• Starten met zelfontwikkeling: waar begin je?

  Wanneer je aan het begin staat van je ontwikkelingsproces kun je je nogal overweldigd voelen. Je weet ergens misschien dat er iets moet gebeuren, dat je in actie moet komen, dat je aan jezelf moet/mag gaan werken, maar je hebt geen idee waar te beginnen. Ik help je op weg in deze blog!

  Je moet ‘gewoon’ ergens beginnen

  En dat klinkt heel simpel maar eigenlijk is het ook zo simpel. Je hoofd maakt het starten heel ingewikkeld omdat dat nou eenmaal de taak van je mind en je brein is: je overweldigen, verwarren en chaos creëren zodat je niet in actie komt. De waarheid is dat je gewoon ergens moet beginnen. Waar maakt helemaal niks uit. Het maakt niet uit wat precies je eerste stap wordt, aan welk thema je gaat werken, waar je je op richt. Echt niet! In beweging komen, dat is het belangrijkste. Koop een boek, bestel een gids, volg een workshop, meld je aan voor een cursus, doe mee met een challenge, doe een aanvraag bij een therapeut. Zelfs als je niet helemaal helder hebt wat precies je issues of worstelingen zijn of waar je aan zou mogen werken is het nu het belangrijkste dat je in actie komt. Maak het niet te ingewikkeld. Zet vandaag een stap.

  De weg zal voor je uitgestippeld worden

  Wanneer je in beweging komt wordt de weg namelijk vanzelf helder, daar kun je echt op vertrouwen. Als jij moedig genoeg bent om in actie te komen dan zal het leven de weg voor je uitstippelen. Je ontdekt misschien dat het thema waar je mee gestart bent niet helemaal je focus hoeft te krijgen de komende tijd, of dat het boek wat je besteld hebt niet volledig aansluit bij je proces, maar wat er zal gebeuren is dat er vervolgens dingen, mensen en uitnodigingen op je pad komen die wel passen, die je wél verder helpen. Die wel aansluiten bij wat je nodig hebt. Je reis zal niet perfect zijn, maar dat is ook niet het doel.

  Je kunt het niet fout doen

  Perfectionisme is namelijk niets anders dan angst. Je wilt het graag goed doen, je wilt graag resultaat behalen, maar die druk werkt vervolgens zo verlammend dat je het starten maar voor je uit blijft schuiven en vervolgens helemaal niet meer in actie komt. Wees alsjeblieft niet bang om fouten te maken, het verkeerde te doen, tijd te investeren in iets wat je wellicht niks gaat brengen. Dit is jouw persoonlijke proces. Er is geen handleiding voor jouw proces. Niemand maakt dezelfde reis als jij. Jij zult daarom de weg zelf uit moeten vinden. En dat zal met vallen en opstaan gaan, maar je kunt het niet fout doen. Er bestaan geen foute stappen of keuzes.

  Uiteindelijk dragen alle stappen die je zet bij

  Uiteindelijk draagt alles in je proces bij aan je groei en ontwikkeling. Ook die ‘verkeerde’ therapie. Ook dat boek wat niet aansloot bij je proces. Ook die cursus die je misschien niet helemaal heeft geleerd wat je wilde leren. Alle zogenaamde ‘verkeerde’ stappen brengen je ook altijd iets. Je kunt overal van leren, iets uit meenemen. Het is niet zo dat 1 cursus, therapie, boek, workshop, coaching, je leven zal veranderen en je worstelingen op zal lossen. Alle stappen die je zet in je proces leiden uiteindelijk tot een resultaat. Ook de hele kleine keuzes en stappen, ook de achteraf gezien ‘verkeerde’ beslissingen.

  Het is prima om bij te sturen, om te keren, een andere weg in te slaan

  Ja! Geen enkele keuze is definitief. Probeer daarom wat lichter naar je proces en het maken van keuzes te kijken. Misschien denk je er op dit moment over om aan zelfliefde te gaan werken en kom je er over een paar weken of maanden achter dat het innerlijk kind werk toch meer je prioriteit heeft in deze fase van je leven. Helemaal prima, dan keer je om, stuur je bij, sla je een andere weg in.

  En nu: tijd voor actie! Stoppen met overdenken en in beweging komen! Waar trek je naartoe? Welke (eerste) stap gaat er door je hoofd? Ga ervoor lief mens!

  Lees deze blog voor meer tips en gedachten wanneer je op het punt staat om te investeren in je ontwikkelproces.  Foto: Nynke Laagland

  Willemijn

  Sinds +7 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *