• Zo blijf je dicht bij jezelf tijdens de feestdagen

  Wanneer je midden in een innerlijk proces zit, je bent jezelf aan het ontwikkelen, leren kennen, maar misschien ook wonden uit het verleden aan het helen en patronen aan het doorbreken, dan kunnen de feestdagen rondom familie een uitdaging zijn. Vanwege de geschiedenis, maar ook zeker omdat de mensen die het dichtste bij je staan vaak de grootste moeite hebben met de verandering die jij doormaakt. Waarom? Jouw ontwikkeling wijst hen op hun eigen proces. Op de dingen die zij nog aan ‘moeten’ gaan. Jij laat ze in de spiegel kijken. En het maakt hen ook bewust van hun eigen stilstand. En mensen hebben over het algemeen nou eenmaal moeite met verandering. ‘We’ hebben allemaal het liefste dat onze geliefden hetzelfde blijven, omdat we bang zijn dat die verandering consequenties heeft voor onszelf, of voor de relatie. In deze blog geef ik je een aantal waardevolle tips die je helpen om dicht bij jezelf te blijven tijdens deze decembermaand, zodat de feestdagen voor jou goed voelen, en je je kunt richten op waar het allemaal om draait: verbinding en samenzijn.

  1. Zelfzorg!

  Jij moet jezelf tijdens de feestdagen op de eerste plaats zetten (en alle andere maanden van het jaar natuurlijk ook). Maar zeker tijdens zo’n maand waarin je veel ‘verplichtingen’ hebt is het super belangrijk dat je me-time inplant, en tijd blijft vrijmaken voor de rituelen die je zo fijn vindt. De rituelen die ervoor zorgen dat je in contact blijft met jezelf. Kijk daarom goed naar je agenda, en houdt bewust wat dagdelen en momenten vrij om lekker je eigen ding te doen en weer op te kunnen laden (zie punt 4).

  2. Wat wil jij?

  Wat zou voor jou nou een ideaal feestdagen scenario zijn? Misschien lijkt het je wel heerlijk om tweede kerstdag de hele dag in pyjama op de bank te hangen. Of ga je liever brunchen met je familie zodat je ‘s avonds andere plannen kunt maken. Of misschien lijkt het je gezellig een lange wandeling in de natuur te maken met z’n alle. Of wil je in plaats van al die oppervlakte koetjes en kalfjes gesprekken eens echt weten wat iedereen bezighoudt…(bedenk er een leuk spel omheen, stel iedereen een diepgaande vraag over het afgelopen jaar bijvoorbeeld). Weet goed wat jouw waarden zijn, wat jij belangrijk vindt, en communiceer dat dan vooral! Stel jouw ideeën voor. Vaak hebben we het gevoel alsof er geen rekening met ‘ons’ gehouden wordt, maar dat kun je ook niet van de ander verwachten als jij jezelf niet uitspreekt.

  3. Je bewust zijn van je triggers

  We hebben ze allemaal, open wonden uit onze kindertijd. Die momenten waarop iemand iets zegt of iets doet waardoor er bij jou van binnen allerlei alarmbellen afgaan en je op een emotionele manier reageert (je wordt boos en gaat in de aanval of je trekt een muur op en je sluit jezelf juist af). Binnen de familie zijn deze triggers vaak nog wat heviger, en worden die plekken van binnen net iets vaker aangeraakt vanwege alle geschiedenis. Weet goed wat jouw triggers zijn. Het gevoel hebben dat niemand je ziet? Genegeerd worden? Wanneer mensen om je lachen? Wanneer er geen rekening met je gehouden wordt? Wanneer je niet begrepen wordt? Wanneer anderen op een voetstuk geplaatst worden? Ik denk dat er nu wel een aantal situaties bij je op zijn gekomen waarbij je je in het verleden ongehoord, ongezien, niet goed genoeg of niet geliefd voelde. Wanneer je je daar bewust van bent kun je ook de keuze maken een andere reactie te hebben mocht dit zich voordoen. Neem een pauze, haal een keer diep adem en kies een reactie die in lijn ligt met wie jij nu bent of met wie jij wilt zijn. Daarna kun je als je dat fijn vindt even een kort momentje voor jezelf nemen om die gevoelens er te laten zijn. Ze zelf te zien en te horen. Weet dat jij als volwassene nu verantwoordelijk bent voor de behoeften van je innerlijke kind. Jij kunt jezelf horen en zien. Jij kunt jezelf liefhebben. Jij kunt jezelf begrijpen.

  4. Je grenzen bewaken en communiceren

  Zijn nodig als je goed voor jezelf wilt zorgen, bij je waarden wilt blijven en je eigen ruimte wilt bewaken. Het is hierin alleen wel belangrijk dat je weet wat jouw grenzen zijn, zodat je ze als het nodig is kunt communiceren. Daarvoor moet je jezelf dus goed kennen en in contact staan met je lijf (voelen). Een ander belangrijk ding is dat je weet hoe je ze moet communiceren. Dat hoeft niet dreigend, of woedend, maar dat kan zeker op een liefdevolle manier. Bijvoorbeeld: ‘ik vind het niet prettig als we op deze manier communiceren met elkaar, het geeft me het gevoel dat…’ tot: ‘ik waardeer het enorm dat jullie zoveel georganiseerd hebben, maar ik heb tijdens deze dagen ook echt wat tijd voor mezelf nodig, ik hoop dat je dat begrijpt. Ik kom dus alleen dan en dan.’ Weet dat emotioneel ontwikkelde mensen jouw grenzen waarderen en daar graag rekening mee houden. Er zullen ook vast mensen zijn die jouw grenzen niet begrijpen of moeite hebben om te accepteren (mensen die zelf geen grenzen hebben of kennen, en people please imago), probeer op zulke momenten echt bij jezelf te blijven en voor jezelf te staan. Je eigen zelfrespect is belangrijker dan een ander zijn afwijzing/afkeuring/onbegrip.

  Liefdevol advies van mij*

  Sta ervoor open om een ander zijn transformatie te zien
  We hebben vaak het idee dat familie maar gewoon hetzelfde blijft. ‘Mijn broer, ja die is al dertig jaar hetzelfde.’ Wanneer heb je voor de laatste keer je best gedaan om eens te vragen aan die broer wat hem allemaal bezighoudt? Wat zijn uitdagingen zijn, of overwinningen? Waarin hij zich ontwikkelt? Of heb je gewoon echt een goed gesprek gevoerd? Wanneer heb je voor de laatste keer met een open blik naar de mensen in je familie gekeken? Geluisterd naar hun verhalen? Iedereen verandert, continu. Sommige mensen maken reuzensprongen, anderen doen het stapje voor stapje.

  Everyone is living to the best of their consciousness
  Ik weet dat het moeilijker is om je te verbinden met bepaalde mensen als je zelf een ander pad bent gaan bewandelen. Als je zelf de diepte hebt opgezocht. Opeens is het dan lastig om alsmaar ‘oppervlakkige’ gesprekken te hebben, en je te verdiepen in iemand zijn totaal andere leven. Mij heeft het heel erg geholpen te bedenken dat ieder mens zijn best doet, en naar zijn/haar bewustzijn leeft. Het een is niet beter als het ander. Wat we nodig hebben is een zachte bril, empathie, en het vermogen om elkaar te willen horen en zien.

  Fijne feestdagen! X

  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *