• Een visie creëren en je focus bepalen voor het nieuwe jaar: deze blog helpt je hierbij

  Een nieuw jaar. Tijd om een visie te creëren, intenties te zetten en je focus helder te krijgen! In deze blog vind je wat speelse (en zachte) manieren die je hierbij gaan helpen.

  Journalen over je visie, focus en waarden

  Hieronder vind je een aantal vragen die je zeker helderheid zullen geven over je visie, je waarden en je focus voor het jaar dat komen gaat. Probeer de komende weken eens regelmatig een vraag te beantwoorden uit het lijstje en neem hier rustig de tijd voor.

  * Wat krijgt mijn focus dit nieuwe jaar? Is er een thema, onderwerp of doel dat ik centraal wil stellen?

  * De eerste 3 maanden van dit jaar wil ik zo besteden/hier mijn aandacht aan geven/naar dit doel toewerken… (doe dit voor elk kwartaal)

  * Ik wil dit (haalbare) doel graag realiseren dit jaar… (en dat ga ik zo aanpakken)

  * Wat wordt mijn focus woord voor dit nieuwe jaar? Wat wil ik meer doen/naleven/waar wil ik in groeien?

  * Welke liefdevolle reminder heb ik dit jaar nodig?

  * Hier wil ik vaker tijd voor vrijmaken…

  * Op 31 december 2023 wil ik dit over mijn afgelopen jaar kunnen zeggen…

  * Waar wil ik MEER van? Wat wil ik WEL?

  * Zo wil ik me dit jaar (grotendeels) voelen…

  * Deze kleine stappen wil ik dit nieuwe jaar zetten…/hier wil ik graag in groeien…

  * Deze gebieden in mijn leven wil ik extra aandacht geven dit jaar…/deze gebieden wil ik graag anders zien…

  * Dit wil ik anders doen in 2023… (en dat ga ik zo aanpakken)

  * Dit worden mijn belangrijkste waarden in 2023…


  Een visionboard maken

  Een visionboard maken is een andere speelse manier om je visie helder te krijgen en wat meer met aandacht te gaan leven. Een visionboard is een fysiek (of digitaal) bord dat weerspiegelt wie jij bent en waar je voor staat, wat je belangrijk vindt in je leven, wat je doelen, dromen en verlangens zijn, welke visie je hebt voor je toekomst. Je leert jezelf beter kennen door het maken van een visionboard en daarnaast moedigt je board je aan om je eigen pad te blijven bewandelen, te kiezen voor jezelf, bepaalde doelen te behalen en na te leven wat belangrijk voor je is.

  – Zorg dat je een stuk karton of stevig papier hebt.

  – Verzamel een boel tijdschriften die (grotendeels) aansluiten bij jouw interesses.

  – Ga vervolgens in alle rust afbeeldingen, foto’s, woorden en quotes verzamelen en knip deze uit. Denk hier vooral niet teveel bij na! Een visionboard maken doe je puur op gevoel. Wat voelt goed bij je van binnen? Verzamel eerst alle plaatjes en maak er vervolgens in alle rust een mooie collage van.

  – Wanneer je geen tijdschriften in huis hebt en toch een visionboard wilt maken is een digitale versie ook een oplossing. Verzamel inspirerende beelden en foto’s op bijvoorbeeld Pinterest en maak er een collage van in Canva. Zet deze collage op je bureaublad of de achtergrond van je telefoon.

  Om je visionboard echt te laten weerspiegelen wie jij bent en waar je je graag op wilt focussen het komende jaar kun je het beste eerst de journal vragen beantwoorden en daarna je visionboard gaan maken!


  Een aandachtslijstje

  Een andere zachte manier van ‘doelen stellen’ en wat meer vanuit een bepaalde intentie leven is het maken van een aandachtslijstje. De journal vragen aan het begin van de blog gaan je helpen bij het maken van zo’n lijstje. Na het doorlopen van de vragen heb je precies helder wat belangrijke waarden zijn dit jaar, wat je graag wilt realiseren, wat je meer wilt doen/meer aandacht wilt geven. Maak vervolgens een (kort, haalbaar) lijstje met een aantal van deze puntjes en hang deze op een prominente plek in huis zodat je lijstje als reminder werkt! Op je lijstje kan bijvoorbeeld staan:

  *Meer aandacht geven aan vriendschappen/sociale contacten

  *Tijd maken voor zelfontwikkeling

  *Een nieuwe baan (vinden/zoeken)

  *Vaker dagjes weg/op ontdekking/reizen

  *Lief zijn voor mezelf/de lat wat lager leggen

  *Mezelf uitdagen…  Foto: Nynke Laagland

  Willemijn

  Sinds +7 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *