• Reflecteren op het afgelopen jaar

  Reflecteren is in mijn ogen net zo belangrijk als het proces, de weg, zelf. Zonder te reflecteren ga je een beetje met je ogen dicht door het leven. Want wat heb je aan de struggles en overwinningen als je er niet écht eens goed bewust bij stilstaat? Wat gebeurt er met de lessen als je ze niet nog eens overdenkt of opschrijft? Wat heb je aan de reis als je niet onderweg aandacht geeft aan wat er goed gaat, waar je trots op mag zijn, wie je aan het worden bent? Reflecteren is daarom een must. En zo aan het einde van het jaar ontzettend waardevol. Het is een moment om even stil te staan bij. De groei die je doorgemaakt hebt. De lessen die je hebt geleerd. Wat je heeft gevormd. De uitdagingen die je overwonnen hebt. De dingen die je mag en kunt vieren. Wat er beter kan. Waar er nog ruimte is om te groeien. In deze blog hoop ik je wat inspiratie te bieden voor jouw eigen reflectiemoment.

  Reflecteren: hoe pak je het aan?

  Je kunt in de week naar 31 december toe lekker een middagje met een kop thee op de bank kruipen en gaan zitten met wat vragen die voor jou goed voelen en belangrijk zijn. Maar je kunt ook de maand december in het teken zetten van het reflecteren op het afgelopen jaar. Wat ik zelf doe is in december dagelijks in mijn journal een vraag over het afgelopen jaar beantwoorden. Dit soort rituelen kosten best veel tijd en vooral energie. Wanneer je het hele jaar af wilt gaan en er bijvoorbeeld een dagdeel voor uittrekt kan dat nogal overweldigen. Je zult merken dat je op een gegeven moment gewoon geen puf meer hebt. Dagelijks, of wekelijks, een vraag aan jezelf stellen in je journal in december is een fijn alternatief.

  Inspiratie vragen

  *Hoe startte ik dit jaar? (schets de situatie van je leven)
  *Hoe eindig ik dit jaar?
  *Wat heb ik gedaan/moeten doen om de persoon te worden die ik nu ben?
  *Waarin ben ik gegroeid?
  *Hier ben ik trots op…
  *Ik bewonder mezelf hierom…
  *Wat kan ik vieren?
  *Wat zijn mijn drie grootste lessen?
  *Het gelukkigst was ik op dit moment…
  *Welke van mijn doelen/dromen/voornemens heb ik (niet) gerealiseerd, en wat heeft dat proces me geleerd?
  *Wat laat ik met liefde achter dit jaar?
  *Wat was in eerste instantie een tegenslag, maar bleek later een cadeau te zijn?
  *Dit gaf me minder voldoening dan ik dacht…
  *Dit heb ik over mezelf ontdekt…
  *Mijn tijd heb ik zo besteed…
  *Welke uitdagingen waren er, en hoe ben ik daarmee om gegaan?
  *Dit afgelopen jaar ben ik dankbaar voor…
  *Wat zou ik in het nieuwe jaar graag anders willen zien?
  *Welke gedachte of overtuiging werkte tegen me dit jaar?
  *Waar ben ik anders over gaan denken?
  *Wat ben ik meer gaan waarderen?
  *Wat deed pijn?
  *Hoe heb ik voor mezelf gezorgd dit jaar?
  *Welke gedachte heeft me enorm geholpen dit jaar?
  *Welke routines/rituelen waren waardevol voor me?
  *Wie heeft me iets belangrijks over mezelf of het leven geleerd?
  *Van welke situatie heb ik enorm veel geleerd?
  *Wat kon er beter (in de breedste zin van het woord) dit jaar?


  Oefening: reflecteer en geef elk gebied in je leven een cijfer

  Wat vragen uitkiezen uit het lijstje hierboven is al ontzettend waardevol, maar als je het echt goed wilt aanpakken kun je deze oefening doen. Schrijf alle gebieden in je leven op: liefde, vriendschap, familie, sport, fun/plezier, hobby, werk, financieel, dromen/doelen, zelfontwikkeling (en je kunt er vast nog wel meer bedenken), reflecteer (kort) op het afgelopen jaar en geef elk gebied in je leven een cijfer. Deze oefening geeft je helderheid hoe tevreden je eigenlijk bent in en met je leven en welke gebieden je graag meer aandacht wilt en kunt geven.

  Oefening: wat werkt er in mijn leven?

  Dit is ook een enorm waardevolle oefening (niet van mij, maar van Matthew McConaughey), zeker zo aan het einde van het jaar. Weten wat er werkt in je leven, en wat niet. We focussen ons vaak op de dingen die niet werken en geven daar meestal de meeste aandacht aan. Op deze manier proberen we een hoop te fixen, op te lossen in ons leven. Maar weten wat wél werkt is eigenlijk nog veel belangrijker. Wanneer je weet wat wel werkt kun je dat toe gaan passen op de gebieden in je leven die nog niet zo goed ‘werken’. Die niet die flow kennen.

  Misschien kun je je een periode voor de geest halen dit jaar (of een ander jaar) waarin alles meewerkte. Waarin je happy was, je de wind in de rug had, je optimistisch was, er mooie dingen gebeurden. Kun je je nog bedenken wat je toen precies deed? Hoe je in het leven stond? Wat je routines waren? Hoe je voor jezelf zorgde? Welke gedachten je had? Deed je in die periode dingen anders dan normaal? Of misschien is er een gebied in je leven waarin alles goed gaat, je ‘succesvol’ bent. Financieel, in je relatie, op werkgebied, in je vriendschappen, doelen/visie? Wat doe je op dat gebied anders dan in de rest van je leven, en welke dingen kun je daaruit meenemen die werken en implementeren op de gebieden in je leven die nog werk nodig hebben?


  Veel plezier met reflecteren! x

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *