Niet iedereen werkt doelbewust toe naar iets. De middelbare school is voor veel mensen gewoon 1 grote zoektocht, en de hogeschool vaak nog meer. Want wat ga je doen wanneer je afgestudeerd bent? Of misschien loop je zelfs al vast bij de keuze van een studie. Of misschien wil je niet eens studeren. Kan allemaal. Uiteindelijk is het het belangrijkste om stappen te zetten en dingen te gaan ontdekken, dan komt er vanzelf iets op je pad waar je heel blij van wordt! Op deze manier ontstond voor mij het idee voor deze nieuwe rubriek. Je kent allemaal wel mensen in je omgeving die mega veel energie uitstralen als ze het over hun werk hebben. Maar wat geeft hun dan precies de energie, wat maakt hun baan ‘de droombaan’?
In mijn eigen zoektocht heb ik Suzanne Pronk, hoofdredacteur van Jamie magazine in Nederland, weleens een mailtje gestuurd met de vraag of ze heel misschien op zoek was naar een freelancer (ik bedoel: food, food, food en jamie, haha). Helaas, maar een mooi verhaal in de nieuwe rubriek ‘droombaan’ heb ik er wel aan over gehouden. Suzanne vertelt je in dit blogje over de weg naar haar droombaan.
Suzanne: ”Op de middelbare school had ik niet echt een idee wat ik later wilde worden. Ik was geïnteresseerd in talen, en pikte die ook vrij snel op. Na mijn eindexamen ben ik eerst een jaar naar het buitenland gegaan (Frankrijk en Zuid-Amerika), waar ik taalcursussen volgde, vrijwilligerswerk deed en rond heb gereisd. Tijdens dat jaar werd mij al duidelijk dat ik verder wilde met zowel taal als cultuur. Ik koos voor de studie RTC (Romaanse talen en culturen) in Groningen om zowel mijn Spaans als mijn Frans voort te kunnen zetten. Tijdens mijn studie kreeg ik steeds meer het idee dat ik wel op mijn plek zou zijn bij een internationaal bedrijf of een internationale organisatie, maar ik had geen duidelijk beeld van de functie waar ik dan op moest solliciteren.
Via een studiegenootje kwam ik bij Veen Media (destijds Veen Magazines) terecht. Ik werkte daar als uitgeefassistent, een functie die ik met beide handen aangreep en die ik zag als een mooie kans om vanuit daar verder te zoeken naar mijn internationale droombaan. Toen ik er lucht van kreeg dat Veen Media de licentie over Jamie magazine had gekocht, heb ik direct aangegeven dat ik dolgraag voor het tijdschrift wilde werken. Ik houd enorm van koken, Jamie was al jaren mijn idool en door te werken voor zo’n groot internationaal merk had ik ook eindelijk mijn internationale droombaan.”
Waar haar liefde voor koken vandaan komt? Suzanne: ”Dat is best grappig gegaan. Eigenlijk hield ik er altijd al van om in de keuken bezig te zijn en om mijn moeder te helpen met boodschappen doen en het eten klaarmaken, maar ik ben pas echt fanatiek gaan koken toen mijn vader noodgedwongen (mijn moeder ging fulltime werken) het huishouden van mijn moeder overnam. Omdat zowel ik als mijn broertjes en zusje de kookkunsten van mijn vader niet altijd konden waarderen ben ik me ermee gaan bemoeien. Mijn gerechten vielen meer in de smaak waardoor ik steeds vaker achter de potten en pannen belandde. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat Jamie (en mijn tante) mij heeft leren koken, zijn boeken hebben ervoor gezorgd dat ik smaken heb leren combineren. Ik vond het dan ook een droom dat ik op de redactie van Jamie magazine aan de slag kon.
Na 3 jaar werkzaam te zijn geweest als redactiecoördinator en redacteur bij Jamie magazine werd ik hoofdredacteur. Ik heb daar doelbewust naartoe gewerkt, maar had niet verwacht dat ik die kans zo snel zou krijgen. Het schrijven, de redactie, dat vond ik leuk, maar daar lag uiteindelijk niet mijn talent. Dat ligt meer in het bewaren van overzicht, het managen van een team, het uitstippelen van een koers en het bepalen van de focuspunten.
Wat ik verder doe als hoofdredacteur? Ik werk nauw samen met de brandmanager en de salesmanager om de koers goed uit te rollen, ik houd me bezig met het financiële plaatje, onderhoud contacten met het Jamie magazine team in Engeland en in andere landen en ga veel op pad om samenwerkingen aan te gaan met bedrijven en organisaties die passen bij ons merk en het gedachtegoed van Jamie Oliver.
Wanneer ik mijn #happinessmomentje beleef in mijn werk? Als we als team ergens hard voor hebben gewerkt en alles valt op z’n plek, dan ben ik heel erg happy. Ik ben veeleisend tegenover mezelf en focus vaak op de dingen die minder goed gaan in plaats van dat ik de successen vier. Gelukkig leer ik elke dag nieuwe dingen en sta ik steeds vaker stil bij de mooie momenten. Ik kan daar dan ook zeker van genieten.” Hoe vind een hoofdredacteur van een magazine rust? ”Haha, dat is wel een puntje. Ik maak lange dagen, maar als ik ’s avonds laat thuiskom is er toch weer die passie voor koken waar ik rust in vindt. Ik vind het heerlijk om met verse ingrediënten iets lekkers te maken. Tijdens het koken maak ik mijn hoofd leeg.”
Ik vroeg Suzanne ook nog of ze tips heeft voor de ‘zoekenden’ onder ons. Wat als je niet weet wat je wilt doen in je leven? Welke baan je leuk lijkt? Suzanne: ”Begin ergens. Ook al weet je niet zo goed wat je wilt. Je studieachtergrond zegt niet altijd iets, pas als je gaat werken krijg je inzicht in je sterke punten. Waar ben ik goed in en vind ik dat ook leuk? Blijf niet te lang nadenken maar zet een stap. De praktijk is toch vaak anders dan wat je van tevoren had bedacht. Je ontdekt snel genoeg of het de juiste richting was en dan gaat het balletje vanzelf rollen.”
Niet iedereen werkt doelbewust toe naar iets. De middelbare school is voor veel mensen gewoon 1 grote zoektocht, en de hogeschool vaak nog meer. Want wat ga je doen wanneer je afgestudeerd bent? Of misschien loop je zelfs al vast bij de keuze van een studie. Of misschien wil je niet eens studeren. Kan allemaal. Uiteindelijk is het het belangrijkste om stappen te zetten en dingen te gaan ontdekken, dan komt er vanzelf iets op je pad waar je heel blij van wordt! Op deze manier ontstond voor mij het idee voor deze nieuwe rubriek. Je kent allemaal wel mensen in je omgeving die mega veel energie uitstralen als ze het over hun werk hebben. Maar wat geeft hun dan precies de energie, wat maakt hun baan ‘de droombaan’?
In mijn eigen zoektocht heb ik Suzanne Pronk, hoofdredacteur van Jamie magazine in Nederland, weleens een mailtje gestuurd met de vraag of ze heel misschien op zoek was naar een freelancer (ik bedoel: food, food, food en jamie, haha). Helaas, maar een mooi verhaal in de nieuwe rubriek ‘droombaan’ heb ik er wel aan over gehouden. Suzanne vertelt je in dit blogje over de weg naar haar droombaan.
Suzanne: ”Op de middelbare school had ik niet echt een idee wat ik later wilde worden. Ik was geïnteresseerd in talen, en pikte die ook vrij snel op. Na mijn eindexamen ben ik eerst een jaar naar het buitenland gegaan (Frankrijk en Zuid-Amerika), waar ik taalcursussen volgde, vrijwilligerswerk deed en rond heb gereisd. Tijdens dat jaar werd mij al duidelijk dat ik verder wilde met zowel taal als cultuur. Ik koos voor de studie RTC (Romaanse talen en culturen) in Groningen om zowel mijn Spaans als mijn Frans voort te kunnen zetten. Tijdens mijn studie kreeg ik steeds meer het idee dat ik wel op mijn plek zou zijn bij een internationaal bedrijf of een internationale organisatie, maar ik had geen duidelijk beeld van de functie waar ik dan op moest solliciteren.
Via een studiegenootje kwam ik bij Veen Media (destijds Veen Magazines) terecht. Ik werkte daar als uitgeefassistent, een functie die ik met beide handen aangreep en die ik zag als een mooie kans om vanuit daar verder te zoeken naar mijn internationale droombaan. Toen ik er lucht van kreeg dat Veen Media de licentie over Jamie magazine had gekocht, heb ik direct aangegeven dat ik dolgraag voor het tijdschrift wilde werken. Ik houd enorm van koken, Jamie was al jaren mijn idool en door te werken voor zo’n groot internationaal merk had ik ook eindelijk mijn internationale droombaan.”
Waar haar liefde voor koken vandaan komt? Suzanne: ”Dat is best grappig gegaan. Eigenlijk hield ik er altijd al van om in de keuken bezig te zijn en om mijn moeder te helpen met boodschappen doen en het eten klaarmaken, maar ik ben pas echt fanatiek gaan koken toen mijn vader noodgedwongen (mijn moeder ging fulltime werken) het huishouden van mijn moeder overnam. Omdat zowel ik als mijn broertjes en zusje de kookkunsten van mijn vader niet altijd konden waarderen ben ik me ermee gaan bemoeien. Mijn gerechten vielen meer in de smaak waardoor ik steeds vaker achter de potten en pannen belandde. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat Jamie (en mijn tante) mij heeft leren koken, zijn boeken hebben ervoor gezorgd dat ik smaken heb leren combineren. Ik vond het dan ook een droom dat ik op de redactie van Jamie magazine aan de slag kon.
Na 3 jaar werkzaam te zijn geweest als redactiecoördinator en redacteur bij Jamie magazine werd ik hoofdredacteur. Ik heb daar doelbewust naartoe gewerkt, maar had niet verwacht dat ik die kans zo snel zou krijgen. Het schrijven, de redactie, dat vond ik leuk, maar daar lag uiteindelijk niet mijn talent. Dat ligt meer in het bewaren van overzicht, het managen van een team, het uitstippelen van een koers en het bepalen van de focuspunten.
Wat ik verder doe als hoofdredacteur? Ik werk nauw samen met de brandmanager en de salesmanager om de koers goed uit te rollen, ik houd me bezig met het financiële plaatje, onderhoud contacten met het Jamie magazine team in Engeland en in andere landen en ga veel op pad om samenwerkingen aan te gaan met bedrijven en organisaties die passen bij ons merk en het gedachtegoed van Jamie Oliver.
Wanneer ik mijn #happinessmomentje beleef in mijn werk? Als we als team ergens hard voor hebben gewerkt en alles valt op z’n plek, dan ben ik heel erg happy. Ik ben veeleisend tegenover mezelf en focus vaak op de dingen die minder goed gaan in plaats van dat ik de successen vier. Gelukkig leer ik elke dag nieuwe dingen en sta ik steeds vaker stil bij de mooie momenten. Ik kan daar dan ook zeker van genieten.” Hoe vind een hoofdredacteur van een magazine rust? ”Haha, dat is wel een puntje. Ik maak lange dagen, maar als ik ’s avonds laat thuiskom is er toch weer die passie voor koken waar ik rust in vindt. Ik vind het heerlijk om met verse ingrediënten iets lekkers te maken. Tijdens het koken maak ik mijn hoofd leeg.”
Ik vroeg Suzanne ook nog of ze tips heeft voor de ‘zoekenden’ onder ons. Wat als je niet weet wat je wilt doen in je leven? Welke baan je leuk lijkt? Suzanne: ”Begin ergens. Ook al weet je niet zo goed wat je wilt. Je studieachtergrond zegt niet altijd iets, pas als je gaat werken krijg je inzicht in je sterke punten. Waar ben ik goed in en vind ik dat ook leuk? Blijf niet te lang nadenken maar zet een stap. De praktijk is toch vaak anders dan wat je van tevoren had bedacht. Je ontdekt snel genoeg of het de juiste richting was en dan gaat het balletje vanzelf rollen.”
+ show Comments
- Hide Comments
add a comment