hierin ben ik geslaagd vandaag. Hier mag ik mezelf een compliment voor geven. In een paar minuten heb je zo gereflecteerd, de dag verwerkt, aan zelfliefde gewerkt of je mindset getraind.

Een zelfzorg moment(je) plannen

Maak er een gewoonte van om naast je belangrijke afspraken, deadlines en to do’s ook je zelfzorg te plannen in je agenda. Want jij en je gezondheid zijn óók belangrijk! Denk hierin ook weer klein. Dit kan zijn een stukje wandelen, een kop koffie ergens drinken, ‘s avonds een kwartiertje lezen, uitgebreid douchen, een yogales, je favoriete serie kijken. Check aan het begin van elke dag (of je doet het de avond ervoor) even bij jezelf in en vraag je af waar je behoefte aan hebt. Tijd voor jezelf maken geeft een goed gevoel en zorgt voor meer zelfliefde!

Een halve minuut onder een koude douche staan

Deze hele kleine gewoonte heeft op verschillende gebieden in je leven een positieve impact! Het is goed voor je gezondheid (google maar eens), je pijngrens wordt er hoger van (waardoor je beter leert omgaan met oncomfortabele dingen), je mind wordt even helemaal gereset (omdat alle aandacht uitgaat naar je ademhaling kun je niet nadenken), na het douchen voel je je sterk, wakker, energiek, herboren. Ga het eens ervaren!

Iets eerder opstaan dan de wekker

Het kan een fijne gewoonte zijn om standaard bijvoorbeeld een kwartiertje eerder op te staan dan de wekker gaat/dan je uit bed moet. Dit kwartier kun je vervolgens gaan gebruiken voor jou! Ga iets doen wat jij fijn vindt. Wordt in alle rust wakker. Doe een korte ochtendroutine. Doordat je bewust eerder opstaat neem je de leiding over je leven in plaats van dat je je laat leiden door de dag. Je zult gaan merken dat dit ook echt een positieve uitwerking heeft op de rest van je dag.

Een dankbaarheidslijstje(s) maken

Train jezelf om gedurende de dag regelmatig drie dingen (maak het laagdrempelig) op te noemen die fijn zijn in je leven, die je waardeert, waar je dankbaar voor bent. Eindig de dag tijdens je journal moment met een kort dankbaarheidslijstje. Maak er een gewoonte van om wanneer je negatieve gedachten hebt of in een negatieve mindset zit te zoeken naar dingen die je kunt waarderen, die positief en goed zijn in je leven. Maak er ‘s avonds een momentje van om tijdens het avondeten allemaal een fijn moment van de dag te delen. Dit soort momentjes zorgen voor een blij, positief en warm gevoel! Je verhoogt je energie door dit soort gewoonten. En geef je aandacht aan waar je dankbaar voor bent dan krijg je meer dingen om dankbaar voor te zijn.

Iets voor iemand betekenen

Doe dagelijks eens een klein gebaar voor iemand anders. Stuur een lief berichtje naar iemand die door een moeilijke tijd gaat, geef iemand een welgemeend compliment, luister oprecht wanneer je in gesprek bent, doe een donatie aan een goed doel, breng een maaltijd bij de buurvrouw, geef de vrouw van de daklozenkrant wat geld, stuur een (ouderwets) kaartje of een mooie bos bloemen naar iemand die je waardeert of wilt bedanken. Ook (of juist) wanneer je zelf niet zo goed in je vel zit of door een moeilijke periode gaat is dit een enorm fijne en krachtige gewoonte. Zo’n klein gebaar helpt je uit je eigen cocon te komen, je aandacht even te verplaatsen naar een ander. Het geeft daarnaast een goed gevoel om liefde en positiviteit te verspreiden!

Je telefoon wegleggen een uur voor het slapen gaan

Als ik je één gewoonte uit dit lijstje zou moeten aanraden om op te pakken dan zou het absoluut deze zijn. Je weet het waarschijnlijk allang, maar je telefoon heeft niet bepaald een positieve invloed op jou en je leven. Je telefoon op vliegtuigstand zetten of wegleggen een uur voordat je naar bed gaat zal zeker levensveranderend zijn. Wanneer je niet zulke goede dingen elimineert (je begrenst jezelf), ga je vanzelf dingen doen die beter voor je zijn. In dat uur heb je tijd om met je partner te kletsen over de dag, te ontladen en verwerken, je avondroutine te doen (zoals mediteren, journalen yoga), je lichaam rustig voor te bereiden op de nacht. Je zult beter slapen en de volgende ochtend uitgerust wakker worden zodat je vervolgens weer meer uit je dag kunt halen!

Iets nieuws leren

Een andere krachtige (kleine) gewoonte die je in je leven in kunt passen is dagelijks bijvoorbeeld 10 minuten of een kwartiertje in het teken te zetten van je ontwikkeling. Door een podcast te luisteren, een stukje in een (zelfhulp)boek te lezen, een korte youtube video te bekijken, aan de cursus te werken die je gestart bent. Door deze gewoonte laagdrempelig te maken zul je ervaren dat je echt plezier gaat ervaren in het werken aan jezelf en dat dit ook weer onderdeel wordt van je leefstijl. Leren, groeien, werken aan verandering, jezelf en je leven verbeteren: het maakt absoluut gelukkig en geeft zoveel voldoening!

Iets lastigs/pijnlijks/oncomfortabels doen

Nog een krachtige gewoonte! Daag jezelf uit om elke dag iets kleins te doen waar je niet zoveel zin in hebt, waar je tegenop ziet, wat oncomfortabel voelt of pijnlijk is. Dit kan zijn op het gebied van bepaalde afspraken met jezelf, het afronden van een werkproject, maar ook op het gebied van beweging, zelfontwikkeling, het doorvoelen van emoties, het voeren van een lastig gesprek. Kies wat vaker de moeilijke weg. Je pijngrens wordt zo hoger, je wordt veerkrachtiger, je ervaart dat je moeilijke dingen kunt doen, dit geeft je zelfvertrouwen een boost. Moeilijke keuzes leiden tot een relatief makkelijk leven!

In deze blog lees je meer over hoe je jezelf nieuwe positieve gewoonten aanleert.Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!