fbpx

Blogs

Dit inzicht laat je anders naar je ouders kijken

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Een persoonlijke post uit de innerlijk kind werk groep die ik graag hier op de blog met je deel!

De afgelopen jaren heb ik veel moeite gedaan om het gedrag van mijn ouders en de keuzes die ze vroeger gemaakt hebben te begrijpen.

Het lukte me een hele lange tijd niet.

Ik snapte niet waarom ouders (in het algemeen) hun kind soms schaden door de keuzes die ze maken.

Ik snapte niet dat ouders hun kind niet altijd op de eerste plaats hebben staan (terwijl ze dat kind zo graag wilden).

Ik snapte niet dat het ouders niet lukt om er (volledig) voor het kind te zijn. Het kind te geven en te bieden wat het nodig heeft. Liefde, aandacht, interesse, zorg, warmte, begrip, troost, veiligheid.

(Ik ben geen ouder, dat kun je vast wel lezen…)

Empathie en compassie heb ik echt moeten ontwikkelen. Ik had het niet bepaald toen ik begon aan mijn helingsproces.

Beetje bij beetje ben ik daarom gaan proberen om mezelf in de schoenen van mijn ouders te zetten. Om me te verplaatsen in hun wereld en gedachten. Om me in te beelden hoe het voor hen moet zijn geweest. Kinderen grootbrengen, ouder zijn, terwijl je ook gewoon nog mens bent.

En een tijdje terug klikte het opeens.

Al die tijd heb ik het gedrag van mijn ouders en de ‘slechte’ keuzes die ze hebben gemaakt op mezelf betrokken. Hun gedrag en keuzes zeiden iets over mij. Ik was niet goed genoeg. Ik deed er niet toe. Ik was niet belangrijk genoeg. 

Ineens kon ik zien en voelen en begrijpen waarom (veel) ouders dit soort dingen doen.

Omdat ze zo gewond zijn dat er voor hen niks anders is dan of van pijn wegrennen, of toe rennen naar datgene wat ze wel een goed gevoel geeft. 

Daarom kiezen ouders voor zichzelf.

Daarom kunnen ouders hun kind niet geven wat het nodig heeft. Niet de ouder zijn die ze zo graag zouden willen zijn.

Daarom verliezen ouders zich in dingen, carrière, een verslaving, een affaire, een missie.

Het gedrag van ouders heeft niks met het kind te maken, en alles met hun eigen wonden, gevoelens van minderwaardigheid, worstelingen en niet verwerkte trauma’s.

Inmiddels weet ik zelf heel goed hoe allesomvattend pijn kan zijn.

Hoe diep je kunt zinken.

Hoe pijnlijk het is wanneer je je in de kern waardeloos voelt of ergens de overtuiging hebt dat je er niet mag zijn, dat je niet goed genoeg bent. 

Hoe verwoestend het is om je de hele dag onrustig te voelen en al die niet verwerkte trauma’s in die zware rugzak met je mee te slepen.

En dus begrijp ik ook hoe groot je verlangen kan zijn naar verlichting. 

Dat je er daarom alles aan doet om of maar niet te hoeven voelen, of jezelf beter (over jezelf) te voelen.

Zelfs als dat ten koste gaat van je kind.

Dit inzicht doet niks af aan mijn eigen pijn, aan waar ik als kind doorheen heb moeten gaan, het is absoluut geen weg om het gedrag van mijn ouders goed te praten, maar ergens geeft het wel een gevoel van rust.

Het voelt lichter.

Zachter. Foto: Nynke Laagland

Een persoonlijke post uit de innerlijk kind werk groep die ik graag hier op de blog met je deel!

De afgelopen jaren heb ik veel moeite gedaan om het gedrag van mijn ouders en de keuzes die ze vroeger gemaakt hebben te begrijpen.

Het lukte me een hele lange tijd niet.

Ik snapte niet waarom ouders (in het algemeen) hun kind soms schaden door de keuzes die ze maken.

Ik snapte niet dat ouders hun kind niet altijd op de eerste plaats hebben staan (terwijl ze dat kind zo graag wilden).

Ik snapte niet dat het ouders niet lukt om er (volledig) voor het kind te zijn. Het kind te geven en te bieden wat het nodig heeft. Liefde, aandacht, interesse, zorg, warmte, begrip, troost, veiligheid.

(Ik ben geen ouder, dat kun je vast wel lezen…)

Empathie en compassie heb ik echt moeten ontwikkelen. Ik had het niet bepaald toen ik begon aan mijn helingsproces.

Beetje bij beetje ben ik daarom gaan proberen om mezelf in de schoenen van mijn ouders te zetten. Om me te verplaatsen in hun wereld en gedachten. Om me in te beelden hoe het voor hen moet zijn geweest. Kinderen grootbrengen, ouder zijn, terwijl je ook gewoon nog mens bent.

En een tijdje terug klikte het opeens.

Al die tijd heb ik het gedrag van mijn ouders en de ‘slechte’ keuzes die ze hebben gemaakt op mezelf betrokken. Hun gedrag en keuzes zeiden iets over mij. Ik was niet goed genoeg. Ik deed er niet toe. Ik was niet belangrijk genoeg. 

Ineens kon ik zien en voelen en begrijpen waarom (veel) ouders dit soort dingen doen.

Omdat ze zo gewond zijn dat er voor hen niks anders is dan of van pijn wegrennen, of toe rennen naar datgene wat ze wel een goed gevoel geeft. 

Daarom kiezen ouders voor zichzelf.

Daarom kunnen ouders hun kind niet geven wat het nodig heeft. Niet de ouder zijn die ze zo graag zouden willen zijn.

Daarom verliezen ouders zich in dingen, carrière, een verslaving, een affaire, een missie.

Het gedrag van ouders heeft niks met het kind te maken, en alles met hun eigen wonden, gevoelens van minderwaardigheid, worstelingen en niet verwerkte trauma’s.

Inmiddels weet ik zelf heel goed hoe allesomvattend pijn kan zijn.

Hoe diep je kunt zinken.

Hoe pijnlijk het is wanneer je je in de kern waardeloos voelt of ergens de overtuiging hebt dat je er niet mag zijn, dat je niet goed genoeg bent. 

Hoe verwoestend het is om je de hele dag onrustig te voelen en al die niet verwerkte trauma’s in die zware rugzak met je mee te slepen.

En dus begrijp ik ook hoe groot je verlangen kan zijn naar verlichting. 

Dat je er daarom alles aan doet om of maar niet te hoeven voelen, of jezelf beter (over jezelf) te voelen.

Zelfs als dat ten koste gaat van je kind.

Dit inzicht doet niks af aan mijn eigen pijn, aan waar ik als kind doorheen heb moeten gaan, het is absoluut geen weg om het gedrag van mijn ouders goed te praten, maar ergens geeft het wel een gevoel van rust.

Het voelt lichter.

Zachter. Foto: Nynke Laagland

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!