Bij het woord zelfzorg denken mensen vaak aan me-time, een gezichtsbehandeling bijvoorbeeld, of lekker in bad, uitrusten. En ja, dat is ook zeker zelfzorg. Maar zelfzorg is veel meer dan dat! Het staat namelijk voor alle dingen die je doet om te zorgen voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid. In deze blog vind je een lijstje met waardevolle zelfzorg ideeën, inspiratie en to do’s die allemaal bijdragen aan die verschillende (mentale, emotionele, fysieke en spirituele) deeltjes van jezelf en je helpen om beter voor jezelf te zorgen. Ik hoop je te kunnen aanmoedigen om van zelfzorg echt een prioriteit te gaan maken!
Een klein to do lijstje maken aan het begin van de dag waarop je 3 (belangrijke) dingen zet die je graag gedaan wilt hebben
Een waardevolle zelfzorg activiteit voor je mentale gezondheid is het maken van een focus lijstje aan het begin van iedere dag. Zet er een tot drie to do’s op die voor jou die dag belangrijk zijn en die je dag een geslaagde dag maken wanneer je ze hebt af kunnen vinken. Dit geeft je focus en overzicht, je prioriteiten zijn helder, het geeft rust, en ook is het een mooie manier om daadwerkelijk stappen te zetten en progressie te boeken! Vaak hebben mensen eindeloos lange to do listen die eigenlijk alleen maar ontmoedigen en zorgen voor overweldigende gevoelens. Dit kleine lijstje zorgt ervoor dat je wel in beweging komt en bent en dat je met een goed gevoel terug kunt kijken op de dag die is geweest!
Het aantal informatieve accounts die je volgt op social media beperken (zodat je je niet meer constant overweldigd voelt)
Als je deze blog leest dan kan ik ervan uitgaan dat je leergierig bent. Dat je bepaalde doelen hebt of een visie voor je leven, dat je jezelf wilt ontwikkelen, wilt groeien. Aan verandering wilt werken. Maar daarin kun je ook heel gemakkelijk doorslaan. Door bijvoorbeeld op social media tientallen of misschien wel honderden informatieve accounts te gaan volgen die jou met je groeiproces kunnen helpen. Accounts die de hele dag door allemaal tips en tools en informatie met je delen waardoor jij geen idee meer hebt waar je moet beginnen en wat er nou precies prioriteit heeft. Ook voel je je daardoor waarschijnlijk regelmatig tekort schieten omdat je nog zoveel werk te doen hebt en elke keer gewezen wordt op het feit dat je nog niet bent waar je wilt staan. Zelfzorg is in dit geval het aantal accounts dat je volgt drastisch gaan beperken. Je moet jezelf gaan beschermen voor de overload aan informatie die in dit digitale tijdperk beschikbaar is. Kies een handvol waardevolle accounts (ik zeg altijd maximaal vijf) die je kunnen helpen, inspireren en aanmoedigen in het onderwerp waar je nú aan werkt en ontvolg de rest. In het begin zul je vast het gevoel hebben dat je van alles mist, maar op de lange termijn zal deze stap echt voor je gaan werken. Meer rust in je hoofd (waar blijft al die informatie die je de hele dag tot je neemt?), je voelt je beter, je hebt meer overzicht en ruimte om daadwerkelijk gericht actie te ondernemen.
Jezelf begrenzen in je Netflix (of telefoon) tijd
Zelfzorg gaat niet over streng voor jezelf zijn en jezelf allerlei regels opleggen, maar het omvat ook niet dat je maar aan al je verlangens toe moet geven en geen grenzen voor jezelf mag hebben. Uiteindelijk is het doel van zelfzorg zorgen voor je gezondheid. Sommige dingen doe je graag, zoals Netflix kijken en op social media hangen, maar zijn misschien niet zo goed voor je of brengen je uiteindelijk niet zoveel. Zelfzorg betekent in dit geval dat je jezelf beschermt voor dit gedrag. Wanneer je grenzen stelt in de tijd die je dagelijks op social media zit of Netflix kijkt zul je merken dat je meer rust in je hoofd ervaart en je kalmer voelt in je lichaam, je voelt je misschien zelfs wel blijer en opgewekter en meer ontspannen, en anderzijds zul je ervaren dat wanneer je jezelf begrenst in iets waar je normaal behoorlijk wat tijd aan besteedt, je die tijd automatisch op gaat vullen met dingen die beter voor je zijn. Een meer positieve uitwerking hebben. Zoals mediteren, journalen, yoga, bewegen, maar ook lezen, het doen van een cursus, werken aan je doelen, tijd maken voor vrienden, nieuwe hobby’s. (Ik vertel in deze blog meer over jezelf begrenzen.)
Een 10 minuten Youtube work-out doen
Wat doe jij dagelijks om te zorgen voor je fysieke gezondheid? Hoe onderhoud jij je lichaam? Ook dit deeltje van jezelf heeft dagelijks aandacht nodig! (Ik vertel je in deze blog waar bewegen allemaal goed voor is.) Ik weet dat veel mensen graag wat meer zouden bewegen maar daarin dan meteen heel groot denken waardoor ze nooit echt in actie komen of al snel weer opgeven. Maar ook die 10 minuten work-out op Youtube heeft nut en is een enorm fijne, speelse en laagdrempelige manier om dagelijks voor je fysieke lijf te zorgen! Of het nou yoga is, een krachttraining, een korte cardio training, lekker even stretchen. Zelf vind ik het heerlijk om na een dag werken (en veel zitten achter m’n computer) voor het avondeten even een korte (extra) work-out te doen. Dit zorgt ervoor dat ik de dag beter kan loslaten, dat ik uit mijn hoofd raak, het sporten geeft me weer nieuwe energie en zorgt voor een voldaan gevoel. Een kleine gewoonte die echt verschil maakt!
Journalen over je toekomstige zelf
Journalen is een enorm waardevol ritueel voor het onderhouden van je mentale en emotionele gezondheid, en journalen over je toekomstige zelf valt ook zeker onder zelfzorg! Wat ik merk is dat een hoop mensen niet echt een visie hebben voor hun leven maar ook dat ze het moeilijk vinden om een ander (groter, mooier) leven voor zich te zien. Ze hebben geen idee wie ze in de toekomst willen worden, hoe ze in het leven willen staan. Wanneer jij jezelf hierin herkent is dit een to do voor jou. Een visie hebben voor je leven ís zelfzorg. Wie wil je in de toekomst graag worden? Wat voor leven wil je leven? Waar wil je over pakweg 5 jaar staan? Wat zijn je doelen en dromen? Waar verlang je naar? Wat wil je anders zien? Hoe wil je je voelen? Het hebben van een visie, een doel of in ieder geval richting is ontzettend belangrijk. Dit geeft je een reden om op te staan. Om nieuwe keuzes te blijven maken. Uit je comfortzone te gaan. In beweging te blijven. Ga met bovenstaande vragen zitten. Ga op ontdekking (en neem daar alle tijd voor. Het is niet erg als je nu de antwoorden nog niet hebt!). Maak een visionboard.
Ontwikkeltijd: een uurtje of dagdeel in de week waarin je aan jezelf werkt
Wanneer je van zelfzorg echt een prioriteit wilt gaan maken in je leven zijn routines een must. Zonder bepaalde wekelijkse gewoonten en dagelijkse routines is het heel lastig om consistent te zorgen voor je gezondheid, te werken aan jezelf en jezelf te geven wat je nodig hebt. Ontwikkeltijd is zo’n waardevolle wekelijkse gewoonte. Tijdens ontwikkeltijd, of dat nou een dagdeel is of een uur in de week dat is helemaal aan jou, werk je aan de cursus waarmee je gestart bent, je leest bepaalde artikelen op internet die je gedurende de week verzameld hebt en waar je graag dieper op in wilt gaan, je gaat met een journal oefening aan de slag, je leest een boek, je luistert een podcast. Dit is een enorm fijne en helpende manier die ervoor zal zorgen dat je jezelf ontwikkelt, dat je in beweging blijft, leert en groeit, zonder jezelf te overvragen of overweldigen.
Een klein dankbaarheidslijstje maken
Een kleine mentale zelfzorg gewoonte met een grote impact. Je kunt dit standaard bijvoorbeeld aan het einde van de dag doen voor je gaat slapen, maar ook (juist) op momenten dat je merkt dat je in een negatieve spiraal zit. Schrijf minimaal vijf (kleine) dingen op waarvoor je dankbaar bent en laat ze vervolgens dan ook even goed bij je binnenkomen. Je zult merken dat door bewust je aandacht te richten op de mooie, fijne en goede dingen in je leven, je je anders gaat voelen en het leven er ook anders uitziet. Door deze dagelijkse gewoonte ontwikkel je gaandeweg een meer positieve mindset en hierdoor zul je je emotioneel ook (vaak) anders gaan voelen. Schrijven werkt altijd beter dan typen, dus neem standaard een klein boekje mee in je tas!
Een dagje helemaal geen plannen hebben
En gewoon eens voelen waar je in het moment nou behoefte aan hebt en hoe je de dag in wilt gaan vullen. Jezelf echt even rust gunnen. Stil zijn. Luisteren. Tijd maken voor dingen die graag wilt doen. Dat kan de eerste keren spannend zijn. Veel mensen zijn zo druk en plannen hun leven zo vol dat niks moeten of niks te doen hebben voor een soort paniek zorgt. Maar naarmate je vaker van dit soort dagen inplant (ik zou zeggen zeker eens per maand) zul je merken dat je jezelf beter leert kennen, dat je beter leert luisteren naar je lichaam en bepaalde seintjes van je lijf gaat herkennen. Je laadt fysiek op van zo’n dag, er is meer rust in je hoofd, je voelt je opgeruimd, kalm en ontspannen, je staat meer in verbinding met jezelf (spiritueel).
Een podcast luisteren op weg naar je werk of in je pauze
Nog een simpele en kleine gewoonte waar je enorm veel baat bij zult hebben! Leer jezelf aan om wanneer je onderweg bent, pauze hebt of bijvoorbeeld met het huishouden bezig bent een podcast te luisteren. Een laagdrempelige en speelse manier om jezelf te ontwikkelen, te groeien en te leren. En ondertussen zorg je ook gewoon voor je mentale gezondheid!
Een lijstje maken met gezonde manieren om om te gaan met stress, emoties en uitdagingen
Je hebt inmiddels vast wel eens van coping gehoord: de manieren waarop je omgaat met stress, emoties en uitdagingen in je leven. Als mens in het algemeen kan ik zeggen dat we niet heel gezonde manieren hebben (geleerd) om om te gaan met stress en emoties, ook gaan we bepaalde uitdagingen en problemen vaak uit de weg. Dit heeft allemaal behoorlijk veel invloed op je mentale, emotionele maar ook fysieke gezondheid. Je hoofd raakt vol, emoties worden onderdrukt of genegeerd, stress wordt opgeslagen in je lichaam: op de lange termijn kunnen ongezonde coping manieren voor enorm veel problemen zorgen. Een waardevolle zelfzorg tip is daarom om een lijstje te gaan maken met gezonde(re) manieren (alternatieven) om om te gaan met stress, emoties en uitdagingen en met dat lijstje te gaan oefenen. Je kunt allereerst eens een lijstje maken met dingen die je nu doet wanneer je bijvoorbeeld boos bent, wanneer je je gestresst voelt of verdrietig of met een uitdaging te maken hebt. En vervolgens maak je dan een lijstje met activiteiten die helpender zijn. Bijvoorbeeld: journalen over de situatie die je boos maakte, een korte wandeling maken, een pauze nemen, de emotie benoemen, een glas water drinken, even kort afleiding/ontspanning opzoeken en daarna het probleem onder ogen komen, je focussen op je ademhaling. Hang dit lijstje op in huis en ga ermee oefenen! Een laagdrempelige manier om langzaam patronen te doorbreken.
Je gedachten en emoties op papier zetten
De stap voelt in het moment voor veel mensen vaak te groot maar het is dé manier om uit bepaalde denk (en dus voel) cirkels te komen. Gedachten worden alleen maar drukker en chaotischer en overweldigender wanneer je ze voedt/blijft herhalen, en zorgen vervolgens voor bepaalde emoties in je lichaam. In wat voor situatie je zit, of je je nou overweldigd voelt door een gebrek aan overzicht, gestrest, angstig, last hebt van negatieve gedachten, of vastzit in een bepaald verhaal wat je jezelf vertelt over een situatie die net is voorgevallen: deze zelfzorg to do zal echt een verschil gaan maken in je leven. Wanneer je de (grote) stap zet om wat je denkt en/of voelt op te schrijven, dat hoeft geen perfect geordend verhaal te zijn, schrijf gewoon op wat er in je opkomt, zul je gaan ervaren dat het vaak niet honderd gedachten zijn maar een, dat wanneer je uit gaat schrijven waar je precies bang voor bent je erachter komt dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken en die angst alleen in je drukke hoofd bestond, en ook dat je mentaal (maar dus ook emotioneel) meteen kalmeert omdat je brein wordt gedwongen te vertragen door het schrijven. Schrijven zorgt voor overzicht en focus. Situaties worden helder en je kunt je eigen rol sneller herkennen. En soms is het schrijven gewoon even nodig en lucht het op, voel je weer ruimte in jezelf. Als je een gebaar voor jezelf wilt doen wat impact heeft op jezelf en je leven: maak hier een gewoonte van.
De Instagram app een aantal dagen van je telefoon afhalen
Ja dat kan gewoon. Dat is een optie. En nee, de wereld vergaat niet wanneer je dat doet! Het klinkt vast lang niet zo aantrekkelijk als een fijne massage of een dagje helemaal niks, maar ik denk dat je jezelf enorm dankbaar zult zijn als je zo nu en dan de gewoonte hebt om social media een paar dagen van je telefoon af te halen. De eerste dag voelt deze stap waarschijnlijk heel ongemakkelijk, voel je je onrustig, heb je het idee dat je van alles mist, maar als je doorzet zul je merken dat niet online zijn je ook zoveel brengt (wat precies laat ik je graag zelf ervaren) en dat het ook zo verschrikkelijk fijn is! Doorbreek regelmatig bepaalde gewoonten die je hebt. Blijf jezelf uitdagen en zorg voor nieuwe impulsen!
Dagelijks een (kleine) nieuwe keuze maken
Dit is hoe je groeit, verandering in gang zet, jezelf ontwikkelt, vooruit gaat: door dagelijks een kleine nieuwe keuze te maken. Door wel ‘s ochtends die yoga oefeningen te doen bijvoorbeeld, of even kort in je journal op te schrijven hoe je je voelt. Door wel te pauzeren in plaats van meteen te reageren. Door jezelf wel kwetsbaar op te stellen bij je partner en te vertellen hoe je je voelt. Door wel met die emotie te gaan zitten. Door wel je telefoon in een andere kamer te leggen. Door wel die gezonde keuze te maken. Door wel voor de lange termijn te kiezen. Groei gaat niet over enorme doorbraken, het gaat over heel kleine haalbare stapjes. Elke dag een kleine nieuwe keuze maken zorgt ervoor dat je aan het einde van het jaar driehonderdvijfenzestig nieuwe keuzes hebt gemaakt. Dat betekent dat je nieuwe gewoonten bent gestart, oude patronen aan het doorbreken bent, dat je steeds meer lijkt op de persoon die je graag wilt worden. Dat je leven er steeds meer uit gaat zien zoals jij graag wilt dat het eruit ziet. Elke dag een kleine nieuwe keuze. Dat kun je!
Intens genieten van iets wat misschien niet zo goed/gezond/helpend voor je is
Ja! Ook dit is zelfzorg. Zelfzorg gaat ook over intens genieten. Als je goed voor al die deeltjes van jezelf zorgt, routines en gewoonten hebt in je leven, dan is het ook belangrijk dat je zo nu en dan al die ‘regels’ en to do’s even laat voor wat ze zijn. Waar je dan ook intens van geniet: blijf dat ook zeker doen.
Mijn groeien in zelfliefde cursus.
Foto: Unsplash
Bij het woord zelfzorg denken mensen vaak aan me-time, een gezichtsbehandeling bijvoorbeeld, of lekker in bad, uitrusten. En ja, dat is ook zeker zelfzorg. Maar zelfzorg is veel meer dan dat! Het staat namelijk voor alle dingen die je doet om te zorgen voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid. In deze blog vind je een lijstje met waardevolle zelfzorg ideeën, inspiratie en to do’s die allemaal bijdragen aan die verschillende (mentale, emotionele, fysieke en spirituele) deeltjes van jezelf en je helpen om beter voor jezelf te zorgen. Ik hoop je te kunnen aanmoedigen om van zelfzorg echt een prioriteit te gaan maken!
Een klein to do lijstje maken aan het begin van de dag waarop je 3 (belangrijke) dingen zet die je graag gedaan wilt hebben
Een waardevolle zelfzorg activiteit voor je mentale gezondheid is het maken van een focus lijstje aan het begin van iedere dag. Zet er een tot drie to do’s op die voor jou die dag belangrijk zijn en die je dag een geslaagde dag maken wanneer je ze hebt af kunnen vinken. Dit geeft je focus en overzicht, je prioriteiten zijn helder, het geeft rust, en ook is het een mooie manier om daadwerkelijk stappen te zetten en progressie te boeken! Vaak hebben mensen eindeloos lange to do listen die eigenlijk alleen maar ontmoedigen en zorgen voor overweldigende gevoelens. Dit kleine lijstje zorgt ervoor dat je wel in beweging komt en bent en dat je met een goed gevoel terug kunt kijken op de dag die is geweest!
Het aantal informatieve accounts die je volgt op social media beperken (zodat je je niet meer constant overweldigd voelt)
Als je deze blog leest dan kan ik ervan uitgaan dat je leergierig bent. Dat je bepaalde doelen hebt of een visie voor je leven, dat je jezelf wilt ontwikkelen, wilt groeien. Aan verandering wilt werken. Maar daarin kun je ook heel gemakkelijk doorslaan. Door bijvoorbeeld op social media tientallen of misschien wel honderden informatieve accounts te gaan volgen die jou met je groeiproces kunnen helpen. Accounts die de hele dag door allemaal tips en tools en informatie met je delen waardoor jij geen idee meer hebt waar je moet beginnen en wat er nou precies prioriteit heeft. Ook voel je je daardoor waarschijnlijk regelmatig tekort schieten omdat je nog zoveel werk te doen hebt en elke keer gewezen wordt op het feit dat je nog niet bent waar je wilt staan. Zelfzorg is in dit geval het aantal accounts dat je volgt drastisch gaan beperken. Je moet jezelf gaan beschermen voor de overload aan informatie die in dit digitale tijdperk beschikbaar is. Kies een handvol waardevolle accounts (ik zeg altijd maximaal vijf) die je kunnen helpen, inspireren en aanmoedigen in het onderwerp waar je nú aan werkt en ontvolg de rest. In het begin zul je vast het gevoel hebben dat je van alles mist, maar op de lange termijn zal deze stap echt voor je gaan werken. Meer rust in je hoofd (waar blijft al die informatie die je de hele dag tot je neemt?), je voelt je beter, je hebt meer overzicht en ruimte om daadwerkelijk gericht actie te ondernemen.
Jezelf begrenzen in je Netflix (of telefoon) tijd
Zelfzorg gaat niet over streng voor jezelf zijn en jezelf allerlei regels opleggen, maar het omvat ook niet dat je maar aan al je verlangens toe moet geven en geen grenzen voor jezelf mag hebben. Uiteindelijk is het doel van zelfzorg zorgen voor je gezondheid. Sommige dingen doe je graag, zoals Netflix kijken en op social media hangen, maar zijn misschien niet zo goed voor je of brengen je uiteindelijk niet zoveel. Zelfzorg betekent in dit geval dat je jezelf beschermt voor dit gedrag. Wanneer je grenzen stelt in de tijd die je dagelijks op social media zit of Netflix kijkt zul je merken dat je meer rust in je hoofd ervaart en je kalmer voelt in je lichaam, je voelt je misschien zelfs wel blijer en opgewekter en meer ontspannen, en anderzijds zul je ervaren dat wanneer je jezelf begrenst in iets waar je normaal behoorlijk wat tijd aan besteedt, je die tijd automatisch op gaat vullen met dingen die beter voor je zijn. Een meer positieve uitwerking hebben. Zoals mediteren, journalen, yoga, bewegen, maar ook lezen, het doen van een cursus, werken aan je doelen, tijd maken voor vrienden, nieuwe hobby’s. (Ik vertel in deze blog meer over jezelf begrenzen.)
Een 10 minuten Youtube work-out doen
Wat doe jij dagelijks om te zorgen voor je fysieke gezondheid? Hoe onderhoud jij je lichaam? Ook dit deeltje van jezelf heeft dagelijks aandacht nodig! (Ik vertel je in deze blog waar bewegen allemaal goed voor is.) Ik weet dat veel mensen graag wat meer zouden bewegen maar daarin dan meteen heel groot denken waardoor ze nooit echt in actie komen of al snel weer opgeven. Maar ook die 10 minuten work-out op Youtube heeft nut en is een enorm fijne, speelse en laagdrempelige manier om dagelijks voor je fysieke lijf te zorgen! Of het nou yoga is, een krachttraining, een korte cardio training, lekker even stretchen. Zelf vind ik het heerlijk om na een dag werken (en veel zitten achter m’n computer) voor het avondeten even een korte (extra) work-out te doen. Dit zorgt ervoor dat ik de dag beter kan loslaten, dat ik uit mijn hoofd raak, het sporten geeft me weer nieuwe energie en zorgt voor een voldaan gevoel. Een kleine gewoonte die echt verschil maakt!
Journalen over je toekomstige zelf
Journalen is een enorm waardevol ritueel voor het onderhouden van je mentale en emotionele gezondheid, en journalen over je toekomstige zelf valt ook zeker onder zelfzorg! Wat ik merk is dat een hoop mensen niet echt een visie hebben voor hun leven maar ook dat ze het moeilijk vinden om een ander (groter, mooier) leven voor zich te zien. Ze hebben geen idee wie ze in de toekomst willen worden, hoe ze in het leven willen staan. Wanneer jij jezelf hierin herkent is dit een to do voor jou. Een visie hebben voor je leven ís zelfzorg. Wie wil je in de toekomst graag worden? Wat voor leven wil je leven? Waar wil je over pakweg 5 jaar staan? Wat zijn je doelen en dromen? Waar verlang je naar? Wat wil je anders zien? Hoe wil je je voelen? Het hebben van een visie, een doel of in ieder geval richting is ontzettend belangrijk. Dit geeft je een reden om op te staan. Om nieuwe keuzes te blijven maken. Uit je comfortzone te gaan. In beweging te blijven. Ga met bovenstaande vragen zitten. Ga op ontdekking (en neem daar alle tijd voor. Het is niet erg als je nu de antwoorden nog niet hebt!). Maak een visionboard.
Ontwikkeltijd: een uurtje of dagdeel in de week waarin je aan jezelf werkt
Wanneer je van zelfzorg echt een prioriteit wilt gaan maken in je leven zijn routines een must. Zonder bepaalde wekelijkse gewoonten en dagelijkse routines is het heel lastig om consistent te zorgen voor je gezondheid, te werken aan jezelf en jezelf te geven wat je nodig hebt. Ontwikkeltijd is zo’n waardevolle wekelijkse gewoonte. Tijdens ontwikkeltijd, of dat nou een dagdeel is of een uur in de week dat is helemaal aan jou, werk je aan de cursus waarmee je gestart bent, je leest bepaalde artikelen op internet die je gedurende de week verzameld hebt en waar je graag dieper op in wilt gaan, je gaat met een journal oefening aan de slag, je leest een boek, je luistert een podcast. Dit is een enorm fijne en helpende manier die ervoor zal zorgen dat je jezelf ontwikkelt, dat je in beweging blijft, leert en groeit, zonder jezelf te overvragen of overweldigen.
Een klein dankbaarheidslijstje maken
Een kleine mentale zelfzorg gewoonte met een grote impact. Je kunt dit standaard bijvoorbeeld aan het einde van de dag doen voor je gaat slapen, maar ook (juist) op momenten dat je merkt dat je in een negatieve spiraal zit. Schrijf minimaal vijf (kleine) dingen op waarvoor je dankbaar bent en laat ze vervolgens dan ook even goed bij je binnenkomen. Je zult merken dat door bewust je aandacht te richten op de mooie, fijne en goede dingen in je leven, je je anders gaat voelen en het leven er ook anders uitziet. Door deze dagelijkse gewoonte ontwikkel je gaandeweg een meer positieve mindset en hierdoor zul je je emotioneel ook (vaak) anders gaan voelen. Schrijven werkt altijd beter dan typen, dus neem standaard een klein boekje mee in je tas!
Een dagje helemaal geen plannen hebben
En gewoon eens voelen waar je in het moment nou behoefte aan hebt en hoe je de dag in wilt gaan vullen. Jezelf echt even rust gunnen. Stil zijn. Luisteren. Tijd maken voor dingen die graag wilt doen. Dat kan de eerste keren spannend zijn. Veel mensen zijn zo druk en plannen hun leven zo vol dat niks moeten of niks te doen hebben voor een soort paniek zorgt. Maar naarmate je vaker van dit soort dagen inplant (ik zou zeggen zeker eens per maand) zul je merken dat je jezelf beter leert kennen, dat je beter leert luisteren naar je lichaam en bepaalde seintjes van je lijf gaat herkennen. Je laadt fysiek op van zo’n dag, er is meer rust in je hoofd, je voelt je opgeruimd, kalm en ontspannen, je staat meer in verbinding met jezelf (spiritueel).
Een podcast luisteren op weg naar je werk of in je pauze
Nog een simpele en kleine gewoonte waar je enorm veel baat bij zult hebben! Leer jezelf aan om wanneer je onderweg bent, pauze hebt of bijvoorbeeld met het huishouden bezig bent een podcast te luisteren. Een laagdrempelige en speelse manier om jezelf te ontwikkelen, te groeien en te leren. En ondertussen zorg je ook gewoon voor je mentale gezondheid!
Een lijstje maken met gezonde manieren om om te gaan met stress, emoties en uitdagingen
Je hebt inmiddels vast wel eens van coping gehoord: de manieren waarop je omgaat met stress, emoties en uitdagingen in je leven. Als mens in het algemeen kan ik zeggen dat we niet heel gezonde manieren hebben (geleerd) om om te gaan met stress en emoties, ook gaan we bepaalde uitdagingen en problemen vaak uit de weg. Dit heeft allemaal behoorlijk veel invloed op je mentale, emotionele maar ook fysieke gezondheid. Je hoofd raakt vol, emoties worden onderdrukt of genegeerd, stress wordt opgeslagen in je lichaam: op de lange termijn kunnen ongezonde coping manieren voor enorm veel problemen zorgen. Een waardevolle zelfzorg tip is daarom om een lijstje te gaan maken met gezonde(re) manieren (alternatieven) om om te gaan met stress, emoties en uitdagingen en met dat lijstje te gaan oefenen. Je kunt allereerst eens een lijstje maken met dingen die je nu doet wanneer je bijvoorbeeld boos bent, wanneer je je gestresst voelt of verdrietig of met een uitdaging te maken hebt. En vervolgens maak je dan een lijstje met activiteiten die helpender zijn. Bijvoorbeeld: journalen over de situatie die je boos maakte, een korte wandeling maken, een pauze nemen, de emotie benoemen, een glas water drinken, even kort afleiding/ontspanning opzoeken en daarna het probleem onder ogen komen, je focussen op je ademhaling. Hang dit lijstje op in huis en ga ermee oefenen! Een laagdrempelige manier om langzaam patronen te doorbreken.
Je gedachten en emoties op papier zetten
De stap voelt in het moment voor veel mensen vaak te groot maar het is dé manier om uit bepaalde denk (en dus voel) cirkels te komen. Gedachten worden alleen maar drukker en chaotischer en overweldigender wanneer je ze voedt/blijft herhalen, en zorgen vervolgens voor bepaalde emoties in je lichaam. In wat voor situatie je zit, of je je nou overweldigd voelt door een gebrek aan overzicht, gestrest, angstig, last hebt van negatieve gedachten, of vastzit in een bepaald verhaal wat je jezelf vertelt over een situatie die net is voorgevallen: deze zelfzorg to do zal echt een verschil gaan maken in je leven. Wanneer je de (grote) stap zet om wat je denkt en/of voelt op te schrijven, dat hoeft geen perfect geordend verhaal te zijn, schrijf gewoon op wat er in je opkomt, zul je gaan ervaren dat het vaak niet honderd gedachten zijn maar een, dat wanneer je uit gaat schrijven waar je precies bang voor bent je erachter komt dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken en die angst alleen in je drukke hoofd bestond, en ook dat je mentaal (maar dus ook emotioneel) meteen kalmeert omdat je brein wordt gedwongen te vertragen door het schrijven. Schrijven zorgt voor overzicht en focus. Situaties worden helder en je kunt je eigen rol sneller herkennen. En soms is het schrijven gewoon even nodig en lucht het op, voel je weer ruimte in jezelf. Als je een gebaar voor jezelf wilt doen wat impact heeft op jezelf en je leven: maak hier een gewoonte van.
De Instagram app een aantal dagen van je telefoon afhalen
Ja dat kan gewoon. Dat is een optie. En nee, de wereld vergaat niet wanneer je dat doet! Het klinkt vast lang niet zo aantrekkelijk als een fijne massage of een dagje helemaal niks, maar ik denk dat je jezelf enorm dankbaar zult zijn als je zo nu en dan de gewoonte hebt om social media een paar dagen van je telefoon af te halen. De eerste dag voelt deze stap waarschijnlijk heel ongemakkelijk, voel je je onrustig, heb je het idee dat je van alles mist, maar als je doorzet zul je merken dat niet online zijn je ook zoveel brengt (wat precies laat ik je graag zelf ervaren) en dat het ook zo verschrikkelijk fijn is! Doorbreek regelmatig bepaalde gewoonten die je hebt. Blijf jezelf uitdagen en zorg voor nieuwe impulsen!
Dagelijks een (kleine) nieuwe keuze maken
Dit is hoe je groeit, verandering in gang zet, jezelf ontwikkelt, vooruit gaat: door dagelijks een kleine nieuwe keuze te maken. Door wel ‘s ochtends die yoga oefeningen te doen bijvoorbeeld, of even kort in je journal op te schrijven hoe je je voelt. Door wel te pauzeren in plaats van meteen te reageren. Door jezelf wel kwetsbaar op te stellen bij je partner en te vertellen hoe je je voelt. Door wel met die emotie te gaan zitten. Door wel je telefoon in een andere kamer te leggen. Door wel die gezonde keuze te maken. Door wel voor de lange termijn te kiezen. Groei gaat niet over enorme doorbraken, het gaat over heel kleine haalbare stapjes. Elke dag een kleine nieuwe keuze maken zorgt ervoor dat je aan het einde van het jaar driehonderdvijfenzestig nieuwe keuzes hebt gemaakt. Dat betekent dat je nieuwe gewoonten bent gestart, oude patronen aan het doorbreken bent, dat je steeds meer lijkt op de persoon die je graag wilt worden. Dat je leven er steeds meer uit gaat zien zoals jij graag wilt dat het eruit ziet. Elke dag een kleine nieuwe keuze. Dat kun je!
Intens genieten van iets wat misschien niet zo goed/gezond/helpend voor je is
Ja! Ook dit is zelfzorg. Zelfzorg gaat ook over intens genieten. Als je goed voor al die deeltjes van jezelf zorgt, routines en gewoonten hebt in je leven, dan is het ook belangrijk dat je zo nu en dan al die ‘regels’ en to do’s even laat voor wat ze zijn. Waar je dan ook intens van geniet: blijf dat ook zeker doen.
Mijn groeien in zelfliefde cursus.
Foto: Unsplash
+ show Comments
- Hide Comments
add a comment