Ik had een aantal mooie doelen opgeschreven voor het laatste kwartaal van 2018. Geen daarvan heb ik waargemaakt, en dat is totaal niet ik, want ik durf best over mezelf te zeggen dat ik heel goed ben in doelen stellen en behalen. Mijn ‘excuus’? Ik heb het leven me laten overkomen. Ook was ik een beetje te druk met mezelf, wat een goed doel op zich is, maar toch. Én ik had geen plan van aanpak gemaakt.
Als je aan het begin van het jaar, of op welk moment ook, bedenkt dat je graag bepaalde doelen wilt gaan behalen, je focus ergens aan wilt geven, maar je schrijft niks op, je maakt geen plan van aanpak, je reflecteert niet, dan blijven dromen maar gewoon dromen. Je gaat op in de waan van de dag, hebt een keer een tegenslag, dingen gaan anders of moeilijker dan je verwachtte, en voor je het weet kijk je aan het einde van het jaar terug en moet je concluderen dat er helemaal niks van je doelen terecht is gekomen. Dat je niet die gewenste verandering hebt doorgezet.
En dat is gewoon zonde, en zo niet nodig. Want doelen stellen is énorm leuk als je eenmaal doorhebt hoe het allemaal ‘moet’. Doelen houden je wakker, gedreven, je blijft erdoor in beweging, je bent telkens weer in staat jezelf te verbeteren, te ontwikkelen, en daardoor groei je als mens. In deze blog vind je mijn tips en inzichten voor het stellen en behalen van doelen!
Het is belangrijk om de volgende punten helder voor jezelf te hebben:
Wat zijn jouw doelen?
Je wilt graag iets bereiken. Een lange reis maken, een nieuwe baan, jezelf ontwikkelen op een bepaald gebied, misschien wel een coach in de arm nemen om aan jezelf te werken, of je wilt een blog beginnen, je onderneming laten groeien, een onderneming starten, gezonder gaan leven, een taal leren, je financiën op orde krijgen, jezelf bepaalde gewoontes aan of afleren. Een fijne manier om achter je verlangens te komen en helder te krijgen welke doelen nou echt prioriteit hebben, is door een korte brainstorm te houden en alles op te schrijven aan doelen en dromen wat er ook maar in je opkomt. Pak een wit vel papier en een pen en ga een kwartiertje zitten. Gebruik vooral je fantasie, denk groot en laat je meeslepen door je enthousiasme en je verlangens! Hoe ziet de ‘beste’ versie van jou eruit? Wat doet die persoon, wie is die persoon? Welk leven hoort daarbij? Hoe voel je je?
Een andere waardevolle oefening is deze:
Beschrijf in vijf woorden jouw afgelopen jaar, en kies vijf woorden waarvan je wenst dat ze jouw komende jaar zullen beschrijven. Geef vervolgens alle gebieden in je leven een cijfer (1-10). Van je relaties tot je gezondheid tot je hobby’s, je werk, je persoonlijke ontwikkeling.
Op basis van de brainstorm kun je nu drie doelen kiezen waar je het komende jaar mee aan de slag wilt gaan. Op basis van de tweede oefening kun je bijvoorbeeld vier gebieden kiezen die je het komende jaar meer aandacht wilt geven, en deze vier verdelen over de kwartalen.
Wie moet ik worden/zijn?
Om de doelen te behalen die je voor ogen hebt moet jij ook iemand zíjn. De doelen die je op dit moment gesteld hebt zijn misschien wel heel ambitieus, en vragen je als persoon te ontwikkelen. Andere keuzes te maken, aan je mindset te werken, etc. Bedenk je eens wie je moet worden om dat leven te kunnen leven wat je voor ogen hebt. Hoe die persoon doet, handelt, leeft. Maak eens een profiel van de eigenschappen van de persoon die jij moet zijn om je doelen te bereiken.
Wat is je WHY?
De gedachte achter je doelen is heel belangrijk. Dat is je intrinsieke motivatie. Als je werkt aan grotere doelen op een langere termijn dan zul je (soms) een heel lange adem moeten hebben. Je WHY maakt dan dat je niet opgeeft en met alle liefde en energie aan je plannen blijft werken. Je WHY is je diepere verlangen, je purpose. Ga hier ook zeker weer even voor zitten en zet jouw WHY uitgebreid op papier zodat je ernaar kunt kijken wanneer het even tegenzit.
En dan:
Een duidelijk plan van aanpak
Doelen behaal je niet door er enkel in je hoofd mee bezig te zijn, of door ze elke dag te visualiseren. Je moet echt wel actie ondernemen. Door het maken van een plan van aanpak waarin je echt uit gaat denken welke kleine (tussen)stappen je moet zetten om langzaam naar je doel toe te werken, worden je doelen veel meer bereikbaar, ook in je hoofd, en weet je beter waar je aan werkt en waar je naartoe op weg bent. Het handigste is om op papier met je doel te beginnen, en dan kleine stappen terug te zetten naar het beginpunt.
- Hoeveel tijd wil je voor jouw doel uittrekken?
- Wat ga je dagelijks/wekelijks of maandelijks ondernemen om naar je doel toe te werken?
- Wat is er nodig om je doel te behalen?
Elke week tijd in je agenda inruimen om aan je doelen te werken
Veel mensen gaan op in de waan van de dag. Je moet tenslotte ook gewoon werken, en hebt tientallen andere to do’s en verplichtingen. Om zicht te houden op je doelen is het daarom belangrijk dat je elke week tijd in je agenda inruimt om aan je doelen te werken. Dat kan een dagdeel zijn, een uur, of dagelijks een bepaalde tijdsduur.
Wat heb je nodig om doelen te behalen?
Een grenzeloos geloof in jezelf
Voor het waarmaken van dromen en voor het bereiken van je doelen heb je oneindig geloof en vertrouwen in jezelf nodig. Als jij niet gelooft dat je die doelen gaat behalen, ga je ze ook niet behalen. Je mindset is dus een heel belangrijke schakel in dit proces. Zelf ben ik het afgelopen half jaar met het trainen van mijn mindset aan de slag gegaan. Boeken die mij hierbij geholpen hebben zijn Master your mindset en Think and grow rich (rijk; zowel fysiek als mentaal).
“When you undervalue what you do, the world will undervalue who you are.” – Oprah
Mensen om je heen die willen dat jij het allerbeste uit jezelf haalt
Support! Zo belangrijk en iets wat je echt niet mag onderschatten. Verzamel mensen om je heen die je optillen, die met je mee juichen, mensen die willen dat je groeit in het leven. Én: zorg dat je je regelmatig onder mensen bevindt waar jij de ‘domste’ bent. Het is heerlijk comfortabel om alleen met gelijkgestemden op te trekken, maar laat je ook van tijd tot tijd omver blazen door de mooie successen van anderen, van mensen die al ‘verder’ zijn. Benader iemand die je bewondert voor een kop koffie. Daar kun je alleen maar van leren.
Wat kan je helpen in het proces van het werken naar je doelen toe?
Visualisatie
Visualisatie vind ik zelf een heel krachtige manier om je vertrouwen en geloof te vergroten. Mocht je daar nog niet bekend mee zijn: je beeld je in gedachten in dat je dromen en doelen al werkelijkheid zijn geworden. Dat je al bent waar of wie je wilt zijn. Door visualisatie breng je je energie in een hogere trilling. Je bent een soort van werkelijkheid aan het creëren in je gedachten. Je voelt de levensenergie door je heen stromen en geeft een signaal af aan het universum dat die kant de kant is waar je op wilt (als je wat meer spiritueel bent: het universum kent geen verschil tussen de werkelijkheid en je gedachten). Daarbij werkt het voor jezelf ook énorm motiverend. Je krijgt steeds meer het gevoel dat wat je wenst haalbaar is. Je doelen en dromen gaan meer in je leven, dat maakt dat je geloof veel sterker wordt en dat je ook bij tegenslagen doorgaat. Elke dag vijf minuutjes visualiseren hoe jij wenst dat jouw leven er in de toekomst uit zal zien is enorm krachtig en helpend in het proces.
Focus
Heel belangrijk! Je moet ervoor zorgen dat je een dagelijkse reminder hebt waar je ook alweer naar op weg bent. Manieren daarvoor? Een groot whiteboard in je huis hangen met daarop je doelen. Een visionboard maken en die op een prominente plek in huis zetten. De achtergrond van je computer/laptop veranderen in een soort visionboard of een afbeelding die jouw doelen weergeeft. En ook: deel je doelen met de mensen om je heen. Veel mensen vinden dat eng, want ja, stel je voor dat er niks van terechtkomt of dat je ‘faalt’, maar het brengt wat je wilt bereiken wél tot leven. Mensen zullen je van tijd tot tijd vragen hoe het met je doelen zit, je kunt je verhalen delen en zo blijf je gemotiveerd om door te gaan, ook op momenten dat het misschien niet zo makkelijk gaat. Journalen is ook waardevol in dit proces. Schrijf regelmatig over waar je naar op weg bent, hoe je leven er over een tijdje uitziet, wie je moet worden om je doelen te realiseren, geef aandacht aan positieve overtuigingen en mantra’s.
“You can have it all. Just not all at once.” – Oprah
Inspiratie en motivatie
Wanneer je met grotere doelen gaat werken die een langere tijd in beslag nemen is het belangrijk om je geïnspireerd te voelen en gemotiveerd te blijven. Die inspiratie en drive hoeft echt niet altijd uit jezelf te komen. Luister eens naar podcasts, kijk op youtube naar motivatie video’s (vooral in het engels zijn er mega veel waardevolle video’s) of kijk eens een docu. Inspiratie is overal!
Reflecteren
Als je bepaalde tussenstappen of tussen doelen kunt afvinken en je weer een stapje verder bent gekomen dan is het súper belangrijk om dat ook te vieren! En daarom is regelmatig reflecteren waar je staat echt een must. Zo kun je helder zien welke stappen je hebt gezet, waar je nu bent, of er misschien bijsturing nodig is, wat er goed ging, en wat misschien anders ging dan je verwacht had. Reflecteren (zeg maandelijks, of per kwartaal) maakt dat je zelf ook ziet dat je vooruit gaat, en dat geeft weer nieuwe energie en motivatie!
Wat als je met tegenslagen te maken krijgt?
Als je écht iets heel graag wilt, dan houd niks je tegen. Laat jij je doelen varen na de eerste de beste tegenslag, dan moet je je afvragen of je ze wel graag genoeg wilt bereiken (ga weer terug naar je WHY). Ik heb mezelf aangeleerd om bij tegenslagen rust en afstand te nemen. Je hoeft ook niet altijd te pieken, je bent geen machine maar een mens. Rust en afstand maken dat je weer nieuwe energie opdoet en vervolgens na een tijdje weer verder kunt gaan waar je gebleven was. Een goede manier om jezelf uit een dipje te halen is om te bedenken wat er gebeurd als je leven blijft zoals het is. Dat je doelen dus niet behaald worden. Wat voel je daarbij? Hoe voel je je daarbij? Hoe zit je er dan over een paar jaar bij? Een onderliggende pijn, ontevredenheid of teleurstelling is óók motivatie.
Als laatste even dit: doelen/intenties
Een doel is een bepaalde uitkomst die je wenst. Door een doel te stellen werk je in stappen naar die uitkomst toe. Een doel stel je vooral vanuit je mind. In het geval van het stellen van een doel is de uitkomst je ‘beloning’. Een intentie is je toe bewegen naar groei. Je geeft een innerlijke richting aan door je focus te geven aan een bepaald onderwerp in je leven. Iets waar je in wilt groeien, meer aandacht aan wilt geven of jezelf in wilt verbeteren. Een intentie zet je niet voor een bepaalde uitkomst, bij een intentie gaat het om de reis zelf. Ik denk persoonlijk dat het belangrijk is niet alleen doelen te stellen in je leven, maar zeker ook intenties te hebben. Doelen zijn heel gericht en doen je ergens geloven dat je leven beter (leuker, mooier, gelukkiger) wordt bij het bereiken van je doel. Terwijl het bereiken van je doel vaak maar een heel kort moment van blijdschap is. Een intentie gaat wat dieper en is naar mijn mening meer vervullend. Je gaat op ontdekkingstocht, je geeft je focus bewust aan iets zonder dat je een bepaalde uitkomst wilt forceren. De reis op zich maakt je een rijker mens.
Ik had een aantal mooie doelen opgeschreven voor het laatste kwartaal van 2018. Geen daarvan heb ik waargemaakt, en dat is totaal niet ik, want ik durf best over mezelf te zeggen dat ik heel goed ben in doelen stellen en behalen. Mijn ‘excuus’? Ik heb het leven me laten overkomen. Ook was ik een beetje te druk met mezelf, wat een goed doel op zich is, maar toch. Én ik had geen plan van aanpak gemaakt.
Als je aan het begin van het jaar, of op welk moment ook, bedenkt dat je graag bepaalde doelen wilt gaan behalen, je focus ergens aan wilt geven, maar je schrijft niks op, je maakt geen plan van aanpak, je reflecteert niet, dan blijven dromen maar gewoon dromen. Je gaat op in de waan van de dag, hebt een keer een tegenslag, dingen gaan anders of moeilijker dan je verwachtte, en voor je het weet kijk je aan het einde van het jaar terug en moet je concluderen dat er helemaal niks van je doelen terecht is gekomen. Dat je niet die gewenste verandering hebt doorgezet.
En dat is gewoon zonde, en zo niet nodig. Want doelen stellen is énorm leuk als je eenmaal doorhebt hoe het allemaal ‘moet’. Doelen houden je wakker, gedreven, je blijft erdoor in beweging, je bent telkens weer in staat jezelf te verbeteren, te ontwikkelen, en daardoor groei je als mens. In deze blog vind je mijn tips en inzichten voor het stellen en behalen van doelen!
Het is belangrijk om de volgende punten helder voor jezelf te hebben:
Wat zijn jouw doelen?
Je wilt graag iets bereiken. Een lange reis maken, een nieuwe baan, jezelf ontwikkelen op een bepaald gebied, misschien wel een coach in de arm nemen om aan jezelf te werken, of je wilt een blog beginnen, je onderneming laten groeien, een onderneming starten, gezonder gaan leven, een taal leren, je financiën op orde krijgen, jezelf bepaalde gewoontes aan of afleren. Een fijne manier om achter je verlangens te komen en helder te krijgen welke doelen nou echt prioriteit hebben, is door een korte brainstorm te houden en alles op te schrijven aan doelen en dromen wat er ook maar in je opkomt. Pak een wit vel papier en een pen en ga een kwartiertje zitten. Gebruik vooral je fantasie, denk groot en laat je meeslepen door je enthousiasme en je verlangens! Hoe ziet de ‘beste’ versie van jou eruit? Wat doet die persoon, wie is die persoon? Welk leven hoort daarbij? Hoe voel je je?
Een andere waardevolle oefening is deze:
Beschrijf in vijf woorden jouw afgelopen jaar, en kies vijf woorden waarvan je wenst dat ze jouw komende jaar zullen beschrijven. Geef vervolgens alle gebieden in je leven een cijfer (1-10). Van je relaties tot je gezondheid tot je hobby’s, je werk, je persoonlijke ontwikkeling.
Op basis van de brainstorm kun je nu drie doelen kiezen waar je het komende jaar mee aan de slag wilt gaan. Op basis van de tweede oefening kun je bijvoorbeeld vier gebieden kiezen die je het komende jaar meer aandacht wilt geven, en deze vier verdelen over de kwartalen.
Wie moet ik worden/zijn?
Om de doelen te behalen die je voor ogen hebt moet jij ook iemand zíjn. De doelen die je op dit moment gesteld hebt zijn misschien wel heel ambitieus, en vragen je als persoon te ontwikkelen. Andere keuzes te maken, aan je mindset te werken, etc. Bedenk je eens wie je moet worden om dat leven te kunnen leven wat je voor ogen hebt. Hoe die persoon doet, handelt, leeft. Maak eens een profiel van de eigenschappen van de persoon die jij moet zijn om je doelen te bereiken.
Wat is je WHY?
De gedachte achter je doelen is heel belangrijk. Dat is je intrinsieke motivatie. Als je werkt aan grotere doelen op een langere termijn dan zul je (soms) een heel lange adem moeten hebben. Je WHY maakt dan dat je niet opgeeft en met alle liefde en energie aan je plannen blijft werken. Je WHY is je diepere verlangen, je purpose. Ga hier ook zeker weer even voor zitten en zet jouw WHY uitgebreid op papier zodat je ernaar kunt kijken wanneer het even tegenzit.
En dan:
Een duidelijk plan van aanpak
Doelen behaal je niet door er enkel in je hoofd mee bezig te zijn, of door ze elke dag te visualiseren. Je moet echt wel actie ondernemen. Door het maken van een plan van aanpak waarin je echt uit gaat denken welke kleine (tussen)stappen je moet zetten om langzaam naar je doel toe te werken, worden je doelen veel meer bereikbaar, ook in je hoofd, en weet je beter waar je aan werkt en waar je naartoe op weg bent. Het handigste is om op papier met je doel te beginnen, en dan kleine stappen terug te zetten naar het beginpunt.
- Hoeveel tijd wil je voor jouw doel uittrekken?
- Wat ga je dagelijks/wekelijks of maandelijks ondernemen om naar je doel toe te werken?
- Wat is er nodig om je doel te behalen?
Elke week tijd in je agenda inruimen om aan je doelen te werken
Veel mensen gaan op in de waan van de dag. Je moet tenslotte ook gewoon werken, en hebt tientallen andere to do’s en verplichtingen. Om zicht te houden op je doelen is het daarom belangrijk dat je elke week tijd in je agenda inruimt om aan je doelen te werken. Dat kan een dagdeel zijn, een uur, of dagelijks een bepaalde tijdsduur.
Wat heb je nodig om doelen te behalen?
Een grenzeloos geloof in jezelf
Voor het waarmaken van dromen en voor het bereiken van je doelen heb je oneindig geloof en vertrouwen in jezelf nodig. Als jij niet gelooft dat je die doelen gaat behalen, ga je ze ook niet behalen. Je mindset is dus een heel belangrijke schakel in dit proces. Zelf ben ik het afgelopen half jaar met het trainen van mijn mindset aan de slag gegaan. Boeken die mij hierbij geholpen hebben zijn Master your mindset en Think and grow rich (rijk; zowel fysiek als mentaal).
“When you undervalue what you do, the world will undervalue who you are.” – Oprah
Mensen om je heen die willen dat jij het allerbeste uit jezelf haalt
Support! Zo belangrijk en iets wat je echt niet mag onderschatten. Verzamel mensen om je heen die je optillen, die met je mee juichen, mensen die willen dat je groeit in het leven. Én: zorg dat je je regelmatig onder mensen bevindt waar jij de ‘domste’ bent. Het is heerlijk comfortabel om alleen met gelijkgestemden op te trekken, maar laat je ook van tijd tot tijd omver blazen door de mooie successen van anderen, van mensen die al ‘verder’ zijn. Benader iemand die je bewondert voor een kop koffie. Daar kun je alleen maar van leren.
Wat kan je helpen in het proces van het werken naar je doelen toe?
Visualisatie
Visualisatie vind ik zelf een heel krachtige manier om je vertrouwen en geloof te vergroten. Mocht je daar nog niet bekend mee zijn: je beeld je in gedachten in dat je dromen en doelen al werkelijkheid zijn geworden. Dat je al bent waar of wie je wilt zijn. Door visualisatie breng je je energie in een hogere trilling. Je bent een soort van werkelijkheid aan het creëren in je gedachten. Je voelt de levensenergie door je heen stromen en geeft een signaal af aan het universum dat die kant de kant is waar je op wilt (als je wat meer spiritueel bent: het universum kent geen verschil tussen de werkelijkheid en je gedachten). Daarbij werkt het voor jezelf ook énorm motiverend. Je krijgt steeds meer het gevoel dat wat je wenst haalbaar is. Je doelen en dromen gaan meer in je leven, dat maakt dat je geloof veel sterker wordt en dat je ook bij tegenslagen doorgaat. Elke dag vijf minuutjes visualiseren hoe jij wenst dat jouw leven er in de toekomst uit zal zien is enorm krachtig en helpend in het proces.
Focus
Heel belangrijk! Je moet ervoor zorgen dat je een dagelijkse reminder hebt waar je ook alweer naar op weg bent. Manieren daarvoor? Een groot whiteboard in je huis hangen met daarop je doelen. Een visionboard maken en die op een prominente plek in huis zetten. De achtergrond van je computer/laptop veranderen in een soort visionboard of een afbeelding die jouw doelen weergeeft. En ook: deel je doelen met de mensen om je heen. Veel mensen vinden dat eng, want ja, stel je voor dat er niks van terechtkomt of dat je ‘faalt’, maar het brengt wat je wilt bereiken wél tot leven. Mensen zullen je van tijd tot tijd vragen hoe het met je doelen zit, je kunt je verhalen delen en zo blijf je gemotiveerd om door te gaan, ook op momenten dat het misschien niet zo makkelijk gaat. Journalen is ook waardevol in dit proces. Schrijf regelmatig over waar je naar op weg bent, hoe je leven er over een tijdje uitziet, wie je moet worden om je doelen te realiseren, geef aandacht aan positieve overtuigingen en mantra’s.
“You can have it all. Just not all at once.” – Oprah
Inspiratie en motivatie
Wanneer je met grotere doelen gaat werken die een langere tijd in beslag nemen is het belangrijk om je geïnspireerd te voelen en gemotiveerd te blijven. Die inspiratie en drive hoeft echt niet altijd uit jezelf te komen. Luister eens naar podcasts, kijk op youtube naar motivatie video’s (vooral in het engels zijn er mega veel waardevolle video’s) of kijk eens een docu. Inspiratie is overal!
Reflecteren
Als je bepaalde tussenstappen of tussen doelen kunt afvinken en je weer een stapje verder bent gekomen dan is het súper belangrijk om dat ook te vieren! En daarom is regelmatig reflecteren waar je staat echt een must. Zo kun je helder zien welke stappen je hebt gezet, waar je nu bent, of er misschien bijsturing nodig is, wat er goed ging, en wat misschien anders ging dan je verwacht had. Reflecteren (zeg maandelijks, of per kwartaal) maakt dat je zelf ook ziet dat je vooruit gaat, en dat geeft weer nieuwe energie en motivatie!
Wat als je met tegenslagen te maken krijgt?
Als je écht iets heel graag wilt, dan houd niks je tegen. Laat jij je doelen varen na de eerste de beste tegenslag, dan moet je je afvragen of je ze wel graag genoeg wilt bereiken (ga weer terug naar je WHY). Ik heb mezelf aangeleerd om bij tegenslagen rust en afstand te nemen. Je hoeft ook niet altijd te pieken, je bent geen machine maar een mens. Rust en afstand maken dat je weer nieuwe energie opdoet en vervolgens na een tijdje weer verder kunt gaan waar je gebleven was. Een goede manier om jezelf uit een dipje te halen is om te bedenken wat er gebeurd als je leven blijft zoals het is. Dat je doelen dus niet behaald worden. Wat voel je daarbij? Hoe voel je je daarbij? Hoe zit je er dan over een paar jaar bij? Een onderliggende pijn, ontevredenheid of teleurstelling is óók motivatie.
Als laatste even dit: doelen/intenties
Een doel is een bepaalde uitkomst die je wenst. Door een doel te stellen werk je in stappen naar die uitkomst toe. Een doel stel je vooral vanuit je mind. In het geval van het stellen van een doel is de uitkomst je ‘beloning’. Een intentie is je toe bewegen naar groei. Je geeft een innerlijke richting aan door je focus te geven aan een bepaald onderwerp in je leven. Iets waar je in wilt groeien, meer aandacht aan wilt geven of jezelf in wilt verbeteren. Een intentie zet je niet voor een bepaalde uitkomst, bij een intentie gaat het om de reis zelf. Ik denk persoonlijk dat het belangrijk is niet alleen doelen te stellen in je leven, maar zeker ook intenties te hebben. Doelen zijn heel gericht en doen je ergens geloven dat je leven beter (leuker, mooier, gelukkiger) wordt bij het bereiken van je doel. Terwijl het bereiken van je doel vaak maar een heel kort moment van blijdschap is. Een intentie gaat wat dieper en is naar mijn mening meer vervullend. Je gaat op ontdekkingstocht, je geeft je focus bewust aan iets zonder dat je een bepaalde uitkomst wilt forceren. De reis op zich maakt je een rijker mens.
+ show Comments
- Hide Comments
add a comment