• Mindmappen

  En daar zat ik weer, met m’n schrijfboekje. Een leeg vel voor me en zoveel nieuwe, verse ideeen in m’n koppie. Ideeën die soms nogal tegenstrijdig voelen (meer rust en meer reizen/ambities), maar die ik allemaal eigen kan maken, ik ben tenslotte baas over m’n eigen leven!

  Om de chaos in mijn hoofd enigszins te structureren maakte ik een mindmap. Waar ik voorheen namelijk altijd de fout in ging bij het stellen van nieuwe doelen was het stukje ‘concreet’. Bij een mindmap teken je een cirkel op een groot vel wit papier. Middenin die cirkel zet je het onderwerp van je mindmap (bijvoorbeeld doelen 2017). Daaromheen zet je wat je wilt bereiken, persoonlijk of zakelijk. Ikzelf vind het fijner om twee mindmaps te maken, één voor het zakelijke gedeelte en één voor mij persoonlijk. Op die manier kan ik ook objectiever kijken hoe mijn zakelijke doelen mijn persoonlijke groei niet in de weg staan en andersom. Bij persoonlijk neig ik namelijk meer naar zoiets als: ‘rentenieren op een farm in Australië’, terwijl de girlboss in mij nog zoveel wil. Dus ik probeer hierin op die manier een middenweg te zoeken die beide verlangens een beetje tegemoet komt.

  Doelen (veelal zakelijk)

  • Ik wil in mijn werk meer de focus gaan leggen op online zodat ik in de toekomst minder gebonden ben aan één plaats
  • Ik wil op mijn blog mijn versjes gaan verkopen (nailded it!)
  • De verkooppunten van de LVJL versjes uitbreiden (working on it)
  • Meer schrijven, minder marketing
  • Efficiënter werken zodat ik meer tijd overhoud (dat kan makkelijk, ik werk niet efficiënt, wel veel en 7 dagen in de week)
  • Minstens 1 vrije dag per week 
  • Eigen grenzen bewaken zowel qua uren als qua tarief
  • Vaker nee zeggen
  • Een cursus fotografie volgen

  Actie
  Bovenstaande is een kleine greep uit mijn doelen. Vervolgens ga ik bij elk doel een actielijstje maken, wat nodig is om dat doel te bereiken of in mijn leven in te passen. Als ik mijn toekomst namelijk af laat hangen van dit ene lijstje, zonder in actie te komen, dan denk ik dat er eind 2017 niet zo heel veel gebeurd is. Het universum is fijn, en daar gebeuren enorm mooie dingen zonder dat je er bewust voor werkt (het geeft je vaak een duwtje in de goede richting), maar doelen stellen is ook noodzakelijk! Dus heb ik de afgelopen week enorm veel telefoontjes gepleegd, staat er een dag ‘potentiële verkooppunten LVJL versjes bezoeken op de planning’ en heb ik wat opdracht voorstellen uit staan.  Mindmappen is dé tool om overzicht te krijgen in je mind zonder dat ‘ie elke keer overloopt en om je doelen te bereiken op een manier die haalbaar is. Zonder een plan van aanpak lijkt iets namelijk vaak heel ver weg en blijven dromen meestal bij dromen.

  Doorzetten
  Iedereen heeft wel een persoon in z’n leven waarvan ie denkt ”goh, die heeft het goed voor elkaar”, gelukkig, leuk werk, mooi carrière, alles voor de wind. Totdat je misschien eens een keer aan diegene gaat vragen wat hij/zij allemaal heeft moeten doen en laten voor al die mooie dingen in het leven. Waarschijnlijk is daar een hele hoop bloed, zweet en tranen aan vooraf gegaan. Lief mens, staar je dus alsjeblieft niet blind op het groene gras aan de overkant. Niemand zijn leven gaat altijd helemaal perfect. Niemand bereikt dingen zonder er heel hard voor te werken. Het zijn de mensen die bereiken wat ze willen bereiken omdat ze doorzetten op momenten dat het even niet zo meezit. De momenten waarop een ander denkt: ”het is vast niet voor me weggelegd, al die tegenslagen.” Ook ik heb deze momenten. En dan denk ik weer aan mijn lange termijn doel. Iets wat me drijft om toch elke keer te blijven proberen. En de volgende dag grijp ik die tegenslag weer aan als motivatie. Ik pak m’n mindmap er nog eens bij en denk: go for it!

  Misschien zit je wel een beetje vast wat je precies wilt qua werk. Of misschien wil je wel voor jezelf beginnen. Of je freelance diensten uitbreiden. Of wat meer aan jezelf denken en niet telkens je grenzen overgaan, alles kan! Na het maken van zo’n actielijstje is het handig om om de paar weken of maanden te evalueren. Ben je tevreden? Zit je op de juiste weg of ben je je lijstje een klein beetje uit het oog verloren?  Weg chaos, hallo verfrissend nieuw perspectief: voor mij werkt het perfect!

  Liefs!

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Een gedachte over “Mindmappen

  1. Liesbeth schreef:

   Fijne tips voor het concreet maken van doelen! Ik heb ook nog zoveel wensen en doelen. Concreet maken helpt bij de realisatie en maakt enthousiast! Ik ga je tips zeker opvolgen :-). Liefs, Liesbeth

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *